[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U 93. godini redovno prati trke

Super deka legenda hipodroma

Sima Savić, legenda Beogradskog hipodroma, obeležio je veliki deo hipodromskog letopisa kao džokej a kasnije i uspešan trener. U Beogradu je došao daleke '27. iz Pakraca. U mnogočlanoj porodici jedino je on "otkidao" za konje. U Kutijevu je ekspresno završio školu jahanja, a praksu u Ljubičevu kod Rusa Borisa Matova.

Iako je kao jahač tukao i one najslavnije Mađare i Bečlije, koji su "držali banku" na hipodromu - vrlo brzo se preselio u trenerske vode. Prvi angažman imao je u Ljubičevu, zatim Karađorđevu, a trenersku karijeru završio je u privatnoj štali dr Mileta Janjića.

Nadobijao se majstor Sima svih velikih trka i to po nekoliko puta. Derbi sa Žanet, Trajal Stejks 4 puta, Sent Ledžer 2, Trku grada Beograda 2, zatim Kostolac, "Lagunu", Omice, Ekspres, Ribnikar, Maru Resavkinju, "Ždrepce" (danas bombarder) a i onda glasovitu trku FNRJ. Bio je šampion trener 5 puta zaredom (50-54) i to u konkurenciji slavnih kolega Kolara i Save Đurđeva. Ukupno je pod njegovom diregentskom palicom osvojeno 310 pobeda.

Sa grlima Karađorđeva gostovao je '71. u Beču i napravio ršum među rivalima. Osvojio je 21 pobedu a ergela je ponela titulu šampiona.

Zagledao se u štalski krug koji liči na smetlište i rezignirano kaže: "Sve do sredine podsetih ovaj krug je izgledao kao Botanička bašta. Staze od belog šljunka a okolo cveće i zelenilo. Krug se čistio svaki dan, čim se završe jutarnji treninzi. Sem trenera, jahača i štalskih momaka niko drugi nije smeo ni da priđe štalama".

Proveo je super deka pored Careve ćuprije više od pola veka. Zapamtio je mnoge džokejske zvezde, mudre trenere, čuvene ždrepce i omice. Mnoge je trenirao a većini bio dostojan rival.

Pitam ga za džokeje koji su u njegovo vreme bili pravi mađioničari u sedlu. Malo se zamislio a onda počeo da sladi:
- "Bilo ih je bar desetak velikih majstora. Prednjačili su Mađari i Austrijanci: Tombac, Kertes, Pinter, Bapoš, Čeč, Stećak, Daneger. Meni se ipak najviše svideo Franja Vondra. Sve što je dobio bilo je "iz ruke". Njemu bič nije bio potreban. Od naših rame uz rame sa njima bili su Aca Stokić - Ćora, Đoka Marković, kasnije Abika Milanković. Đoka je bio prava džokejska lisica. Koristio je svaku priliku da te nasamari".

Od današnjih jahača Simu je oduševio Kika Stokić.

Rasni ždrepci i omice i dan danas su mu prava opsesija. trke prati svake nedelje i to sa krivine pred ulazak u finiš. Tu mu je, kaže, najlepše i nikad nije omanuo u prognozi kad ih vidi tu na krivini pred završnicu.

Završavamo razgovor. Na rastanku mi dobacuje: "Ako si nešto zaboravio, naći ćeš me u nedelju kod spoljnih boksova. To je moja loža odakle pratim trke".

Aca Milojević - Šilja


vesti po rubrikama

^hipodrom

16:33h

Danas na hipodromima u Srbiji: Omice na "crti"

16:41h

U 93. godini redovno prati trke: Super deka legenda hipodroma

16:54h

"Sport Lajn" ili Čokito

17:07h

Kup Srbije u Šapcu

17:12h

Vesti sa stranih hipodroma     


FastCounter by LinkExchange