[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ko piratiše vaše knjige: Srđan Krstić, "Ezoterija" (5)

Hrvati brži

Zakonom o izdavaštvu, koji je još u pripremi, piraterija će biti sankcionisana čak i kaznama zatvora. Čekajući zakon, upitali smo izdavače da li znaju šta, kako i ko na nelegalan način preštampava njihove knjige.


- Mi smo izdavačka kuća koja nema leđa, pa smo bili na udaru pirata. Naročito su piratisane one knjige za koje se znalo da se dosta kupuju kao što su "Muškarci su sa Marsa - žene su sa Venere" Džona Greja i "Ne gubite živce zbog malih stvari" Karlsona Ričarda. I čim knjiga krene bolje da se prodaje, nama, zbog pirata, bude onemogućeno da zaradimo od te prodaje. Ne pojavi se puno pirata, ali nam i ta mala količina pomuti posao - kaže Srđan Krstić iz izdavačke kuće "Ezoterija".

Iako smatra da se sada situacija, što se pirata tiče, malo popravila, Krstić napominje da je kontrolisano ipak samo beogradsko tržište, "a šta se dešava na jugu Srbije ne znamo".

Piratisanje ne ide često sa jednog mesta i ne možete da kontrolišete šta se sve štampa, ali ono što predstavlja glavni problem i gde bi čitava stvar trebalo da se zaustavi, a ne da se podstiče, jesu naše kolege, knjižari, izdavači-trgovci, sa kojima i mi sarađujemo i koji, iako vide da je reč o piratu, nabavljaju i preprodaju ta preštampana izdanja - kaže Krstić.

S druge strane, po njegovim rečima, "Ezoterija" je prvo izdavač, pa tek onda trgovac, "dok su neki veliki izdavači na čelu sa "Narodnom knjigom", sve eks trgovci knjigama i u tome je bitna razlika".

- Oni se poznaju, drže se zajedno i čine jedan zatvoreni krug. Simptomatično je što se ne piratišu knjige izdavača koji potiču iz tog zatvorenog akvizitersko-trgovačkog kruga. Neki se izdavači piratišu, a neki ne, neki kao da oko sebe imaju nevidljivu zaštitu. Ili imaju loše knjige - mišljenja je Krstić.

Na pitanje "Glasa" da li je "Ezoterija" piratisala tuđa izdanja, on je odgovorio:

- Nismo to činili. Imali smo samo jedno izdanje za koje nismo platili autorska prava. Bilo je to sredinom devedesetih, kada nismo mogli da dobijemo autorska prava jer su ona već bila prodata Hrvatima, tj. za ovo jezičko područje. Ali mi smo ipak knjigu štampali. Za sve ostale knjige plaćena su autorska prava. Nismo preštampavali tuđa izdanja, imamo dosta svojih.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Predlog Udruženja "Koreni" u skupštinskoj proceduri

16:13h

Dugovanja, potraživanja i valjanost rada "Nolita"

16:22h

Ko piratiše vaše knjige: Srđan Krstić, "Ezoterija" (5)

16:41h

Program Galerije KCB za narednu sezonu

16:56h

Najavljen novi album Enrikea Iglesijasa

17:04h

Laureat nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" Bob Miloš

17:13h

Novi Sad: Premijera Trupe "Portal" u Pozorištu mladih

17:21h

Još promena u Gradu teatru Budva

17:29h

Danas aukcija slika banaka u stečaju

17:37h

Filmska premijera u Beogradu

17:52h

Otvara se letnja bašta Centra "Sava"

     


     


FastCounter by LinkExchange