[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ekstraporez na "kontigente i kvote"

Predstava za široke mase

Dele se nova rešenja, a nisu naplaćena ni stara

BEOGRAD - Ministarstvo finansija sve češće upućuje prazne pretnje ekstra profiterima što se najbolje videlo na primeru firmi koje su "ispod žita" dobijale kontigente i kvote za uvoz i izvoz robe.

Profitirali na soku
U "C marketu" juče nisu hteli da komentarišu nezvaničnu informaciju da im je, uz prethodno, uručeno i novo rešenje za ekstraprofit na poresku osnovicu od preko tri miliona evra. Ova trgovinska kuća se ovog puta proziva za uvoz soka i margarina 96. i 97. godine.

Ispada da država još nije uspela da naplati ni porez na ekstraprofit po osnovu ranije uručenih rešenja, a već deli istim preduzećima nova rešenja po osnovu uvoza i izvoza u periodu od 1996. do 2000. godine.

Naime, pre dva meseca predstavnici Ministarstva za finansije su mahali famoznim spiskom imenujući čak 93 ovakve firme, mada im još nisu bila uručena rešenja i samim tim nije se ni znao iznos ekstraprofita za koji se terete. Pretpostavljalo se da je ukupna poreska osnovica skoro 60 miliona evra, ali do današnjeg dana nije naplaćeno ni dinara.

Kao najkrupniji profiteri na kontigentima prozvani su tada "Progres", "Dibek", "Beopetrol" i "C market", koji zajedno vuku dve trećine od očekivane sume poreza.

U "Progresu" juče nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju informaciju da su, kao najveći ekstraprofiter za kontigente, dobili rešenje po osnovu izvoza pšenice 1996. godine, jer "su sve što su imali već rekli i ne žele da im se ime više provlači po novinama". "Progresu" je za izvoz žita razrezana poreska osnovica od blizu 15 miliona evra.

"Beopetrol" se tereti za uvoz cigareta iz 1997. godine zbog čega im je određena poreska osnovica od 5,5 miliona evra. Imajući u vidu da se "Beopetrol" žalio i na prethodno rešenje za ekstraporez od 24 miliona maraka, i da naplata nije ni počela, ispada da je mahanje ovim rešenjima postala samo jeftina politička predstava za mase. Mirko Rašević, generalni direktor "Beopetrola" kaže da im nije uručeno rešenje o plaćanju ekstraporeza na uvoz cigareta 1997. godine.

- Ni paklicu cigareta nismo uvezli ni te ni ostalih godina. Tačno je samo to da smo 1996. godine dobili dva kontigenta za uvoz cigareta, ali ih nismo iskoristili. Mi smo ove podatke predočili RUJP i verujem da nikakvo rešenje neće ni stići. Što se tiče prethodnog rešenja za ekstraporez na osnovu korišćenja primarne emisije u iznosu od 12 miliona evra, podneli smo osnovanu žalbu i očekujemo odgovor od Uprave prihoda, tvrdi Rašević.

Ista priča se ponavlja i u slučaju "Dibeka", koji je proglašen po drugi put ekstraprofiterom, iako ni prvi porez od 400.000 evra nije platio, a na ovu listu je stavljen pre godinu dana. Mada je u ovoj nekada čuvenoj firmi Milana Beka otvoren predstačajni postupak, po novom rešenju za uvoz i izvoz robe na režimu kontigenta i kvota, razrezana je poreska osnovica od 11,3 miliona evra.

- Novo rešenje smo dobili, ali smo i na prvo rešenje od 812.000 maraka, a ne preko milion maraka, kako tvrdi ministar Đelić, uložili žalbu Vrhovnom sudu Srbije, i očekujemo da se iznos poreza za pola umanji, kaže Voja Tankosić iz "Dibeka".

Ovoj firmi je ekstraporez obračunat na uvoz žvaka, viskija, piva i ostale robe, kao i na izvoz žita, za period od 1996. do 2000. godine. Tankosić tvrdi da su uvozili u ovom periodu žvake "Orbit" koje nisu bile na režimu kontigenta, dok su za te četiri godine uvezli žvaka, na režimu kontigenata za samo 20.000 evra.

- Po ovome se vidi da su korišćeni samo podaci carine, koji nisu dovoljni da bi se neko proglasio ekstraprofiterom. Apsurdno je i to da ministar Božidar Đelić obračunava porez na ukupnu vrednost uvezene robe, a ne samo, kao što se u svetu radi, na iznos naše zarade, koja obično čini 30 odsto od vrednosti uvezene robe, smatra Tankosić. On dodaje da, bilo kako bilo, "Dibek" nema para da plati ni 150.000 evra, koliko očekuju da će iznositi prethodni porez nakon odluke Vrhovnog suda Srbije.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:53h

Ekstraporez na "kontigente i kvote": Predstava za široke mase

16:08h

Pet banaka odobravaće kredite za privatizaciju

16:19h

Pančevo: Posle dogovora s Vladom, "Petrohemija" bez zastoja

16:26h

Dinkić najavio: Stambeni krediti od decembra     


FastCounter by LinkExchange