[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 4. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Bugarskoj uhapšen Srbin Sreten Josić koji je koristio dvadeset falsifikovanih pasoša

Osumnjičen za ubistvo trojice policajaca

Uhapšeni tvrdi da je u pitanju greška i da se zove Marko Milosavljević. Pre devet godina pobegao iz holandskog zatvora

BEOGRAD (Srna)-Bugarski mediji saopštili su da je uhapšen poznati gangster Sreten Josić, zvani Jodša, za kojim je Interpol raspisao međunarodnu poternicu zbog sumnje da je izvršio 20 krivičnih dela.

Došao zbog biznisa

Na saslušanju pred istražnim sudijom, uhapšeni je izjavio da je u pitanju greška i da se on zove Marko Milosavljević i da je rođen 12. decembra 1962. godine u Podgorici i da je u Sofiju došao da registruje firmu i započne biznis.

Josić, je prema poternici rođen 24. oktobra 1962. godine u Smederevskoj Palanci a osumnjičen je za tri ubistva policajaca u Evropi, krvave egzekucije u Nemačkoj, Holandiji i Srbiji i razbojništva u Austriji. Bugarski mediji prenose da je uhapšen u Sofiji sa lažnim pasošem na ime Marko Josić.

Evropska policija počela je traga za Josićem još pre devet godina, kada je pobegao iz holandskog zatvora gde je izdržavao kaznu zbog ubistva policajca. U vreme bekstva, ostalo mu je još dve i po godine zatvora. Sofijski dnevnik "Trud" tvrdi da je Jodša koristio više od 20 falsifikovanih pasoša više zemalja sveta. Poslednje fotografije na osnovu kojih je tražen datiraju iz 1985-1986. godine.

Sreten Josić zauzima ključno mesto u mafijaškom svetu, posebno u sferi trgovine drogama i plasmana falsifikovanih novčanica. Holandske vlasti sumnjaju da je učestvovao u naručenim ubistvima konkurenskih mafijaških organizacija. Načelnik bugarske Direkcije za borbu protiv organizovanog kriminala Rumen Milanov rekao je da je Josić izgradio dobre veze sa "kolegama" u Avganistanu, Pakistanu i Malelziji, ali da nije povezan sa Al-Kaidom.

Uhapšen Joca Amsterdam?

Prema izvoru "Glasa" osoba uhapšena u Bugarskoj je Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam za kojim je u SRJ raspisana poternica zbog sumnje da je 1995. godine naručio ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, koji je sa više hitaca iz heklera usmrćen u restoranu "Olimp" na Zvezdari. U vatrenom obračunu ubijena je i Marjanovićeva devojka Jelena Đorđević iz Beograda. Izvršioci zločina, bivši policajci Bojan Milosavljević i izvesni Prodanović osuđeni su pre tri godine na po dvadeset godina zatvora dok je Jocić, posle ubistva pobegao u Kolumbiju ali je od tada često menjao zemlju boravka.

E.G.J.

"U Bugarskoj je u poslednjih tri-četiri godine boravio više puta koristeći čak 14 pasoša sa različitim imenima, uglavnom zbog sastanaka sa kriminalnim vođama" - dodao je on. Josić je smešten u sofijskom centralnom zatvoru i određena mu je mera pritvora od 40 dana, a sud u Sofiji razmatra da li će biti izričen Holandiji.

Jodša je bio lider jugoslovensko-amsterdamske narko mafije , koja je krajem 80-tih godina objavila rat holandskim narkodilerima kada su lokalni Holanđani oteli od "jugosa" drogu vrednu 12 miliona dolara. Nakon toga Jugosloveni su se organizovali i zatražili povratak "robe" sa kamatom.

Prema pisanju holandskog novinara Jolanda Vesdorba, usledilo je zatišje, a potom su izvršena tri ubistva za koje policija u Holandiji sumnja da ih je naručio Sreten Josić.

"Trud" tvrdi da je Jodša bio povezan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.


vesti po rubrikama

^hronika

18:44h

U Bugarskoj uhapšen Srbin Sreten Josić koji je koristio dvadeset falsifikovanih pasoša

18:53h

Vatreni obračun na parkingu u centru Užica

19:06h

Uhapšeni direktori "Soko-Štarka"

19:14h

Pančevo: Ubici homoseksualca četiri godine zatvora

19:21h

Niš: Šest godina zatvora za ubistvo supruga

19:42h

U porastu potrošnja narkotika u Zrenjaninu

      


FastCounter by LinkExchange