[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Debata u UN o Međunarodnom krivičnom sudu

SAD protiv svih

Mirovnjaci ne mogu da budu iznad zakona, insistira Kanada

NJUJORK (Beta-Rojters) - Na zahtev Kanade, Savet bezbednosti UN počeo je juče javnu debatu na kojoj su sve zainteresovane članice UN mogle da izraze protivljenje zahtevu SAD da američki državljani imaju imunitet pred novoosnovanim Međunarodnim krivičnim sudom.

Protiv kompromisa
Kanada odbacuje mogućnost kompromisa u vezi s američkim predlogom koji je, do sada, odbacila i većina članova Saveta bezbednosti. Nacrt američke rezolucije uputio bi "neprihvatljivu poruku da su mirovnjaci iznad zakona", kazao je kanadski ambasador u UN-u Pol Hajnbeker.

Povod za takvu raspravu bila je pretnja Vašingtona da će vetom okončati mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini, ukoliko celokupno američko civilno i vojno osoblje, čak i ono koje nije pod direktnom jurisdikcijom UN, ne bude izuzeto od gonjenja pred prvim stalnim svetskim krivičnim sudom. Kanada je, međutim, iznela stav da učesnici mirovnih operacija ne mogu biti iznad zakona.

Osnivanje Međunarodnog krivičnog suda, pred kojim će se pojedincima suditi za genocid, ratne zločine i sistematsko, ozbiljno kršenje ljudskih prava, ispunjenje je obećanja datog za vreme Nirnberškog procesa pre 56 godina, kada je vođama nacističkog režima u Nemačkoj suđeno za tada sasvim nove kategorije ratnih zločina. Međunarodni krivični sud počeo je sa radom 1. jula.

Za juče u Savetu bezbednosti nije bilo planirano nikakvo glasanje, ali to 15-člano telo mora do ponedeljka doneti odluku i time postaviti presedan za niz drugih mirovnih misija. Na otvorenom sastanku, koji je počeo pre podne po istočnoameričkom vremenu (popodne po centralnoevropskom vremenu), predstavnici dvadesetak zemalja pokušali su da ubede članice saveta da je stav SAD kratkovid.

Šest od ukupno 15 članica saveta su među 76 zemalja koje su ratifikovale Rimski sporazum iz 1998, kojim je sud uspostavljen. Sve ostale, izuzev Kine i Singapura, potpisale su sporazum, ali ga nisu ratifikovale.

Administracija predsednika Džordža Buša strahuje da bi sud mogao biti upotrebljen za suđenje američkim vojnicima ili političarima za ratne zločine što bi, prema Vašingtonu, ugrozilo suverenitet SAD. Vašington traži da njeni državljani budu izuzeti iz nadležnosti suda, odbacujući tako bilateralne sporazume sa državama u kojima su raspoređeni američki mirovnjaci, uz obrazloženje da su nedovoljni.


vesti po rubrikama

^spoljna politika

17:32h

Debata u UN o Međunarodnom krivičnom sudu

17:43h

Nove žrtve miniranih oglasnih tabli u Rusiji

17:56h

Ne opada tenzija između dve Koreje

18:07h

Izrečena kazna pripadnici ETA: "Tigrici" 87 godina zatvora

18:14h

Istraga o sudaru dva aviona iznad NemačkeFastCounter by LinkExchange