[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Na sastanku potkomisije juče i eksperti EU

Predložena i podela imovine

BEOGRAD - Sastanku potkomisije Ustavne komisije koja radi na izradi ustavne povelje Srbije i Crne Gore, a koji je održan juče u Saveznoj skupštini prisustvovali su i predstavnici Venecijanske komisije koja je nedavno dostavila Ustavnoj komisiji svoj predlog dokumenta.

Ekspertski tim
- Ono što je dosad završeno jeste neusaglašeno u ključnim stavovima, pa mislim da rizikujemo da probijemo rokove koje smo dogovorili na sastanku sa Solanom, a to je kraj jula - izjavio je Filip Vujanović, premijer Crne Gore u ostavci.
- Đukanović i ja smo predvideli da će se to desiti i zato smo predlagali da naši i kabineti Koštunice, Điđića i Labusa formiraju ekspertski tim koji bi napravio radni materijal kao osnovu za rad Ustavne komisije - rekao je Vujanović i dodao da "to nije prihvaćeno". On je napomenuo da će EU najverovatnije ponovo ponuditi svoje dobre usluge.

Zoran Šami, član Ustavne komisije, kaže da je planirano da predstavnici Venecijanske komisije razgovaraju sa članovima potkomisije.

- Razmimoilaženja oko nekih pitanja jesu rezultat različitog tumačenja Beogradskog sporazuma. Dok srpska strana i deo crnogorske smatraju da je buduća zajednica država, predstavnici aktuelne crnogorske vlasti smatraju da nije - kaže Šami.

Kako saznaje Beta, potkomisija juče nije postigla saglasnost oko pitanja finansiranja i imovine buduće zajednice pa će pred Ustavnu komisiju izaći s alternativnim predlozima.

Slobodan Gavrilović, član potkomisije, izneo je predlog da buduća državna zajednica donosi i sprovodi normalan budžet koji će se finansirati iz kotizacija republika, ali i iz izvornih prihoda. Predstavnici DPS su za to da ta država nema vlastitu imovinu, sem diplomatsko-konzularnih predstavništava, a da se imovina sadašnje savezne države, pa i vojna imovina, podeli po teritorijalnom principu. Veći deo poslanika iz Srbije, kao i poslanici SNP-a, predlažu da buduća država ima vlastitu imovinu.

Analitičar Srđan Darmanović smatra, kako prenosi FoNet, da se u predlogu "vidi se da stručnjaci EU i predstavnici Venecijanske komisije insistiraju više na očuvanju državne zajednice, nego na striktnom poštovanju Sporazuma".

L. Č. - agencije


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

Zašto se za predsednika kandiduju i oni koji za pobedu nemaju skoro nikakve šanse?

16:45h

Posledice eventualnog razlaza DOS-a i "Za Jugoslaviju"

17:00h

Ravnogorci pocepali novine na gradskom trgu u Čačku

17:15h

Šta znači oslobađanje obaveza čuvanja državne i vojne tajne?

17:30h

Del Ponteova sutra sa Svilanovićem u Beogradu

17:40h

Šainović i Ojdanić u pritvoru do septembra

17:55h

Hag: Na suđenju Miloševiću pojavio se svedok K32

18:10h

Pavković na optužbe DSS-a uzvraća krivičnim prijavama

18:25h

DSS: Anketni odbor neće da otkrije istinu

18:40h

Na sastanku potkomisije juče i eksperti EU

18:55h

Stranka za Sandžak nezadovoljna radom Ustavne komisije

19:10h

Dragan Karleuša stigao u Hag

19:13h

Žalba kao dokaz

19:15h

Nataša Mićić, predsednica Skupštine Srbije, najavila

     


     


FastCounter by LinkExchange