[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Dr Ognjen Pribićević, politički analitičar, o aferama, zajedničkoj državi i predsedničkim izborima

Srbi vole samo prvoga

Po mom mišljenju, Koštunca ima veliki prednost u odnosu na Labusa. Prvo, on je već predsednik, a Srbi tradicionalno podržavaju predsednika

Gospodine Pribićeviću, srpska politička scena davi se u gotovo svakodnevnim aferama, Haški tribunal ne prestaje da "fakturiše nove zahteve, a unija s Crnom Gorom još uvek nije u izgledu, imajući u vidu da se rad na Ustavnoj povelji otegao. Kako vam izgleda bilans DOS-ove vlasti?
- Afere koje ste pomenuli zamagljuju suštinske probleme u ovoj državi. Umesto da javnost raspravlja o pitanjima standarda građana koji je nedopustivo nizak ili o državnoj zajednici s Crnom Gorom, mediji i građani bave se aferama. Ako sam dobro izbrojao od dolaska DOS-ove vlasti bilo je više od 20 afera i one se smenjuju tom brzinom da se prethodnih više niko ne seća. Mislim da su afere prekrile našu političku scenu jer većina stranaka nema šta da ponudi građanima i nema rezultate s kojima bi mogli da izađu pred birače. U takvoj situaciji, ovi nedostaci kompenzuju se političkom borbom i negativnom kampanjom i treba da budemo svesni da je to jedan od glavnih razlog zbog koji strani investitori zaobilaze našu zemlju.

Da li su afere svesno fabrikovane, jer kako kažete vlast nema šta da ponudi građanima?
- Ne bih rekao. One su rezultat nivoa političke svesti koji je izuzetno nizak i koji ide da naruži političkog protivnika ako već nema šta da ponudi. U toj borbi, koja je ispod granice fer-pleja niču i razvijaju se te afere. U svemu tome stradaju neke principijelne stvari. Rekao bih da oduzimanje mandata poslanicima DSS-a predstavlja prekretnicu. Posle toga, stekao sam utisak da je u političkom životu sve dozvoljeno. Politika DSS-a se nekome može dopadati ili ne, ali oni su dobili svoje glasove i oni se ni pod kakvim izgovorima ne mogu oduzimati. Objašnjenja koja su stizala iz DOS-a su jednostavno karikaturalna. Ne može se prekrajati izborna volja, znamo kako je Milošević zbog toga prošao. Nakon toga afere su postale sve oštrije i opasnije.

Afera Pavković ne jenjava, kako vama to izgleda i da li je u pitanju još jedan sudar Đinđića i Koštunice oko preraspodele moći?
- Znate, formira se politički život sa dve istine i to stvari čini virtuelnim. Tu više niko nikome ne veruje. Građani su podeljeni, onaj ko podržava Koštunicu veruje u tu priču, oni koji su za Đinđića veruju u njegovu verziju događaja. Sve je to loše jer nema nezavisnog javnog mnjenja. Formiran je i anketni odbor u republičkom parlamentu, ali "istina" do koje će on doći biće Đinđićeva istina. To će biti poluistina koja nikoga neće obavezivati. Većina građana se već opredelila na koju će stranu i sve ovo što se događa malo će uticati na njihovu odluku.

Hag nema alternativu
- Kada je u pitanju saradnja s Haškim tribunalom, mogli smo da očekujemo stalni pritisak i tu nismo imali previše izbora, osim potpune kooperacije. Unutrašnje podele oslabile su naše pregovaračke pozicije da s izborimo za nešto više, poput suđenja u Jugoslaviji. Ali u osnovi nekog izbora nije bilo - objašnjava Pribićević stalne pritiske iz Haškog tužilaštva

