[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Milenko Jovanović, pomoćnik direktora SHMZ

Ubi nas vlaga

Sparina se mnogo teže podnosi od visoke temperature

BEOGRAD - Narednih sedam dana bićemo pošteđeni tropskih vrelina preko 35 stepeni na teritoriji cele zemlje, glasi prognoza iz Saveznog hidrometeorološkog zavoda.

A beton, asfalt i izduvni gasovi
Zvanična temperatura za Beograd meri se u Karađorđevom parku, prema propisima Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Za mikro klimu se ne vrši prognoza ali i meteorolozi priznaju da je u centru grada zbog betona, asfalta i izduvnih gasova temperatura za pet do deset stepeni viša.
- Za sada postoji samo jedna meteorološka stanica u Beogradu koja meri temperaturu, ali moguće je instalirati pokretne meteorološke stanice ukoliko bi neko pokazao interes za to, pošto sve naravno treba isfinansirati - kaže Jovanović.

Svežije vreme sa više oblačnosti, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom u popodnevnim satima prema prognozi će potrajati do nedelje, posle čega sledi stabilizacija vremena, u granicama koje su uobičajene za naše klimatske uslove.

Ukoliko se oslonimo samo na prognozu temperature koja je već "pala" - očekuje nas olakšanje. Za podnošenje je međutim mnogo teža visoka vlažnost vazduha nego temperatura pa je moguće da nas nekoliko stepena manje neće mnogo rashladiti.

- Visoka vlažnost vazduha na 35 stepeni mnogo se teže podnosi nego 42 stepena bez vlage. U pustinjskim predelima čovek može umreti zbog gubitka tečnosti, ali je sasvim sigurno da se ni jednom neće oznojiti, što je vazduh suvlji može da primi više vlage sa našeg tela koje se hladi znojenjem. Veliku vlažnost vazduha trenutno izaziva vlaga koja je došla iz Mediterana, a koja se zbog slabog vetra ne pomera iz prizemnih slojeva vazduha - objašnjava Milenko Jovanović, pomoćnik direktora Saveznog hidrometeorološkog zavoda.

Sparina koja nas je pritisla zbog povećane vlage, prema Jovanovićevim rečima, nema nikakve veze sa promenom klime, a za visoke temperature koje su nas danima gušile "kriv je" raspored ciklona i anticiklona iznad zapadne Evrope i Mediterana, na čijoj prednjoj strani u jugozapadno-južnoj visinskoj struji stalno pritiče topao vazduh iz Sredozemlja i Afrike.

- Toplo je u svim atmosferskim slojevima, ne zbog sunca već zbog pretoplog afričkog vazduha. To je samo dijagnoza, a zašto je to tako ne može se pouzdano reći, kao što se ne može pouzdano prognozirati da li ćemo se u letnjem periodu, posle ovog predaha od zahlađenja, ponovo "boriti" sa temperaturama većim od 35 stepeni - kaže Jovanović.

Bežanje od sunca nije vezano samo za opasnost od sunčanice, a oblast zaštite od nejonizujućih zračenja po prvi put će u Srbiji biti regulisana zakonom čiji je Nacrt već u proceduri.

- Nacrt je napravljen posle prihvatanja zaključaka konferencije "Zaštita od sunca - moda ili potreba" koja je održana na VMA 6. i 7. jula. Ocenjeno je da postoji potreba da se u Republici formira ekspertska grupa koja bi pratila i analizirala ultra violetno zračenje i stanje ozonskog omotača. Ovih dana upućen je zahtev Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine republičkoj Vladi za formiranje takve grupe - najavljuje Marko Šimurina, savetnik ministra za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Enormna potrošnja vode u Novom Sadu

16:01h

Pomoćnik direktora SHMZ: Sparina se mnogo teže podnosi od visoke temperature

16:24h

I ovoga leta Kraljevčani kubure zbog vode

16:33h

Slobodan Petković: Problem vode u Srbiji je sezonski

16:48h

U Kragujevcu počele restrikcije vode

16:56h

Na Kosmetu zaokružen jedinstven obrazovni sistem

17:11h

Niš dobro snabdeven vodom

17:28h

Đinđić najavio strategiju za suzbijanje kriminala

17:36h

Protest zaposlenih u pravosuđu i dalje traje

17:49h

Ministar pravde najavio: Nove nadležnosti tužiocu i policiji

17:52h

Iako je Vlada preporučila smanjenje školarina, većina fakulteta nije snizila cene

18:08h

Dve žrtve vrućine

18:27h

Zagreb: Ukidanje viza za građane SRJ, za sada ne dolazi u obzir

18:40h

Negotin: Šlogovi na ulici

18:43h

Putarine u dinarima

18:52h

Internet u prekidu u Srbiji

19:04h

Vodeni stub u Boki

19:11h

Marija Milošević postala Crnogorka

19:19h

Mujo Lopov dočekuje Del Ponteovu: Prosidba na aerodromu     


FastCounter by LinkExchange