[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Cetvrtak, 11. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Poslanicima Skupštine Srbije i zvanično povećane plate

Mala plata, debeo koverat

Plata poslanika 19.337 dinara. To je samo deo primanja, uz koji idu poslanički dodatak od 7.000 dinara, troškovi smeštaja, prevoza i ishrane

BEOGRAD - U Skupštini Srbije juče je zvanično potvrđena informacija o povećanju poslaničkih plata za 10 odsto, o čemu je inače dan ranije odluku doneo Administrativni odbor, sastavši se takoreći tajno, bez uobičajenog prisustva novinara.

Povišice su dobila 103 poslanika, koliko ih je na stalnom radu u parlamentu, od ukupno 250, ali i svi zaposleni u Skupštini, kojih je 145. Povećanje plata za službenike s visokom stručnom spremom iznosi 15,97 odsto, dok je povišica za ostale 5,47 odsto. Nova plata poslanika sada je 19. 337 dinara, administrativnog referenta je 9.497 dinara, a savetnika 18.280 dinara.

Sad se vidi...
U vezi povećanja plata u Skupštini Srbije juče je reagovala i DSS, ističući da "krnja i nelegalna Skupština pokazuje da nije spremna da podeli sudbinu naroda", pošto odluku donosi u trenutku kada 20.000 zaposlenih u Srbiji prima minimalac u iznosu od 3.915 dinara.

Najveća plata je predsednika Narodne skupštine i ona je u neto iznosu 26.982,26 dinara, a slede potpredsedničke plate od 23.609,48, predsednika poslaničkih grupa 21.236, koliko imaju i predsednici radnih tela. Plate zamenika poslaničkih grupa i odbora su 19.789 dinara.

Ove sume su samo jedan deo primanja poslanika. One ne obuhvataju poslanički dodatak, koji iznosi nešto preko 7.000 dinara, zatim troškove prevoza, smeštaja, oko čega se često u Skupštini mogu čuti različite informacije, optužbe, nagađanja. Tvrdi se tako da troškovi prevoza rastu iznad budžetskih mogućnosti, pa poslanik na ime tih troškova ponese kući još jednu platu. Zbog toga se planira ukidanje ovih troškova, što nije moguće izvesti, ili donošenje zakona koji će propisati da poslanik dobija samo platu, ali visoku, čime bi mogao da plati sve svoje troškove.

Novinari su juče tražili precizne podatke o tome, s obzirom da nisu imali priliku da prisustvuju sednici Administrativnog odbora, ali ih nisu dobili, izuzev podataka o "golim" platama. Doduše, zvanično niko nije odbio novinarski zahtev. Naprotiv, zvanično su upućeni na sajt Skupštine, mada se znalo da izveštačima nisu dostupni kompjuteri koji imaju pristup internetu.

Ličnom ljubaznošću i angažovanjem poslanice Lejle Ruždić došli su do nekoliko objašnjenja, a najpre Dragana Šutanovca, koji je inače bio prisutan na "inkriminisanoj" sednici Odbora, gde je predao dužnost predsednika svom kolegi Bošku Ristiću. Šutanovac je obeća da će štampa dobiti "sve tražene podatke", od toga koliko su povećane plate, kome i zbog čega.

On je odbio bilo kakvu nameru da se od javnosti sakrije sednica Administrativnog odbora. Objasnio je i da su plate povećane na osnovu odluke Vlade Srbije, i da se povišice odnose na sve zaposlene u državnoj upravi.

M. Dapčević
M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:02h

Zdravstveni radnici poručili: Od uredbi nam neće biti bolje

16:13h

Milenko Smiljanić, predsednik Sindikata Srbije: Čim nema para, dižu cenu struje

16:28h

Ministar Milosavljević: Kontrola i trošenja lekova, jer je ono bilo dvostruko veće

16:44h

Ministar zdravlja se dogovorio sa predstavnicima legitimnih sindikata

16:56h

Poslanicima Skupštine Srbije i zvanično povećane plate

17:11h

Srpski parlament o amandmanima na zakon o radiodifuziji

17:23h

Na prvom sajmu radne snage za stručnjake bez iskustva

17:37h

Protest zaposlenih u pravosuđu

17:48h

Čedomir Jovanović: Specijalne jedinice, tužilac, ali i plata

17:59h

Registracija automobila i bez plaćanja poreza

18:12h

Valjevo: Pivo skuplje zbog struje

18:17h

Na jugu Srbije registrovana hemoragična groznica

18:28h

Bor: "Ešerihija koli" u bazenima

18:41h

Koštunica razgovarao s patrijarhom Pavlom

18:56h

Let nad Bokokotorskim zalivom za 20 evra

19:29h

Niški restorani sve prljaviji: Truli bataci na jelovniku

19:31h

Izbor naj-čobanice u Kosjeriću     


FastCounter by LinkExchange