[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 6. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ko preprodaje dela srpskih slikarskih klasika?

Mića Popović na prodaju

Na spisku dela koja su ponuđena na prodaju našli su se i radovi takvih veličina kao što su Kosta Hakman, Vasa Pomorišac, Lazar Vujaklija, Milan Konjović i Petar Lubarda

Javni oglas za licitaciju 50 umetničkih dela iz kolekcije zatvorenih banaka, objavljen u dnevnoj štampi, koji je raspisala Agencija za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka u stečaju, uveliko je uzburkao duhove u redovima beogradskih ljubitelja umetnosti.

Agencija obavestila Ministarstvo kulture
U Agenciji za sanaciju banaka nezvanično smo saznali da se pre objavljivanja javne prodaje umetničkih dela Beobanke, Jugobanke a.d. Beograd, Investbanke i Beogradske banke, Agencija obratila Ministarstvu kulture, obaveštavajući ih da će 50 slika najvećih domaćih autora prodati na aukciji. Agencija je na taj način ispunila svoju obavezu, a Ministarstvo kulture nije stavilo nikakvu primedbu na prodaju ovih slika. U Agenciji se nisu bavili pitanjem da li se radi o nacionalnom blagu ili ne, te su to prepustili Ministarstvu kulture, kod koga se i vodi registar o kulturnim dobrima.

Agencija za sanaciju je ova dela ponudila i domaćim i stranim kupcima i stranim firmama i kažu da nije zabranjeno da se umetnička dela prodaju i stranim državljanima. Povodom informacija da se ta dela ne mogu izneti iz zemlje bez posebne saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, u Agenciji smatraju da nije njihova obaveza da to naglašavaju, nego kupac treba unapred da se obavesti šta zakon propisuje i dozvoljava.

Naime, na spisku dela koja su ponuđena na prodaju našli su se i radovi takvih veličina kao što su Mića Popović, Kosta Hakman, Vasa Pomorišac, Lazar Vujaklija, Milan Konjović i Petar Lubarda.
Slika "Velika mrtva priroda" Miće Popovića ima i najveću početnu cenu, 600.000 dinara! Javnost se pita da li ovi umetnici, koji su trajno obeležili epohu srpske moderne, mogu imati u svom opusu slike koje ne predstavljaju nacionalno kulturno dobro. Neki od umetnika sa liste za licitaciju imaju vrlo limitirane opuse i teško je poverovati da njihove slike mogu biti van registra o kulturnim dobrima Ministarstva za kulturu.

Javna licitacija je otvorena i za strane kupce koji mogu kupljene slike trajno izneti iz zemlje, ukoliko im Republički zavod za zaštitu spomenika izda dozvolu. Tražeći komentar Marka Omčikusa, direktora Zavoda, rečeno nam je da se nalazi na putu, dok je PR Ministarstva za kulturu Milica Aničić rekla "Glasu":

- Ministarstvo neće imati zvanično saopštenje do iduće nedelje. Naši ljudi su ažurirali ceo spisak dela za licitaciju.
Logično bi bilo zaključiti da slike koje su se nalazile u stalnim kolekcijama udarnih državnih banaka moraju predstavljati nacionalno dobro, ali i tome se može prigovoriti s obzirom da su omiljeni slikari naših direktora i biznismena redovno bili naivni slikari, kao i činjenica da se samo najbolji radovi jednog umetnika smatraju za referentna dela koja moraju ostati u nacionalnim kolekcijama.
Licitacija će se održati 18. jula u prostorijama Investbanke.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

14:46h Boris Novković, povodom albuma "Ko je kriv", za "Glas"
14:48h Poznati pretendenti na ruskog "Bukera"
14:49h Novi broj pozorišnih novina
14:50h Dobra vest za ljubitelje klasičnog stripa
14:52h Dragana del Monako, mecosopran, posle premijere Glukove opere
14:55h Bestseler u Timočkoj krajini
14:57h Zakon o profesionalnoj fotografiji
14:59h Ko preprodaje dela srpskih slikarskih klasikaa?
   


     


FastCounter by LinkExchange