[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 4. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Radnici "Elektronskih cevi" EI i dalje u strahu od trovanja

Izveštaj VMA ostao tajna

Pre mesec i po dana radnici "Elektronskih cevi" niške EI korporacije upućeni su na prinudni godišnji odmor jer je veliki broj zaposlenih često tražio lekarsku pomoć zbog zdravstvenih tegoba, nadražaja sluzokože usta, očiju i grla i peckanja po koži.

Analize niškog Instituta "Prvi maj", kako je tada pisao "Glas", nisu mogle da ukažu na moguće uzročnike "trovanja" radnika, pa je prinudni odmor bio jedino rešenje dok se ne dobije stručna ekspertiza sa VMA.

Najmlađi odlaze

Dok traje ova zagonetka sa trovanjem, više od četrdeset radnika, uglavnom onih mlađih iz neposredne proizvodnje, dalo je otkaz i napustilo fabriku, dok i drugi najavljuju sličan potez. U fabrici je trenutno oko 200 zaposlenih.

Prošlog ponedeljka radnici "Elektronskih cevi" pozvani su na posao i jedino što im je rečeno jeste da moraju voditi više računa o higijeni na radnim mestima. Rukovodstvo fabrike istovremeno izbegava kontakte sa novinarima kako bi i javnost i radnici dobili odgovor na pitanje jesu li stigli rezultati sa VMA, i da li su životi zaposlenih i dalje ugroženi?

U nedostatku pravih informacija, kolaju nezvanične. Jedna od njih je da su stručnjaci sa VMA izdvojili liskunsku prašinu kao uzročnik bolesti radnika, ali nije jasno zašto se to krije i zašto se ništa ne preduzima. Stanje u fabrici je izuzetno teško, jer je ovo "trovanje" došlo nakon serije štrajkova i nezadovoljstva radnika zbog neisplaćenih zarada. Jedno vreme su kolale priče o mogućoj diverziji o čemu je bio obavešten i MUP?! U takvoj atmosferi sve više radnika odlučuje se da zatraži radnu knjižicu i napusti fabriku, dok ostali nevoljno dolaze na posao strahujući za svoje zdravlje.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

17:52h

Radnici "Elektronskih cevi" EI i dalje u strahu od trovanja

18:01h

Grad formira specijalni stručni tim: Uskoro raspliću železnički čvor

18:09h

Deratizacija i dezinsekcija u Nišu posle dve decenije

18:14h

Nova pravila u niškom Okružnom sudu

18:21h

Direktor gradske Toplane: Limitirana cena proizvodi gubitke

18:29h

Požnjevena trećina oranica u niškom ataru

 FastCounter by LinkExchange