[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Šta znači oslobađanje obaveza čuvanja državne i vojne tajne?

Sloboda samo po potrebi

Savezna Vlada danas odlučuje o "slučaju" Zorana Lilića

BEOGRAD - Savezna Vlada na današnjoj sednici trebalo bi da donese odluku o oslobađanju čuvanja vojne i državne tajne bivšeg predsednika SRJ Zorana Lilića, koji bi uskoro trebalo da svedoči pred Haškim tribunalom o događanjima na Kosovu i Metohiji. Pre tri dana o ovom "slučaju" pozitivno se izjasnio i Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom.

Privremeno oslobođeni
Na osnovu Zakona o saradnji SRJ s Haškim sudom u postupcima koji se vode pred Tribunalom, Savezna vlada je i 4. jula oslobodila obaveze čuvanja državne i vojne tajne osumnjičenog Obrada Stevanovića, zamenika načelnika Javne bezbednosti MUP-a Srbije i svedoke Radomira Markovića, bivšeg načelnika SDB Srbije i Teodora Stančića, kada su u pitanju događaji na Kosovu i Metohiji, koji su se odigrali 1998. i 1999. godine.
Federalna vlada istog dana skinula je oznaku tajnosti sa četiri vojna propisa, koji se odnose na pravila ponašanja pripadnika oružanih snaga, a 19. juna i oznaku "državna tajna" s dokumenta od 21. aprila 1997. godine po kome je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević izdvojio službe bezbednosti pod svoju kontrolu. Krajem maja, savezni ministar odbrane Velimir Radojević, oslobodio je obaveze čuvanja vojne tajne pukovnika VJ Petra Pajčina, zbog svedočenja na suđenju bivšeg generalnom direktoru RTS Dragoljubu Milanoviću, jer je tokom NATO bombardovanja bio načelnik za operativno nadgledanje i obaveštavanje za celu zemlju i neposredno nadležan ispred ministarstva odbrane za RTS.

Iako, kako kažu stručnjaci, u skorije vreme, u domaćoj praksi nije bilo ovakvih situacija, oslobađanje od čuvanja vojne i državne tajne, u poslednja dva meseca, bilo je već nekoliko puta na dnevnom redu zasedanja Vlade SRJ.

- Savezna vlada je nadležna da donese tu odluku a na osnovu zahteva Nacionalnog komiteta za saradnju s Haškim sudom i uz stav i mišljenje Vrhovnog saveta odbrane, odnosno predsednika SRJ, kao vrhovnog komandanta - kaže Milovan Čogurić, sekretar Saveznog ministarstva odbrane. On dodaje i da Vlada može da "propiše" za koje vreme i za koje slučajeve će se odnositi njena odluka.

Tajna je trajna

Šta je vojna i državna tajna? Čogurić kaže da vojna tajna obuhvata poverljive podatke vezane za unifomisane sastave vojnih jedinica, a u "obavezi su da je čuvaju pripadnici svih jedinica VJ, naročito profesionalna vojna i civilna lica, koja obavljaju značajne poslove u VJ i SMO".

Izuzetno važni podaci o strategiji upravljanja državnim institucijama, po njegovim rečima, spadaju u domen državne tajne, a "obavezni su da je čuvaju državni funkcioneri, članovi Savezne vlada i VSO, kao i rukovodioci značajnih privrednih, bankarskih institucija…".

- Jednom prihvaćena obaveza čuvanja tajne je trajna, i odnosi se na jednu osobu, čak i kada ona ode s funkcije, na kojoj je obavezu primila - komentariše Saša Radić, vojni analitičar i dodaje da "tako ostaje sve dok se posebnim dokumentom ne oslobodi čuvanja tajne".

- Oslobađanje od čuvanja državne i vojne tajne je privremeno i predviđeno za konkretan slučaj. To znači, da, na primer Lilić ne bi smeo sada da piše memoare o tome i da daje intervjue na tu temu- kaže Radić, ali napominje da "kod nas, pa i u nekim stabilnijim sistemima često vrlo osetljive i poverljive informacije izađu na videlo".

Biće ih još

Radić objašnjava razlike između vojne, državne i službene tajne.
- Postoje tri stepena vojne tajne: interno, poverljivo i strogo poverljivo, od kojih je na poslednjem, najviši nivo predostrožnosti gde se, recimo, potpisuje svaki dokument koji se preuzima s ovom oznakom i evidentira svako ko ga preuzme - kaže Radić.

Dražavna tajna, kaže naš sagovornik, predviđa najviši stepen tajnosti i za vojne i državne organe, "a štiti strateške informacije vezane za rad Vlade, Predsedništva, VSO", dok službena tajna znači čuvanje podataka i dokumentacije iz resora SDB i policije.

Radić očekuje da se zahtevi za oslobađanjem od "čuvanja tajni" pred Saveznom vladom neće na ovome zaustaviti, te da će "muke biti sa zahtevom Haškog suda da koristi arhivsku građu gde bi Vlada pojedinačno trebalo da oslobađa tajnosti svaki dokument".

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

Zašto se za predsednika kandiduju i oni koji za pobedu nemaju skoro nikakve šanse?

16:45h

Posledice eventualnog razlaza DOS-a i "Za Jugoslaviju"

17:00h

Ravnogorci pocepali novine na gradskom trgu u Čačku

17:15h

Šta znači oslobađanje obaveza čuvanja državne i vojne tajne?

17:30h

Del Ponteova sutra sa Svilanovićem u Beogradu

17:40h

Šainović i Ojdanić u pritvoru do septembra

17:55h

Hag: Na suđenju Miloševiću pojavio se svedok K32

18:10h

Pavković na optužbe DSS-a uzvraća krivičnim prijavama

18:25h

DSS: Anketni odbor neće da otkrije istinu

18:40h

Na sastanku potkomisije juče i eksperti EU

18:55h

Stranka za Sandžak nezadovoljna radom Ustavne komisije

19:10h

Dragan Karleuša stigao u Hag

19:13h

Žalba kao dokaz

19:15h

Nataša Mićić, predsednica Skupštine Srbije, najavila

     


     


FastCounter by LinkExchange