Da li zaključci Anketne komisije mogu Koštunicu dovesti u politički neugodan položaj i eventualno ga naterati da podnese ostavku?
- Ne verujem u to, jer ova Anketna komisija nema status nezavisne. Šta ako Savezni ustavni sud donese odluku da je, recimo oduzimanje mandata poslanicima DSS-a nelegitimno. Onda čitava skupština postaje nelegitimna. To je politička kultura gde se stvari dele po principu "oni" i "mi". To smo gledali sve vreme Miloševićevog režima. Oni su imali svoje medije i svoju istinu, a mi svoje novine i svoju verziju stvari. Videli ste kakav je poražavajući rezultat po Miloševića proizašao iz te podele. Na žalost, taj problem u Srbiji nije prevaziđen ni danas i u tom smislu u odnosu na Miloševićevo vreme ništa se nije promenilo.

Da li je svrha Anketne komisije predizborna kampanja, odnosno namera da se Koštunica dovede u pasivnu poziciju ukoliko odluči da se kandiduje na izborima za predsednika Srbije?
- To je jedina svrha ove komisije. Sve što se dešava u poslednjih mesec dana stavljeno je u funkciju predsedničke trke i slabljenja Koštuničine pozicije. Ali, veliko pitanje je koliko to zaista može da s dogodi, jer su ljudi već opredeljeni.

Kakvu kampanju očekujete i da li je Miroljub Labus zaista ozbiljan rival Koštunici, naravno, pod uslovom da se obojica kandiduju?
- Kampanja je već počela, a Anketna komisija je deo toga. Očekujem još oštrije i prljavije udarce nego do sada i mislim da će se afere do septembra strahovitom brzinom umnožavati. Ukoliko se kandiduju i Labus i Koštunica, oni jesu najozbiljniju kandidati. Po mom mišljenju Koštunica ima veliku prednost u odnosu na Labusa. Prvo, on je već predsednik, a Srbi tradicionalno podržavaju predsednik. Prosto to je institucija u koju se veruje. Drugo, Koštunica je lider jednog političkog bloka, Labus to nije. Srbi ne vole da glasaju za drugog ili trećeg. Na posletku, Labusova slabost je što on iza sebe ima DOS, odnosno republičku vladu koja zbog nepopularnih ekonomskih mera ne može biti jaka referenca, a Labus bez te podrške ne može. Upravo da bi se distancirao Labus je rekao da će voditi kampanju samo pod svojim imenom. Određenih problema će imati i Koštunica koga će protivnici najviše napadati da nije završio posao oko zajedničke države, a odlučuje se za novi. Na kraju mislim da on ima prednost koja i nije tako mala.

Kada su u pitanju odnosi sa Crnom Gorom za očekivati je da Ustavna povelja, ipak, bude završena pod pritiskom EU, ali, recite da li je ovo sve samo kupovina vremena do konačnog razlaza za tri godine?
- Ovde nije ispoštovan jedan normalan redosled poteza, a to je da se napravi Povelja, potom da se ide na savezne izbore, pa tek onda na predsedničke izbore u Srbiji. Bojim se da ste u pravu kada kažete da vladajuće strukture kupuju vreme i da bi za tri godine moglo doći do razlaza. Tu postoji jedan problem, a to je EU. Oni su stavili previše svog autoriteta na ovu tačku. Neko ko to ne razume, ne razume važne stvari. Za EU je jako važno da ova unija opstane, jer je to pitanje stabilnosti čitavog regiona. I oni koji misle da će Evropa pustiti tek tako tu stvar, grdno se varaju. Ovde se mnogo kalkuliše, ali je to kratkoročna računica, jer će izbori koji će se dogoditi i u Srbiji i u Crnoj Gori pokazati šta građani misle o svemu.

Z. Preradović


vesti po rubrikama

^intervju

15:30h

Dr Ognjen Pribićević, politički analitičar, o aferama, zajedničkoj državi i predsedničkim izborima

15:34h

Advokat Dragoljub Tomašević o stalnom Međunarodnom krivičnom sudu: Sudiće za genocid, ratne zločine, agresiju...     


FastCounter by LinkExchange