[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Sofijski "Trud" izneo nove pojedinosti o uhapšenom Srbinu

Sreten Josić naručio ubistvo Bugarina?

SOFIJA (Srna) - Pre nekoliko dana uhapšeni srpski gangster Sreten Josić, poznatiji po nadimku "Joca Amsterdamac", najverovatniji je naručilac ubistva jednog Bugarina, nastradalog pre tri meseca u Holandiji, piše sofijski "Trud".

U noći 1. aprila u holandskom gradu Šidan, blizu Roterdama, u podmetnutoj eksploziji u "Novoatelu" poginuo je mladić sa bugarskim pasošem na ime Danijel Stojanov Bakadidžjev iz Loveča, u centralnoj Bugarskoj.

Do danas, međutim, nije ustanovljeno da li je ubijen zaista Bakadidžjev, nekadašnji bugarski vojnik u misiji u Kambodži, ili neko drugi za koga se u Roterdamu sumnja da je koristio samo falsifikovanu putnu ispravu.

U svakom slučaju, Bugarin (ili neko drugi) ubijen je u danu kada se i smestio u hotel, nakon dugih putovanja po zapadnoevropskim zemljama. Prema holandskoj policiji, postoji osnovana sumnje da je ubijeni bio povezan sa narkomafijom.

Ne isključuje se i mogućnost da je žrtva nečim izneverila "Josu" i da je on naredio egzekuciju.
Tokom 2000. godine Sreten Josić je, prema tvrdnji bugarske štampe, naredio ubistvo poznatih holandskih narkodilera Jana Femera i Sama Klepera.

Oni su svojim životima platili krađu droge vrednu dvanaest miliona dolara, koja je u Holandiji pripadala poznatoj jugoslovenskog narko-družini "Jugos", čiji je lider bio, kako se tvrdi, upravo "Josa".
Tvrdi se da je njegovim hapšenjem osujećeno još jedno ubistvo, ovaj put poznatog svetskog mafijaša Viljema Holerdera, koji je 1983. godine organizovao otmicu pivskog magnata Alfreda Hajnekena. Poznati biznismen, čije se pivo "Hajneken" toči u celom svetu, oslobođen je posle pozamašne svote otkupa i umro je početkom ove godine.

Bugarski mediji su demantovali informaciju da je "Josa" ležao u holandskim zatvorima, kako je prvobitno bilo saopšteno, odakle je, navodno, pobegao nakon što je izdržavao kaznu zatvora zbog ubistva jednog holandskog policajca.

Holandski "Telegraf" tvrdi da je Sreten Josić zaista bio uhapšen u Holandiji 1983. godine zbog postojanja osnovane sumnje da je ubio jednog Jugoslovena i da je prilikom lišavanja slobode ranio jednog holandskog policajca.

Holandska policija je greškom oslobodila Jocu Amsterdamca, a kada je uvidela grešku i pokušala da ga privede - on je napustio zemlju. U Bugarskoj je Josić boravio više puta, uglavnom zbog sastanaka sa istomišljenicima, a poslednji put je doputovao pre tri meseca i ostao do svog hapšenja.

Iznajmio je stan u Sofiji, gde je živeo sa suprugom i troje maloletne dece, i postao poznat po elegantnom oblačenju i luksuznom "mercedesu". Komšiluku se predstavljao kao "Marko" i kako tvrde susedi nikada nisu imali problema s njim.

Odlukom istražnog sudije Sreten Josić je smešten u sofijskom centralnom zatvoru i određen mu je pritvor od 40 dana.
Nakon "otkrića" da je učestvovao u ubistvu Bugarina, za sada je neizvesno kada će i da li biti isporučen holandskim vlastima, koje su prve pokazale interesovanje. Za Josićem su međunarodne poternice preko Interpola raspisale i nacionalne policije Nemačke, Italije, Austrije, Grčke i SRJ.


vesti po rubrikama

^hronika

19:03h

Sofijski "Trud" izneo nove pojedinosti o uhapšenom Srbinu

19:17h

Po nalogu istražnog sudije policija pregledala preduzeće "General Disk Tehnology"

19:29h

Igor Jovanov i Sanja Repac stradali u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Batajnice

      


FastCounter by LinkExchange