[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Premijera Trupe "Portal" u Pozorištu mladih

"Otelo" - ženska verzija

Šekspirov komad u režiji Olivere Đorđević od 21 sat

NOVI SAD - Trupa "Portal" večeras od 21 sat u Pozorištu mladih premijerno izvodi Šekspirovog "Otela". Reditelj Olivera Đorđević naslovnu ulogu poverila je Aleksandru Ćurici, Dezdemonu igra Dubravka Kovjanić, Jago je Radoje Čupić, Rodrigo Nenad Pećinar, a Kasio Vladimir Tintor, koji je i koreograf predstave.

Četvrti susret
Aleksandru Đurici ovo je četvrti susret sa velikim piscem. Prvi je bio diplomski ispit, drugi master klas kod Dejana Mijača (Soneti) a treći "Bogojavljenska noć". O "Otelu" je uvek mislio "nisam ja podela za to". Đorđevićeva kaže da ga je birala zbog burnog temperamenta. Otelu još i pitanje, može li se ikako "uhvatiti" Šekspir i kako se sprema "Otelo"? "I njegova je literatura kao i svaka velika na prvi pogled vrlo jasna, tek svakim novim čitanjem uranjaš u dubine. Spremao sam ga dugo, pročitao sam neke studije i eseje, iščitao sam Klajna, gledao filmove, sećao se predstava "Otela" koje sam gledao".

Emiliju igra Jelena Ćuruvija Đurica, a Brabancija Dragomir Pešić, dok se u ulogama dužda, Lodovika i Montana pojavljuje Nenad Vujanović. Raskošne kostime izradila je Milica Grbić, a svedenu i efikasnu scenografiju Dalibor Tobdžić. Producenti projekta su Radoje i Jela Čupić.

Prva repriza predstave biće u septembru, dok karte za premijeru staju 300 dinara (parter) i 200 (balkon). Za beogradsku publiku obezbeđen je prevoz do Novog Sada. Autobus kreće u 18 sati ispred crkve Svetog Marka.

Olji Đorđević, koja je pre dve godine diplomirala na novosadskoj Akademiji umetnosti, ovo je 12 predstava. Kaže da je za svog prvog Šekspira birala baš ovog, jer nije videla nijednu žensku verziju "Otela". Zato je, po njenom mišljenju, "uvek samo dobar ili Otelo, ili Jago, ili obojica, dok je Dezdemona kao neka fleka koja je kao poštena i jednom muškarcu odana žena oslikana na ivici gluposti".

Podvig iz prijateljstva
Jelena Ćuruvija Đurica uskočila je u ulogu Emilije pet dana uoči premijere, jer je Nataša Petrović na probi slomila nogu. Na pitanje šta glumca, sem lude radoznalosti i hrabrosti, može da natera na takav podvig, Jelena kaže: "prijateljstvo". Za kratko vreme morala je da savlada tekst i mizanscen da ne bi ometala kolege, a usput je trebalo napraviti i lik i sve to u tropskim uslovima u Pozorištu mladih.

S. Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Predlog Udruženja "Koreni" u skupštinskoj proceduri

16:13h

Dugovanja, potraživanja i valjanost rada "Nolita"

16:22h

Ko piratiše vaše knjige: Srđan Krstić, "Ezoterija" (5)

16:41h

Program Galerije KCB za narednu sezonu

16:56h

Najavljen novi album Enrikea Iglesijasa

17:04h

Laureat nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" Bob Miloš

17:13h

Novi Sad: Premijera Trupe "Portal" u Pozorištu mladih

17:21h

Još promena u Gradu teatru Budva

17:29h

Danas aukcija slika banaka u stečaju

17:37h

Filmska premijera u Beogradu

17:52h

Otvara se letnja bašta Centra "Sava"

     


     


FastCounter by LinkExchange