[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 6. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Steže se obruč oko posrnulog telekomunikacionog giganta

Tranžiranje "Vorldkoma"

U američkom ministarstvu pravde počelo preliminarno saslušanje vodećih ljudi kompanije, a na tapetu je i poslovna praksa predsednika Buša u vreme dok je bio na čelu firme "Harken"

NJUJORK (Tanjug) - U američkom ministarstvu pravde počelo je preliminarno saslušanje rukovodeće garniture "Vorldkoma", da bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost sadašnjih i bivših direktora, a ekspertskom timu, koji će "pročešljati" poslovne knjige i računovodstvenu praksu posrnulog telekomunikacionog giganta, pridružio se, odlukom oblasnog sudije Menhetna, i bivši predsednik moćne federalne Komisije za vrednosne hartije i berze (SEC).

Bela kuća je istovremeno bila primorana da ponovo demantuje optužbe, upućene iz redova rivalske Demokratske stranke, da je predsednik Džordž Buš prekršio propise SEC pre više od deset godina, kada je rukovodio teksaškom energetskom kompanijom "Harken" i kada je njegov otac bio na funkciji predsednika SAD.
"Vorldkom", druga po veličini telekomunikaciona kompanija u SAD preko koje ide polovina elektronskih poruka u svetu, a čak 70 odsto celokupne elektronske pošte unutar Amerike, pokušava da hitnim zajmovima prevlada teškoće. One se gomilaju otkako je prošle nedelje otkriveno da je ta kompanija sakrila skoro četiri milijarde dolara troškova i tako "naduvala" finansijske rezultate.

Bivši direktor SEC Ričard Briden će predstavljati "oči i uši" suda u kompaniji. Briden, na čelu SEC od 1989. do 1993, posebno će se postarati da "Vorldkom" ne uništi eventualnu kompromitujuću dokumentaciju, a u ovlašćenjima će imati potpuno "odrešene ruke", odlučio je sudija, načelno utvrdivši početak suđenja za 21. mart 2003. Za svoj rad na procesu protiv "Vorldkoma" dobijaće honorar od 800 dolara na sat, a zadatak mu je da, osim sprečavanja uništenja dokumentacije, onemogući da zaposleni, naročito na visokim funkcijama, dobiju velike isplate dok se kompanija bori da preživi.

Kontrola i u "Halibartonu"
Pored "Enrona" i "Vorldkoma", SEC je pokrenuo i istragu u "Halibartonu", kompaniji na čijem je čelu, od 1995. do 2000, bio sadašnji potpredsednik Dik Čejni. U susret novembarskim izborima, demokrate nastoje da dokažu da su Buš, Čejni i drugi republikanci u administraciji i Kongresu skloni "prijateljskim vezama sa krupnim biznisom" i da treba da odgovaraju za zloupotrebe.

Sve je to već viđeno u slučaju "Enrona", energetskog džina koji je - za širu javnost, "preko noći" - bankrotirao početkom decembra prošle godine. Kompanija je u poslednji čas, neposredno pre kraha, isplatila milione dolara na ime bonusa izvršnim direktorima. Oditorska firma "Artur Andersen", koja je vodila knjige i "Enrona" i "Vorldkoma", proglašena je prošlog meseca krivom za opstrukciju pravde, jer je uništila deo dokumentacije "Enrona".

Pre nego što preuzme novi posao, Briden mora najpre da proda otprilike 6.000 akcija "Vorldkoma" koje poseduje. One su, doduše, sada praktično bezvredne - polovinom ove nedelje su zaključene na 22 centa, dok su pre godinu dana vredele i 16 dolara.
Sve ovo je stvorilo klimu da "na tapet" ponovo dospe i poslovna praksa predsednika Buša iz vremena kada je bio direktor "Harkena".

Prema internom zapisniku SEC, Buš jeste prekršio propise, zakasnivši više puta, a jednom čak 34 nedelje, s prijavljivanjem prodaje akcija vredne više od milion dolara, ali ne iz namere da se okoristi poverljivim informacijama kojima je raspolagao, već zbog nemarnosti pravnog tima kompanije, objasnila je Bela kuća.

Administracija odbacuje kritike da se predsednik nije pridržavao standarda koje sada, posle brojnih finansijskih nepravilnosti i računovodstvenih skandala, postavlja pred direktore korporacija. Založivši se da izvršni direktori promptno objavljuju kupovinu ili prodaju akcija svoje kompanije, Buš je najavio da će sledeće nedelje, prilikom obraćanja poslenicima Njujorške berze, obelodaniti nova pravila o pooštravanju odgovornosti rukovodilaca i suzbijanju malverzacija.

Analitičari sve to stavljaju u širi kontekst predstojećih novembarskih izbora za Kongres odnosno nastojanja administracije da se distancira od finansijskih skandala i popravi pozicije Republikanske stranke, ali i povrati poljuljano poverenje investitora američke berze i kompanije.


vesti po rubrikama

^globus

14:16h

Steže se obruč oko posrnulog telekomunikacionog giganta

14:17h Presuda bivšem esesovcu za nedela iz 1944.
14:20h Pristup tajnim policijskim arhivama - za istoričare i novinare
14:23h Nema kraja nevoljama u azilantskom kampu u Australiji
14:25h Kraj borbe za vlast na Madagaskaru
   


     


FastCounter by LinkExchange