[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Đinđić najavio strategiju za suzbijanje kriminala

Kriminalci će da izbegavaju Srbiju

Teška krivična dela rešavaće se po ubrzanom postupku

BEOGRAD - Premijer Srbije Zoran Đinđić najavio je juče u Skupštini Srbije stvaranje nacionalne strategije u beskompromisnom suzbijanju kriminala, po čemu bi naša zemlja za nekoliko godina postala poznata u regionu, a kriminalci počeli da izbegavaju Srbiju.

U uvodnom izlaganju pred poslanicima Republičke skupštine o predlogu dva zakona, o suzbijanju organizovanog kriminala i o stavaranju bezbednosno - informativne agencije, Đinđić je rekao da Vlada i Parlament imaju jaku volju da tu nameru i ostvare.

Đinđić je rekao da će borba protiv organizovanog kriminala imati prioritet pred domaćim sudovima, da će kaznena politika u tim slučajevima biti dva do tri puta oštrija nego do sada, pošto je ona ispod evropskog proseka.

- Ne može se isto tretirati jedan džeparoš i jedan organizovani kriminalac, i da se ročišta zakazuju na po godinu dana. Mora da postoji jedna "traka" za preticanje, na kojoj će se rešavati teška krivična dela po ubrzanom postupku, naveo je Đinđić i dodao da za takve neće biti olakšavajućih okolnosti, i da takav kriminalac iz sudnice mora odmah biti odveden u zatvor.

Ministar policije Dušan Mihajlović rekao je da će nova Agencija za bezbednosno-informativne poslove biti zadužena za obaveštajne i kontraobaveštajne poslove. Ona će biti izuzeta iz MUP-a i stavljena pod kontrolu Vlade i Parlamenta, kao posebna državna agencija. Agencija će u naredna tri meseca biti popunjena ljudima iz Resora DB, a ostali će preći u MUP.

Na njenom čelu će biti direktor, koga postavlja Vlada.
- Donošenjem ovog zakona skida se i jedan od poslednjih tabua DB i demistifikuje rad decenijama po zlu poznate službe, koja je godinama bila partijska milicija, istakao je ministar Mihajlović.

Tokom rasprave o ponuđenim zakonima, opozicioni poslanici su optužili vladu i policiju da nije otkrila ni jednog krupnijeg kriminalca ili počinioca politički obojenog ubistava. Vojislav Šešelj je ponovio stare napade u vezi Stanka Subotića, koji je kaže nekada imao nadimak "Cane žabac", a sada "ugledni biznismen".

On je pitao i kako to da surčinska mafija, najveća u našoj zemlji, može da dobije da za državu gradi puteve. Posebnu raspravu je otvorio navodom kako se Hag sprema da na optuženičku klupu izvede generale Sretena Lukića i Gorana Radosavljevića - Gurija, mada su oni pomogli DOS-u da dođe na vlast. Njegove navode je odlučno odbacio ministar Mihajlović, ističući da ni jedan od tih ljudi nije počinio nikakvo kriminalno delo, a pogotovo ne ratni zločin.

- Oni su detaljno provereni pre stupanja na dužnosti i tvrdim da su njihovi dosijei čisti. To što su bili na Kosovu, ne znači i da su počinili neko delo, naveo je Mihajlović, dodavši da nema policajca u Srbiji koji nije bio angažovan na Kosovu, ali da to ne znači da su oni počinili zločin.

M. Dapčević - M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Enormna potrošnja vode u Novom Sadu

16:01h

Pomoćnik direktora SHMZ: Sparina se mnogo teže podnosi od visoke temperature

16:24h

I ovoga leta Kraljevčani kubure zbog vode

16:33h

Slobodan Petković: Problem vode u Srbiji je sezonski

16:48h

U Kragujevcu počele restrikcije vode

16:56h

Na Kosmetu zaokružen jedinstven obrazovni sistem

17:11h

Niš dobro snabdeven vodom

17:28h

Đinđić najavio strategiju za suzbijanje kriminala

17:36h

Protest zaposlenih u pravosuđu i dalje traje

17:49h

Ministar pravde najavio: Nove nadležnosti tužiocu i policiji

17:52h

Iako je Vlada preporučila smanjenje školarina, većina fakulteta nije snizila cene

18:08h

Dve žrtve vrućine

18:27h

Zagreb: Ukidanje viza za građane SRJ, za sada ne dolazi u obzir

18:40h

Negotin: Šlogovi na ulici

18:43h

Putarine u dinarima

18:52h

Internet u prekidu u Srbiji

19:04h

Vodeni stub u Boki

19:11h

Marija Milošević postala Crnogorka

19:19h

Mujo Lopov dočekuje Del Ponteovu: Prosidba na aerodromu     


FastCounter by LinkExchange