[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Britanski stručnjak naš zakon o mafiji ocenio kao

Dobar prvi korak

Specijalne jedinice moraju da steknu kredibilitet (Edmunds)

BEOGRAD (Beta) - Stručnjak londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije Tim Edmunds ocenio je danas da je predlog srpskog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala "prvi korak u dobrom pravcu", ali da je za "eliminaciju mafije potrebno ogromno vreme".

Edmunds, koji prati reformu policije i vojske u Hrvatskoj i Jugoslaviji, kazao je za britanski radio "BBC" da se "snaga organizovanog kriminala u Srbiji, njegov uticaj na vlast, ekonomiju i policiju može uporediti sa situacijom u kojoj je nekada bila Italija".

"Italijani su imali sistem u koji je duboko bio infiltriran organizovani kriminal, a jedan od najefikasnijih načina da taj problem rešite je da osnujete specijalne institucije, koje će na najefikasniji način goniti organizovani kriminal i biti u stanju da pruže otpor svim pritiscima koje organizovani kriminal na njih može da izvrši", zaključio je Edmunds.

On je istakao i da je "to bila logika i za formiranja specijalnog tužioca, specijalne policijske jedinice i specijalnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu".

Edmunds je rekao da je "poseban problem u Srbiji, povezanost organizovanog kriminala sa policijom koja bi protiv mafije trebala da se bori".

"U slučaju Srbije postoji istorijsko nasleđe, jer je policija tokom ratova shvatila da joj organizovane kriminalne grupe mogu biti od koristi, tako što su ponekad bile u stanju da urade stvari koje policija nije mogla", kazao je on, i dodao da "većina policajaca u Srbiji želi da profesionalno i normalno radi svoj posao, ali pošto imaju male plate, loše uslove rada i mali ugled, podložni su onome što im nudi mafija posebno ako je reč o velikim sumama novca".

Edmunds je naglasio da nove specijalne institucije za borbu protiv mafije u Srbiji, moraju da steknu kredibilitet "tako što će rešiti ubistva nekih poznatih ličnosti, i dokazati javnosti da nisu uprljane".

Vlada Srbije utvrdila je juče predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

U saopštenju iz Vlade navodi se da će se zakon primenjivati radi"otkrivanja i krivičnog gonjenja učinilaca krivičnih dela kada je prisutan element organizovanog kriminala: protiv ustavnog ređenja ili bezbednosti SRJ, protiv čovečnosti i međunarodnog prava, falsifikovanje i pranje novca, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena trgovina oružjem, municijom ili eksplozivnim materijama, trgovina ljudima, davanje mita, iznuda i otmica".


vesti po rubrikama

^tema

16:00h

"Glas" prenosi "New York Times": Čelebići, svet za sebe - Ni za 5 miliona $ da daju Karadžića

16:10h

Britanski stručnjak naš zakon o mafiji ocenio kao: Dobar prvi korak

16:25h

Da li Mađarska uvodi vize sa građane SRJ?



FastCounter by LinkExchange