[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 6. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ukrajina negira da je izraelski avion gađan raketom

Pilotu se samo učinilo?

KIJEV, JERUSALIM (Tanjug) - Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je da je sa ukrajinske teritorije ispaljena raketa na izraelski putnički avion, tvrdeći da njena armija nije vršila nikakve raketne probe još od prošle godine i da prema tome nije odgovorna za incident koji se preksinoć dogodio u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Neugodno podsećanje
Ruska glasila podsećaju da se 4. oktobra prošle godine nad Crnim morem dogodila katastrofa aviona "tupoljev-154" ruske kompanije "Sibir", pogođenog ukrajinskom raketom S-200. Raketa je lansirana tokom vojnih vežbi ukrajinske PVO na Krimu. U katastrofi je poginulo 78 ljudi - 66 putnika (od kojih su većina bili državljani Izraela) i 12 članova posade. Ukrajinske vlasti su tada u početku negirale da su bile održavane bilo kakve vojne vežbe, a potom su tvrdile da je vežbi bilo, ali, navodno, raketama bez bojevih glava. Tek tačno mesec dana kasnije, 4. novembra, pošto je i Pentagon saopštio da su njegovi sateliti u vreme tragedije registrovali lansiranje dve rakete zemlja-vazduh, kojima je avion mogao da bude oboren, vlasti Ukrajine su konačno priznale da je ruski avion mogao da bude oboren ukrajinskom raketom.

"Ove godine čak nije bilo nikakvih lansiranja raketa s teritorije Ukrajine", izjavio je ministar odbrane Vladimir Škidčenko, precizirajući da ovih dana "nisu pucali čak ni topovi".
Pilot izraelskog putničkog aviona aviokompanije "El Al", na liniji Tel-Aviv-Moskva, javio je preksinoć da je na avion ispaljena raketa zemlja-vazduh južno od grada Dnjepropetrovska i da je video kada je raketa eksplodirala u blizini aviona.

U ukrajinskom ministarstvu odbrane tvrde da bljesak koji je pilot navodno video može da bude i posledica nekih prirodnih pojava, kao što je nagla promena temperature ili sevanje munja.

U međuvremenu je izraelski ministar saobraćaja Efraim Sne izjavio u Jerusalimu da izraelski avion nije bio u opasnosti i izrazio sumnju da se radi o napadu specijalno usmerenom na ovaj avion, dodajući da veruje da je pilot video eksploziju, ali verovatno prilično daleko od aviona. Izraelski avion nije pretrpeo nikakva oštećenja i bezbedno je sleteo na moskovski aerodrom u predviđeno vreme.


vesti po rubrikama

^svet

15:16h Izbegnut sudar dva britanska aviona
15:17h Potraga za istinom o sudaru dva aviona iznad Nemačke
15:19h Ukrajina negira da je izraelski avion gađan raketom

15:20h

Napadač sa aerodroma u Los Anđelesu poreklom Egipćanin

   


FastCounter by LinkExchange