[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Srpski parlament o amandmanima na zakon o radiodifuziji

Bolje ikakav nego nikakav

Uz 150 amandmana, i razlozi za i protiv bili su brojni, ali su svi "brinuli" da mediji opet ne zastrane

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče raspravu o amandmanima na Predlog zakona o radiodifuziji kojih ima preko 150, a neke od njih je, preko pojedinih poslanika, podnelo i strukovno udruženje ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija).

Zakonom po mafiji
Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala stavljen je na dnevni red kao osma tačka. Prema izjavi Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe DOS-a, ovaj zakon naći će se pred poslanicima sledeće nedelje, na istom, petom vanrednom zasedanju. Poslanici, međutim, još nisu dobili predloženi tekst zakona, a do rasprave u parlamentu, o njemu će se prethodno izjasniti članovi Odbora za bezbednost. Odbor će na istoj sednici raspravljati o radu policije.

Ovo, kao i druga novinarska udruženja, kritikovalo je predloženi zakon optužujući vlast da ravnotežom koju ima u pogledu izbora članova radiodifuznog saveta želi da utiče na regulaciju elektronskih medija. Niko od poslanika juče nije obrazložio amandman koji podrazumeva da Skupština Srbije treba da se odrekne prava da predloži jednog člana saveta u korist medijskih udruženja.

Od devet članova saveta, država će imati četiri predstavnika, isto kao i različita strukovna, umetnička udruženja, nevladine organizacije, univerzitet i crkve i verske zajednice, a jedan član saveta će morati da bude sa teritorije Kosova, a biraju ga ostali članovi ovog tela.

Kritike strukovnih udruženja uglavnom su se odnosile na to da je broj članova saveta sa predloženih 15 smanjen na devet, dok je opozicija imala drugih zamerki - tražila je da radiodifuznu agenciju kontroliše Skupština ili čak i Vlada Srbije i da ona ne može biti van njihove kontrole i postavila pitanje kome će članovi saveta biti odgovorni. Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS, naglasio je da ova agencija neće biti pod kontrolom ni izvršne ni zakonodavne vlasti, već samo sudske, ukoliko se neko žali na njen rad.

Vojislav Šešelj, šef poslaničke grupe DOS, optužio je Vladu da će izborom članova saveta nastaviti posrednu kontrolu u oblasti radiodifuzije, kako preko članova saveta koje predlažu državni organi, tako i preko onih koje bi trebalo da predloži civilni sektor zato što, kako je naveo, države iz budžeta izdvaja 500 miliona dinara za nevladin sektor.

Šešelj je kritikovao i što među predlagačima članova saveta nije SANU, jer je to "jedina institucija koju Vlada ne kontroliše".

Potpredsednik Žarko Korać je odbacio primedbe opozicije da će savet agencije za radiodifuziju biti pod kontrolom države i ponovio da članovi saveta nisu predstavnici institucija koje ih predlažu, što je naglašeno i u zakonu, već da će obavljati ovaj posao po svom znanju i savesti, kao i da oni moraju biti stručnjaci za medije.

M. B. - M. D.

 


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Zdravstveni radnici poručili: Od uredbi nam neće biti bolje

16:13h

Milenko Smiljanić, predsednik Sindikata Srbije: Čim nema para, dižu cenu struje

16:28h

Ministar Milosavljević: Kontrola i trošenja lekova, jer je ono bilo dvostruko veće

16:44h

Ministar zdravlja se dogovorio sa predstavnicima legitimnih sindikata

16:56h

Poslanicima Skupštine Srbije i zvanično povećane plate

17:11h

Srpski parlament o amandmanima na zakon o radiodifuziji

17:23h

Na prvom sajmu radne snage za stručnjake bez iskustva

17:37h

Protest zaposlenih u pravosuđu

17:48h

Čedomir Jovanović: Specijalne jedinice, tužilac, ali i plata

17:59h

Registracija automobila i bez plaćanja poreza

18:12h

Valjevo: Pivo skuplje zbog struje

18:17h

Na jugu Srbije registrovana hemoragična groznica

18:28h

Bor: "Ešerihija koli" u bazenima

18:41h

Koštunica razgovarao s patrijarhom Pavlom

18:56h

Let nad Bokokotorskim zalivom za 20 evra

19:29h

Niški restorani sve prljaviji: Truli bataci na jelovniku

19:31h

Izbor naj-čobanice u Kosjeriću     


FastCounter by LinkExchange