[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Španski premijer izveo prvu veliku rekonstrukciju vlade

Nove uloge za ljude od poverenja

Umesto Žozepa Pikea, šef diplomatije Ana de Palasio

MADRID (Beta) - Španski premijer Hose Marija Asnar imenovao je šest novih ministara, dok četvorica ministara više nisu članovi vlade.

Asnar je zadržao dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Marijana Rahoja kao potpredsednika vlade i dodao mu funkciju portparola i svog glavnog zamenika. Novi ministar policije biće Anhel Asebes.

Jača od raka
Lekari su 2000. Ani de Palasio dijagnosticirali rak, a od tada se ona uspešno oporavila zahvaljujući lekovima i tretmanima hemoterapije. "Velika pomoć u izlečenju jeste stav bolesnika i volja za životom", objašnjava ona.

Kiparska vojska ostala bez glavnokomandujućeg: Poginuo šef generalštaba

Žozep Pike nije više ministar spoljnih poslova, već nauke i tehnologije. Na njegovo mesto došla je Ana de Palasio, dosadašnji poslanik u Evropskom parlamentu i žena od izuzetnog poverenja premijera.

Asnar je zadržao najbliže saradnike iz svoje Narodne stranke (PP) - ministra ekonomije i drugog potpredsednika vlade Rodriga Rata i ministra odbrane Frederika Trilja.

Najnovija rekonstrukcija vlade najveća je promena koju je premijer sproveo od dolaska na vlast 1996. Dosadašnje izmene bile su manje i kozmetičke, a dešavale su se posle opštih ili lokalnih izbora. Asnar je i dalje okružen uglavnom mlađim ljudima za koje se, međutim, nikako ne može reći da su neiskusni ili da nemaju kontakte u važnim organizacijama, institucijama i sa uticajnim pojedincima.

Asnarova rekonstrukcija vlade u prvi plan izbacila je dvoje političara - Marijana Rahoja i Anu de Palasio. Promena nije suštinska, ali pokazuje da premijer nije zadovoljan stanjem u zemlji, posebno ekonomijom.

U oktobru 2001. njujorški dnevnik "Wall Street journal" Anu de Palasio uvrstio je među 14 najuticajnijih osoba u poslovnom svetu. List je tada naveo da španska političarka zna kako se bori za evropske integracione interese, baš kao i za nacionalne, i da je stekla reputaciju efikasne osobe. Njena sestra Lojola trenutno je potpredsednik Evropske komisije i komesar EU za saobraćaj i energetiku.

Rahoj je počeo karijeru u Galiciji, u podmlatku (PP) koja se tada zvala Nacionalna alijansa i koju je tada vodio, kao i danas, Manuel Fraga - ministar iz vremena diktature generala Franka. Poznat je po tome da je diskretan i tajnovit. Važi za skromnog čoveka, ali je istovremeno i jedan od četvorice kandidata koji bi 2004. mogli da zamene Asnara na mestu premijera.


vesti po rubrikama

^globus

16:03h

Obećanje SZO na konferenciji o sidi: Lekovi za tri miliona ljudi

16:11h

Španski premijer izveo prvu veliku rekonstrukciju vlade

16:18h

Kiparska vojska ostala bez glavnokomandujućeg: Poginuo šef generalštaba

16:24h

Benazir Buto osuđena tri godine zatvora u Pakistanu

16:36h

Pooštrene mere bezbednosti u Pragu     


FastCounter by LinkExchange