[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Sa jednom ostavkom završen republički otkup knjiga

Principi Filipa Davida

Otkup knjiga za 172 biblioteke Srbije, koje je organizovalo Ministarstvo kulture, završen je. Od 936 prijavljenih, na predlog Komisije, otkupljeno je 283 naslova u tiražu od 40.014 primeraka čija je vrednost 11.671.362,30 dinara.

Komisiju su činili Jovan Despotović, predsednik, Bogdan Kovačević, Gojko Tešić, Radivoje Mikić, Mirko Marković, Saša Jelenković, Branko Kukić i Veroljub Vukasinović. Član komisije bio je i Filip David, pisac, ali je u toku rada podneo ostavku. Za "Glas" on to obrazlaže:

- Ministarstvu kulture podneo sam pismeno obrazložio svoje ostavke. Za nju su postojala dva razloga. Na drugom sastanku komisije, kada sam dobio spisak knjiga koje su ponudili izdavači, spisak od oko 1.000 naslova, shvatio sam da sam od toga pročitao svega 150, 200 knjiga. Nije malo ni to što sam pročito, ali sukobio sam se sa činjenicom da ima 800 naslova o kojima ne znam ništa - kaže David.

- Drugi razlog tiče se "sukoba interesa". Član sam izdavačkog saveta "Foruma pisaca" koji je predložio, mislim, jednu knjigu. Smatrao sam da zbog toga nije u redu da ja odlučujem o tome koje će knjige biti otkupljene. To je stvar principa.

David je dodao i da bi, kada je reč o samoj komisiji i otkupu knjiga, "stvari ozbiljno morale da se promene kako bi naredni posao bio valjano obavljen".

- Neophodno je da se promeni način konstituisanja komisije. Trebalo bi da postoji telo koje će cele godine pratiti izdavačku delatnost kako bi se izbegle sve nepravde koje su ovako neminovne - smatra David.

"Princip" Filipa Davida zvuči pomalo naivno, uzevši u obzir da bar dva člana komisije R. Mikić, profesor na Filološkom fakultetu i G. Tešić, književni istoričar, jesu istovremeno urednici u izdavačkoj kući "Narodna knjiga". Uzgred, najveći broj naslova otkupljen je baš od ovog izdavača.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Specijalno za "Glas": Filmski festival u Taormini

16:22h

Los Anđeles: Umro Rod Stajger

16:38h

Novi Sad: Peti dan Exit Noise Summer Fest-a

16:51h

Turneja po inostranstvu pevačke družine "Branko" Niške eparhije

17:07h

Madona u filmu o Džejms Bondu

17:13h

Pisac Dragoslav Mihailović o SANU, UKS, mladima i starima

17:27h

Sa jednom ostavkom završen republički otkup knjiga

17:34h

Film Barbeta Šredera u našim bioskopima

17:48h

Premijera na festivalu Grad teatar     


FastCounter by LinkExchange