[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Južna Koreja i SAD pojačavaju nadzor Severne Koreje

Izbeći nove gubitke

Američke snage uputiće veći broj patrolnih aviona blizu demilitarizovane zone koja deli Korejsko poluostrvo

SEUL (Tanjug) - Južna Koreja i SAD dogovorile su se juče da pojačaju vojno nadgledanje Severne Koreje i učvrste pravila vojnog angažovanja posle subotnjeg okršaja ratnih brodova iz dve susedne zemlje na podeljenom Korejskom poluostrvu, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Dong Šin sastao se s glavnokomandujućim američkih snaga generalom Leonom Laporteom, koji je ujedno zapovednik zajedničkih južnokorejsko-američkih snaga, i zatražio njegovu saradnju u pooštravanju vojnih pravila da bi se gubici u okršajima sa Severnom Korejom sveli na najmanju moguću meru.

Toplo-hladno

Predsednik Južne Koreje Kim Dae-Džung rekao je da će nastaviti sa politikom približavanja Severnoj Koreji, uprkos teškom pomorskom incidentu između dve zemlje, javlja Rojters, prenoseći izjavu izvora iz japanske vlade. Kim je to rekao tokom razgovora sa japanskim premijerom Junićirom Koizumijem u Tokiju.

Kim i Laporte su razgovarali o načinima efikasnijeg uzvraćanja vatre na neprijatelja, kada on predstavlja ozbiljnu pretnju, rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters predstavnik ministarstva odbrane u Seulu. On je objasnio da, prema postojećim pravilima, južnokorejska mornarica poštuje proces od pet faza pri otvaranju vatre na neprijatelja i ne sme da počne da puca, osim ako je napadnuta.

Američke snage pojačaće praćenje Severne Koreje, rekao je Laporte Kimu, obećavši slanje većeg broja patrolnih aviona blizu demilitarizovane zone koja deli Korejsko poluostrvo, kako bi se unapred znalo kretanje severnokorejskih snaga.

Južna Koreja je pojačala mere bezbednosti nakon što su dva severnokorejska patrolna čamca u subotu prešla spornu granicu na moru i otvorila vatru na njene patrolne brodove, ubivši tom prilikom četiri i ranivši 19 južnokorejskih mornara. Obe strane se uzajamno optužuju za izazivanje ovog sukoba u vodama Žutog mora, duž zapadne obale podeljenog Korejskog poluostrva, najtežeg u protekle tri godine.

SAD su angažovale 37.000 vojnika u Južnoj Koreji da bi sprečile severnog suseda da ponovi invaziju iz davne 1950, kojom je započet trogodišnji rat.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Južna Koreja i SAD pojačavaju nadzor Severne Koreje

17:32h

Hamas sprema osvetu za ubistvo bombaškog instruktora

17:47h

Vojne operacije SAD i Filipina

23:18h

Konačna verzija o potonuću "Kurska"

 FastCounter by LinkExchange