[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Zašto se za predsednika kandiduju i oni koji za pobedu nemaju skoro nikakve šanse?

Prilika da se vide na ekranu

Lična i partijska promocija. Drugi motiv je finansijski

BEOGRAD - Nezvanična kampanja za predsedničke izbore u Srbiji već se dobro zahuktala, iako će ih predsednica Narodne skupštine, Nataša Mićić, raspisati verovatno tek za desetak dana.

Neka od imena za koja će birači na jesen moći da se opredele već su poznata, a mnogi pretendenti na predsedničku fotelju uključiće se u izbornu utakmicu kada ona i zvanično bude počela.

Dobar biznis
Jedan od potencijalnih predsednika Srbije, Velimir Ilić, veruje da je osnovni motiv nekih od izbornih autsajdera, pored lične afirmacije, oduzimanje dela glasova drugim kandidatima. On ocenjuje da će to "ovog puta biti veoma dobar biznis".

Osim kandidata kojima razna ispitivanja javnog mnjenja daju velike šanse, ako ne za pobedu, a onda bar za odlazak u drugi krug, na izbornoj listi obično se nađu i oni koji teško da imaju ikakve šanse da sakupe više od nekoliko hiljada glasova. U jednu grupu onih koji gotovo sigurno ostaju "ispod crte" spadaju upečatljive pojave poput Nikole Šećeroskog ili Radivoja Milutinovića - Muje Lopova. Oni obično zadobijaju "poverenje" glasača koji imaju pomalo prezriv stav prema celoj izbornoj "gunguli".

U drugu grupu mogli bi se svrstati oni kojima ni ankete, ni raspoloženje birača, ni rejting na političkoj sceni ne daju mnogo razloga za optimizam. Iza njih ne stoje partije sa velikim brojem članova ili poslanika, a često pripadaju vanparlamentarnim strankama ili nastupaju ispred grupe građana. Uz poštovanje principa da svako ko ispunjava zakonom propisane uslove može da se kandiduje, mnogi se pitaju šta ih navodi da uđu u unapred izgubljenu utakmicu.

- Postoje dve vrste razloga za to - kaže politički sociolog Vukašin Pavlović i objašnjava:

- Pre svega, kandidat time dobija mogućnost da promoviše sebe i svoju političku grupaciju. Drugi motiv je finansijski, jer svaki kandidat dobija određenu svotu novca.

Na pitanje gde je tu računica, s obzirom da skromna budžetska sredstva pokrivaju tek delić troškova iole ozbiljnije kampanje, Pavlović odgovara da kandidati verovatno misle da će ipak vratiti uloženo i da je to rizik sa kojim se mora računati.

U javnim nastupima tokom kampanje, svi kandidati samouvereno tvrde da će osvojiti potrebnu većinu. Svoje adute vide u raznim socijalnim strukturama - jedni u podršci ženskog biračkog tela, drugi među mladima, treći veruju da će presudna biti podrška gradskog ili seoskog stanovništva... Da li su zaista ubeđeni u svoju pobedu ili se radi o pukom političkom marketingu?

- Sve je to deo političke igre, ali sigurno je da postoji i izvesna doza subjektivne zaslepljenosti, koja ih navodi da daju takve izjave - smatra Pavlović.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

16:30h

Zašto se za predsednika kandiduju i oni koji za pobedu nemaju skoro nikakve šanse?

16:45h

Posledice eventualnog razlaza DOS-a i "Za Jugoslaviju"

17:00h

Ravnogorci pocepali novine na gradskom trgu u Čačku

17:15h

Šta znači oslobađanje obaveza čuvanja državne i vojne tajne?

17:30h

Del Ponteova sutra sa Svilanovićem u Beogradu

17:40h

Šainović i Ojdanić u pritvoru do septembra

17:55h

Hag: Na suđenju Miloševiću pojavio se svedok K32

18:10h

Pavković na optužbe DSS-a uzvraća krivičnim prijavama

18:25h

DSS: Anketni odbor neće da otkrije istinu

18:40h

Na sastanku potkomisije juče i eksperti EU

18:55h

Stranka za Sandžak nezadovoljna radom Ustavne komisije

19:10h

Dragan Karleuša stigao u Hag

19:13h

Žalba kao dokaz

19:15h

Nataša Mićić, predsednica Skupštine Srbije, najavila

     


     


FastCounter by LinkExchange