[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

"Habitat" do sada rešio 700 od 18.000 zahteva za povratak imovine

Dug put do Kosova

Raseljeni nepoverljivi u organizacije koje rešavaju imovinska pitanja

KRALJEVO - Ukoliko do 1. decembra raseljeni sa Kosmeta ne podnesu zahteve za ostvarivanje prava na povratak imovine Direkciji za imovinska i stambena pitanja (HPD - "Habitat") koju su osnovale UN, posle ovog datuma nadležnost rešavanja ovih problema preuzimaju lokalni sudovi na Kosovu i Metohiji.

Prava
Vlasnici stiču pravo da izbace svakog ko je uzurpirao njihov posed, da traže nadoknadu za zakupninu, a ukoliko je imovina koju je posedovalo raseljeno lice uništena i sagrađen novi objekat, kao pravom vlasniku poseda pripašće mu sve što je na tom mestu sagrađeno.

Ovo je za "Glas" rečeno u kancelariji HPD-a u Kraljevu, koja pokriva teritoriju 22 opštine u Srbiji. Do sada je u ovoj kancelariji primljeno oko 4.000 zahteva onih koji traže da im se vrate stanovi i kuće koje su posle njihovog odlaska uzurpirale pojedine albanske porodice.

O nepoverenju u efikasnost organizacija koje rade na rešavanju ovog pitanja koje se javilo kod raseljenih posle trogodišnjeg čekanja na povratak imovine, Endre Vigelanda, koordinator HPD-a za Srbiju, je za "Glas" rekao:

- Mogu da razumem da mnogi ljudi misle da smo spori, ali se sa tim ne bih složio. Pozvani smo od strane savezne i republičke vlade u decembru 2001. godine da primimo zahteve. Od decembra smo samo u Srbiji prikupili 12.000 zahteva, a zajedno sa Kosovom ta brojka se popela na 18.000. Ne možemo očekivati da imamo brze odluke jer su imovinski problemi komplikovani i moraju da budu ispravno rešeni. Do sada je rešeno 700 zahteva.

Svi podneti zahtevi za ostvarivanje prava vlasništva, prema rečima Vigelanda, šalju se glavnoj kancelariji HPD-a u Prištini i o svakom će odlučivati specijalna komisija HPCC koja donosi konačne odluke koje nijedan sud ne može da ospori.

- Svaki slučaj se ispituje pojedinačno i utvrđuje se ko je stvarni vlasnik imovine. Kada vlasnik stana ili kuće dobije papire o vlasništvu od ovog suda, on će imati konačni dokument koji neće biti podložan žalbi bilo kog organa - kazao je Vigeland.

P. Marković


vesti po rubrikama

^Ostali regioni

16:02h

"Habitat" do sada rešio 700 od 18.000 zahteva za povratak imovine

16:09h

Kruševac: Registracija raseljenih sa Kosova i Metohije

16:13h

U Paraćinu sve više fabrika koje ulaze u privatizaciju

16:18h

U PIK "Takovo" opet prave sokove

16:24h

Poslovodstvo "Zastave INPRO" odlučilo: Prikolice na kredit

16:36h

Paraćin: Opština potpisala ugovor sa PTT-om

16:49h

Nagrada kanadskih pisaca Radmili Živković, rodom iz Kragujevca

16:51h

Ponovo aktuelni spomenici u dolini Raške

16:58h

Malinari iz Azbukovca nezadovoljni otkupnom cenom

 


     


FastCounter by LinkExchange