[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 6. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Da li je ustavna povelja buduće zajednice Srbije i Crne Gore već napisana?

Predlog koji ne odmaže

Mićunović: Venecijanska komisija učtivo stavila na znanje kako povelja treba da izgleda ako želimo u Evropu. Vuković: Odnose treba da uredimo sami, a ne neko sa strane

BEOGRAD- Pomoć, koju su članovima Komisije za izradu ustavne povelje, ponudili eksperti Venecijanske komisije Saveta Evrope, mnogi su protumačili da će imati istu sudbinu kao i prihvaćeni Beogradski sporazum koji je predložila Evropska unija. Da li će međunarodna zajednica još jednom rešavati naše unutrašnje probleme i da li će se u budućoj ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore naći ponuđena rešenja komisije SE, pitali smo neke članove Ustavne komisije?

Neko mora da presudi
Ranko Kadić konkretnije ocenjuje da će u slučaju da kompromis u Ustavnoj komisiji nije moguć, neko morati da presudi. "To ne može biti niko, osim EU, kao jedan od garanata Beogradskog sporazuma. Da je crnogorska strana, odnosno DPS za dogovor, mogli bi smo sami da rešimo problem. Ali, s obzirom da oni samo kupuju vreme, SE im je poslala upozorenje da tako neće moći i siguran sam da će uslediti i dodatne instrukcije - komentariše Kadić.

Predlog Venecijanske komisije u skladu sa uslovima EU
LONDON (Tanjug)- EU je proučila predlog Venecijanske komisije i zaključila da je u njega uključeno sve što je definisala kao uslove koji bi trebalo da budu ispunjeni da bi nova zajednica Srbije i Crne Gore išla ka evropskoj integraciji - izjavio je Džefri Džouel, koordinator tima stručnjaka koji su radili na predlogu Venecijanske komisije za Bi-bi-si.

On je rekao da je pitanje načina izbora poslanika ostalo otvoreno, jer je to "političko pitanje kojim treba da se bave političari", ali bi lično, kako je rekao, preporučio direktan izbor poslanika, jer "centralni parlament ima mnogo veći legitimitet ako poslanike direktno biraju građani". Upitan koliki je uticaj EU imala na konačan izgled predloga, Džouel je istakao da je "Komisija uključila u predlog kriterijume EU", ali da "EU nije diktirala kako predlog treba da izgleda".

Zoran Šami, predstavnik DSS komentariše za "Glas" da je to samo nuđenje dobrih usluga.
- Nastavićemo rad tokom iduće sedmice u Beogradu nezavisno od tog predloga. On nije loše urađen i činjenica je da sadrži elemente već nekih predloženih rešenja. Sugestije možemo imati na umu, ali nas ništa ne obavezuje da ih prihvatimo - dodaje Šami.
Predsednik Veća građana Dragoljub Mićunović izjavio je juče Fonetu da bi ustavna povelja mogla biti gotova do kraja jula ili do sredine avgusta, ali "ako ne bude političke blokade".

- Predlog Venecijanske komisije, kao i razgovori s predstavnicima EU, pomoći će da političke volje budu fleksibilnije kako bi se došlo do konačnog rešenja- rekao je Mićunović i istakao da "ova komisija daje značajan doprinos" i da je "učtivo stavila na znanje kako povelja treba da izgleda ako želimo u Evropu".
Član crnogorske delegacije u ustavnoj komisiji Miodrag Vuković potvrdio je za "Glas" da je upoznat sa dokumentom iz SE i ocenio da u njemu ima prihvatljivih delova, ali je i upozorio da je to "samo jedan od predloga i da nije obavezujući".

- Odnosi između Srbije i Crne Gore treba da urede same države, a ne neko sa strane. Predlog iz SE je zapravo nešto između predloga DSS-a i DPS-a, i prema njemu se odnosimo kao i prema svakoj drugoj sugestiji, a ima ih mnogo. To, međutim, nije osnova za naš rad, već "pripomoć"- kaže Vuković i dodaje da će "sami odlučiti da li će i koje njegove delove prihvatiti".

Ranko Kadić iz SNS kaže da su članovi Komisije prekjuče dobili dokument i da on sadrži više od 60 odsto predloga DSS i da je to "dobar signal da Evropa želi jedinstvenu državnu zajednicu".
- Taj dokument je samo pomoćni materijal u radu i nismo ga razmatrali - rekao je Kadić i istakao da su eksperti SE obradili veliki deo elemenata za povelju izuzev načina za izbor poslanika.

L. Č. - V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:50h

Maršićanin: Nema parlamentarne kontrole policije

17:52h Sandra Mičel: Albanci masovno deportovani
17:55h Đinđić: Ne postoji veza između Vlade i mafije
17:57h EU o predlogu Venecijanske komisije
17:59h Đukanović optimista oko nove države
18:00h Oliver Ivanović boravio u RS
18:03h "Glas" istražuje Koliko je koštala izrada ustavne povelje
18:05h Da li je ustavna povelja buduće zajednice Srbije i Crne Gore već napisana?
18:10h Šta je Venecijanska komisija?
18:15h SRJ oslobodila neke Haške svedoke čuvanja državne i vojne tajne
   


     


FastCounter by LinkExchange