[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Hamas sprema osvetu za ubistvo bombaškog instruktora

Najava novih napada

RAMALA (Tanjug) - Izrael je juče ujutro privremeno ukinuo policijski čas u svim gradovima na Zapadnoj obali koje je ponovo okupirao u protekle dve nedelje, osim u Tulkarmu i Nablusu.

Stanovnici Dženina, Kalkilije, Ramale, Vitlejema i Hebrona koriste izlazak na ulice za posetu prijateljima i rođacima, kao i za nabavku namirnica, a studenti za polaganje ispita, prenosi nemačka agencija DPA, koja je najavljivala da će policijski čas ponovo biti uveden već u toku jučerašnjeg popodneva.

Nepopravljiv

Muhanad al Tahir je proveo tri godine u jednom palestinskom zatvoru, ali je oslobođen u septembru 2000, kada je posle propasti mirovnih pregovora, pobuna Palestinaca postala sve žešća. Pripadnici Hamasa su u tom periodu bili odgovorni za većinu od 71 samoubilačkog bombaškog napada u kojima je ubijeno preko 200 Izraelaca.

Pre ukidanja policijskog časa, izraelske trupe ušle su u deset sela u blizini Ramale i počele potragu oružja, eksploziva i sumnjivih osoba, pa su Palestinci tu akciju ocenili kao ekspanziju ponovne vojne okupacije područja Ramale.

Izraelski premijer Arijel Šaron izjavio je juče da je vojsci dao "sasvim jasne instrukcije kako da ublaže" patnje palestinskog stanovništva na Zapadnoj obali, u okviru, kako je rekao, prve faze primene inicijative američkog predsednika Džordža Buša. On je, međutim, napomenuo da će "povlačenje iz gradova na (Zapadnoj) obali biti moguće tek kada se vrate mir i bezbednost".

Ukupno oko 575.000 Palestinaca zarobljeno je u svojim domovima otkako je Izrael pokrenuo novu ofanzivu na Zapadnoj obali.

Inače, pripadnici ekstremističkog oružanog krila Hamasa upozorili su juče da će se osvetiti za ubistvo svog lidera Muhanada al Tahira, koga izraelske vlasti direktno krive za smrt skoro 120 ljudi. Tahir (26) je ubijen u nedelju, kada je izraelski tenk otvorio vatru na njegovu kuću u Nablusu na Zapadnoj obali, a Šaron je njegovu likvidaciju ocenio kao "veoma važnu operaciju" za samoodbranu Izraela, objasnivši da je reč o "ubici koji je počinio najstrašnije zločine".

Izvori Hamasa na Zapadnoj obali kažu da je osveta za Tahirovu smrt "njihov najveći prioritet". S druge strane, izraelski ministar odbrane Benjamin ben Eliezer je ponovio da je Tahir učestvovao u skoro svim bombaškim napadima Hamasa u proteklih nekoliko meseci, praveći bombe, planirajući napade i pripremajući bombaše-samoubice.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Južna Koreja i SAD pojačavaju nadzor Severne Koreje

17:32h

Hamas sprema osvetu za ubistvo bombaškog instruktora

17:47h

Vojne operacije SAD i Filipina

23:18h

Konačna verzija o potonuću "Kurska"

 FastCounter by LinkExchange