[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Srbina uhapšenog nedavno u Sofiji čuvaju komandosi, piše list "24 časa "

Josić pripremao bekstvo iz zatvora?

Pritvorenik zatražio lekarski pregled zbog glavobolje, uprava zatvora posumnjala, a glavni tužilac Bugarske odlučio da ga premeste na nepoznato mesto i pod specijalni nadzor

SOFIJA(Srna) - Komandosi odreda za borbu sa teroristima već četvrti dan po 24 sata dnevno čuvaju, kako navode mediji, "srpskog mafijaša" Sretena Josića. Bugarski list "24 časa" navodi da su "supermere bezbednosti preduzete u petak, kada je osujećeno njegovo bekstvo i on je tada premešten iz sofijskog zatvora".

Za sada nije poznato gde se Josić nalazi, ali se zna da ga čuvaju specijalci antiterorističke jedinice iz Varne. Prema izvorima lista "24 časa", kasno uveče u četvrtak, Josić je podigao na noge noćnu smenu zatvora, time što se malo pre ponoći požalio na glavobolju.

"Imam stare traume od udesa" - žalio se Josić.

Prisluškivan
List navodi da je Sreten Josić 20. juna uhapšen tako što su, na zahtev holandskih službi za borbu protiv mafije, uhvaćeni njegovi telefonski razgovori sa nekim u Holandiji.
Bilo je locirano mesto sa koga se Josić javlja, a onda su bili praćeni i svi telefoni na jednom od sofijskih trgova sa koga se Josić javljao. Poslednji razgovor koji je Josić imao sa Holandijom bio je oko 20.00 časova i tada su specijalci zaključili da će se javiti bar još jednom svojim prijateljima.
Dva sata kasnije, Sreten Josić se pojavio na trgu, gde je uhapšen kraj telefonske govornice.

Lekari su ga pregledali i nisu pronašli nikakve razloge za zabrinutost. Međutim, pošto je Josić digao veliku galamu, ekipa Nacionalne službe za borbu protiv orzanizovanog kriminala ga je ponovo pregledala i onda rešila da ga odvede iz zatvora.

U Sofiji se veruje da Sreten Josić nije slučajno izabrao noć između četvrtka i petka, jer se radilo o vremenu koje prethodi prazniku Ministarstva unutrašnjih poslova i danima vikenda.

Još tokom noći u četvrtak rukovodstvo MUP-a preduzelo je specijalne mere, a zbog Josića su tokom noći probuđeni glavni tužilac Bugarske Nikola Filčev i glavni sekretar MVR general Bojko Borisov.

Oni su doneli rešenje da Sreten Josić bude premešten iz zatvora i da bude danonoćno čuvan. Zbog ukupne bezbednosti nije saopšteno mesto na kome se nalazi Sreten Josić, ali se pretpostavlja da je u nekoj od bolnica.

U ovom momentu, pišu "24 časa", Josićevi prijatelji pokušavaju sve da mu organizuju bekstvo, a mnogi mafijaši traže način da ga likvidiraju, kako bi mu zauvek zatvorili usta.

Bugarske specijalne službe proveravaju u kakva je dela umešan Sreten Josić na teritoriji ove zemlje.

Za sada im mnogo indicija da je organizovao bar dva ubistva velikih bugarskih mafijaša. Jedan od njih je bos osiguravajuće kompanije VIS, a drugi je Pantev, jedan od šefova kompanije SIK, koja se takođe bavila osiguranjem.

Protest advokata
Josićevi advokati Hristo Stančev i Kiril Madarov, koji je bivši šef sofijskog zatvora, požalili su se da je Sreten "lišen lečenja i advokatske zaštite".
"On ima traume koje zahtevaju lekarsku negu", - komentarišu advokati, koji su protestovali zbog toga što se njihov klijent u medijima prikazuje kao najtraženiji ubica.
"Tako se stvara mnjenje da je reč o opasnom prestupniku", - rekli su advokati.

List tvrdi da je Josić likvidirao Panteva, a da je glavni razlog ovom ubistvu bila krađa 600 kilograma kokaina, koju je Pantev organizovao u proleće 1999. godine iz jednog magacina u Blagoevgradu. Droga je kupljena u Kolumbiji i trebala je samo da prođe kroz Bugarsku. Pantev je, međutim, ukrao tu drogu i rasprodao je u bescenje.

Mesec dana pre nego što je ubijen, krajem jula 2000. godine, Pantev je dva puta putovao u Holandiju da bi pregovarao o svom životu. Pantev je trebalo da sakupi dvadeset miliona dolara da bi pokrio svoju "drsku krađu", ali mu to nije uspelo.

Marta 2001. godine Pantev je sa četiri kuršuma u glavu ubijen u foajeu luksuznog hotela "Sonesta" na ostrvu Aruba. Policija je otkrila da su ubistvo počinili "Slovenci Radanovič i Pupinič". Međutim, još tada je bilo jasno da to nisu prava imena najamnika, iako se tvrdilo da je Radanovič fizički izvršilac ubistva.

Pripadnici MUP Bugarske tvrde da Radanovič "neobično liči na Sretena Josića".

Njihove tvrdnje proizašle su iz tvrdnje svedoka zločina i njihovog opisa "Radanoviča", a i kamera koja se nalazila ispred ulaza u hotel zabeležila je izlazak ubice i njegovo sedanje na motor iza "Pupiniča".

Holandske vlasti još nisu poslale dokumentaciju kojom bi tražile ekstradiciju Sretena Josića, ali se očekuje da će se to sigurno dogoditi.

Kad sud donese rešenje o ekstradiciji, Josić će biti transportnim avionom holandskog ratnog vazduhoplovstva prebačen u "zemlju lala".


vesti po rubrikama

^hronika

18:06h

Srbina uhapšenog nedavno u Sofiji čuvaju komandosi

18:12h

Vranje: Bivšem direktoru DIV-a tri i po godine zatvora

18:19h

Uhapšen Nebojša Jovanović, pozivar SO Zaječar: Osumnjičen za blud

18:27h

Tanasije Samardžić (41) ubijen juče u Novom Sadu

18:34h

Osuđen Dušan Dobrilović (22) iz Beograda

18:42h

Istraga protiv vinovnika tuče u Nevadama

18:56h

Suđenje u Valjevu sudiji osumnjičenom za primanje mita

19:09h

Prekinut štrajk zatvorenika u Spužu     


FastCounter by LinkExchange