[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Da li Mađarska uvodi vize sa građane SRJ?

Mora za Jugoviće

Nije ih bilo ni za vreme Miloševića, a sada? (Laslo Joža)

NOVI SAD (Beta) - Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Joža ocenio je da će Mađarska pre ulaska u Evropsku uniju uvesti vize za SRJ, što će prouzrokovati velike probleme Mađarima u SRJ i drugim jugoslovenskim državljanima koji su na bilo koji način vezani za Mađarsku.

"Mislim da moramo biti pesimisti i računati s tim da ćemo od početka 2004. imati strašne svakodnevne probleme sa ulaznim vizama u Mađarsku, pa ćemo doći u dosta bezizlaznu situaciju što se tiče održavanja kontakta sa neposrednim susedima", izjavio je Joža agenciji Beta.

Šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović izjavio je nedavno na konferenciji za novinare u Novom Sadu da sada već ima osnova za očekivanja da se SRJ izmesti iz crne šengenske zone u takozvanu sivu zonu, u kakvoj su danas Rumunija i Bugarska.

Rumunija i Bugarska smeštene su u ovu zonu, nakon što je EU procenila da ove dve zemlje ne predstavljaju imigraciono-emigracioni rizik za Uniju, tako da sada državljanima naših istočnih suseda nije potrebna viza za ulazak u šengensku zonu.

"Očigledno je da se, u trenutku pristupa Mađarske EU, šengenske granice premeštaju na sadašnje istočne i južne granice Mađarske. Taj sistem će se bez ikakvih olakšica primenjivati i kako stvari sada stoje, crno nam se piše", kaže Joža, objašnjavajući da će Mađarska biti obavezna da, danom stupanja u stalno članstvo EU, primeni sve šengenske propise, što znači da će državljanima SRJ biti potrebna viza.

Uvođenjem viza za državljane SRJ umnogome bi bile otežane i brojne poslovne veze jugoslovenskih i mađarskih privrednika, a mnogi Jugosloveni bili bi prinuđeni da zatvore i brojne devizne račune koje su otvorili u Mađarskoj u vreme zatvorenog Miloševićevog režima i nepostojanja pouzdanog bankarskog sistema u SRJ.

"I danas imam račun u Mađarskoj, za svaki slučaj, jer još uvek nisam dovoljno uveren u stabilnost naših banaka", rekao je agenciji Beta jedan privrednik iz Novog Sada, koji je zahtevao anonimnost.

U razgovorima sa privrednicima često se, nezvanično, može čuti da se reko deviznih uplata u Mađarsku moglo izbeći plaćanje poreza u SRJ.

Novac se, javna je tajna, prenosio "u kesama", dakle u gotovini, kako mu jugoslovenski poreski organi ne bi mogli ući u trag. Ovaj "metod" biće praktično neizvodljiv, uz proceduru dobijanja šengenske vize i šengenske carinsko-policijske kontrole na jugoslovensko-mađarskoj ranici.

Po Laslu Joži, veliki problem sa uvođenjem šengenskih viza za državljane SRJ nastupiće i kada je u pitanju mađarska nacionalna manjina u Vojvodini, koja broji oko 300.000 ljudi.

Mađarska nacionalna manjina u SRJ ostaće zapravo uskraćena za neposredni kontakt sa maticom, što će biti veliki problem", kaže Joža i dodaje da u tom pogledu i mađarski statusni zakon o Mađarima van matice, koji je stupio na snagu početkom ove godine i koji predviđa određene olakšice, neće biti od pomoći.

Taj zakon predviđa beneficije za Mađare van matice u samoj matici, ali samo u oblastima obrazovanja, kulture, zdravstva, saobraćaja. Te beneficije su, međutim, simbolične.

"Kolaju priče da sadašnji statusni zakon o Mađarima van Mađarske automatski daje olakšice Mađarima van matice u pogledu izdavanja šengenskih viza. Međutim, Mađari van matice neće biti pošteđeni procedure vađenja viza. Postoje izgledi da će oni možda dobijati vize na duži vremenski period, ali i to je neizvesno", navodi Joža.

"Mađarska će, zbog svojih međunarodnih obaveza, biti ograničena u svojoj darežljivosti. Ono što bude propisano od strane EU, Mađarska će morati primenjivati i manevarski prostor u pravcu davanja olakšica sopstvenim sunarodnicima biće izuzetno ograničen", kaže Joža.

Mađarska i ostale zemlje-kandidati moraju do ulaska u članstvo Evropske unije da ujednače režim viza s celim prostorom evropske petnaestorice, ali Evropska komisija nije vlastima u Budimpešti uputila nikakav poseban zahtev za brže uvođenje viza Jugoslaviji, rekli su agenciji Beta izvori Evropske komisije u Briselu.

Portparol mađarskog Ministarstva inostranih poslova Tamaš Tot izjavio je za Betu da "nakon promene vlade u Mađarskoj nije došlo do promene stava Budimpešte po pitanju viza, niti po pitanju obaveza Mađarske u vezi sa uključivanjem zemlje u EU".


vesti po rubrikama

^tema

16:00h

"Glas" prenosi "New York Times": Čelebići, svet za sebe - Ni za 5 miliona $ da daju Karadžića

16:10h

Britanski stručnjak naš zakon o mafiji ocenio kao: Dobar prvi korak

16:25h

Da li Mađarska uvodi vize sa građane SRJ?FastCounter by LinkExchange