[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Posledice eventualnog razlaza DOS-a i "Za Jugoslaviju"

Uzbuna bez razloga

BEOGRAD - Prošlonedeljni, i najsvežiji sukob koalicionih partnera na saveznom nivou, kada je zbog poslanika SNP-a i SNS-a predlog DOS-a za osnivanje anketne komisije o "slučaju Pavković" pao u vodu, pojedini članovi DOS-a videli su to kao siguran kraj koalicije s članicama "Zajedno za Jugoslaviju".

Čekajući sednicu Predsedništva DOS-a na kojoj će, kako je tada najavljeno, koalicioni sporazum s crnogorskim strankama biti jedna od tema, umesto konkretnih predloga za rešenje novonastale krize, mediji prenose samo spekulacije.

Bez Koštunice izgubljeni
- SNP je produžena Koštuničina ruka i bez njegove podrške oni su politički izgubljeni. To je jasno odavno i ne verujem da je bilo nekih konkretnih dogovora i obećanja o načinu glasanja o anketnoj komisiji - odgovara Milan St. Protić, predsednik Političkog saveta DHSS-a, na pitanje "Glasa" "kako je DSS izlobirao SNP da ne podrži DOS-ovu inicijativu u Veću građana", što je više puta pominjano.

Tako se pominje da bi uz raskid koalicionog sporazuma DOS mogao da povuče i svoje ministre iz Savezne vlade. Da li je to moguće i šta bi to značilo za državu?

Politički beznačajno

Rasim Ljajić, savezni ministar za nacionalne manjine i poslanik u Veću građana, smatra da iako bi se DOS odlučio na raskid sporazuma s Koalicijom "Za Jugoslaviju", to ne bi imalo veći politički značaj.

- To indirektno može da utiče na rad na ustavnoj povelji, ali i na međunarodni položaj zemlje. Čak i da se dogodi da članovi DOS-a daju ostavke na funkcije u Saveznoj vladi, i da Vlada padne, taj kabinet bi radio dok se ne izabere novi, a dok se ne završi i ne usvoji ustavna povelja, ne verujem da će toga biti - smatra Ljajić.

Sa SNP-om iz nužde
- Da smo mogli da biramo, i SNP i DOS bi izabrali druge partnere. SNP bi se sigurno odlučila za Miloševićeve naslednike, a mi za DPS - rekla je Nada Kolundžija, potpredsednik DA za "Dan", ističući da bi se s DPS-om "bolje razumeli i lakše sarađivali", a da je koalicija sa SNP-om formirana iz nužde.

On napominje da se ne može mnogo učiniti da se promeni odnos između koalicionih partnera i da je taj savez od početka privremen. Međutim, Ljajić upozorava da bi trebalo da se prestane s daljim zaoštravanjem odnosa i da bi SNP trebalo da preispita svoj stav, jer je "formiranje anketne komisije vrlo značajno pitanje".

S njim se slaže i Miroslav Filipović, poslanik GSS u Veću građana.
- Nije korektno što su kolege iz SNP-a onako postupile, ali smatram da se ništa bitno neće desiti čak i da se raskine koalicioni sporazum. Ustavna povelja je pred krajem, a mi imamo još posla u saveznom parlamentu, na primer potvrđivanje Dejtonskog sporazuma - kaže Filipović.

Izbori uvode red

Božidar Bojović, predsednik SNS-a, ocenjuje da stav stranaka "Za Jugoslaviju" o anketnoj komisiji nije otvorio novu krizu na saveznom nivou i da se "DOS više puta oglušivao o njihove zahteve za političkim dogovorom pred svaku bitnu raspravu". Navode da bi DOS mogao da raskine koaliciju s njima i da će povući ministre iz Savezne vlade, Bojović ovako komentariše:

- Ako u tome vide rešenje, neka to i urade. Zajednička država ne zavisi ni od jedne stranke, već od građana. Izbori će svakog postaviti na svoje mesto - kaže Bojović i dodaje da je u DOS-u mnogo marginalnih stranaka koje pridaju sebi veliki značaj.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

Zašto se za predsednika kandiduju i oni koji za pobedu nemaju skoro nikakve šanse?

16:45h

Posledice eventualnog razlaza DOS-a i "Za Jugoslaviju"

17:00h

Ravnogorci pocepali novine na gradskom trgu u Čačku

17:15h

Šta znači oslobađanje obaveza čuvanja državne i vojne tajne?

17:30h

Del Ponteova sutra sa Svilanovićem u Beogradu

17:40h

Šainović i Ojdanić u pritvoru do septembra

17:55h

Hag: Na suđenju Miloševiću pojavio se svedok K32

18:10h

Pavković na optužbe DSS-a uzvraća krivičnim prijavama

18:25h

DSS: Anketni odbor neće da otkrije istinu

18:40h

Na sastanku potkomisije juče i eksperti EU

18:55h

Stranka za Sandžak nezadovoljna radom Ustavne komisije

19:10h

Dragan Karleuša stigao u Hag

19:13h

Žalba kao dokaz

19:15h

Nataša Mićić, predsednica Skupštine Srbije, najavila

     


     


FastCounter by LinkExchange