[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Italijanka Nandan Kirko, koreografkinja Foruma za novi ples

Ili žrtva, ili dželat

Delić onoga što je naučila kod Grotovskog i Ričardsa pokušava da prenese radeći u Novom Sadu

NOVI SAD - Izvođenjem tri performansa na Kamernoj sceni SNP-a ovih dana se novosadskoj publici predstavila nova umetnička asocijacija Forum za novi ples. Osnovana je na inicijativu direktora Baleta SNP-a Endrua Pitera Grinvuda i mladog reditelja Branka Popovića, diplomca Akademije u Briselu koji se potom usavršavao u Liježu i Pontederi.

Ljubaznošću SNP-a, Forum se smestio pod krov ove zgrade, ali ima odvojen budžet. Ideja im je da okupljaju radoznale umetnike iz raznolikih plesnih i uopšte umetničkih estetika i spajaju ih na različitim istraživačkim projektima koji bi ostajali na repertoaru SNP-a. Sagovornica "Glasa" je Italijanka Nandan Kirko, koreograf performansa "The Bent Of Nature".

Kod Grotovskog u Pontederi

Četiri godine koje je od 1994. do 1998. godine provela u Centru Ježija Grotovskog i Čarlsa Ričardsa u Pontederi, Nandan Kirko smatra svojim najznačajnijim umetničkim ali i životnim iskustvom. Poseban način rada i života, istraživački pristup, upoznavanje s različitim tehnikama rada... delić onoga što su tamo naučili Nandan i Popović sada pokušavaju da prenesu radeći u Novom Sadu, Italiji i Francuskoj. Pre dve godine u KC Novog Sada držali su radionicu o cirkulaciji pažnje a ovih dana Popović je opet "radioničario" na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Ljudske sklonosti
- Performans govori o ljudskoj prirodi u najširem smislu, sklonostima ljudske naravi, a sve to kroz odnos žrtve i dželata. Koristili smo kratke Kastanedine rečenice, a priča počiva na tezi da je čovek uvek ili žrtva, ili dželat, i da samo od njegove prirode zavisi šta će od toga biti. Pokušali smo da istražimo mehanizme prelaženja puta od žrtve do dželata i obrnuto. Performans, u kojem nema muzike, scene intoniraju glasovi, pevanje i koraci glumaca.

Ovog leta još i...
- Branko i ja smo trenutno u Novom Sadu, ali ćemo do 5. jula boraviti u kampu na Paliću, gde jedan od glumaca Jožefa Nađa - Demeš Debrei organizuje vorkšop japanskog učitelja buto plesa Minte Nanija. Nanija, koji je već dolazio u Beograd, tamošnja publika pamti i po performansu sa Lajkom Feliksom koji će biti učesnik i ove radionice. Nakon toga, ja putujem u Ljubljanu gde sa Majom Delak spremam predstavu o engleskoj pesnikinji Mini Loj. Premijera će biti u decembru. Ovog leta Branko i učestvujemo u još jednom projektu, italijansko-francuskoj koprodukciji u režiji Francuskinje Murijel Bešam koji govori o Avganistanu. Projekat, koji se sprema u Nacionalnom centru u Tuluzu, imaće premijeru 7. novembra".

S. Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Juče u Novom Sadu preminuo glumac Stevan Šalajić

16:11h

Živorad Nedeljković, dobitnik nagrade "Branko Miljković" za zbirku "Tačni stihovi"

16:19h

Konferencija ministara kulture zemalja Centralnoevropske inicijative

16:26h

Danas na 8. Infantu "Trenja" i "Jelisaveta Bam"

16:42h

Na Novosadskom muzičkom letu

16:51h

Italijanka Nandan Kirko, koreografkinja Foruma za novi ples

16:58h

U kafe bioskopu "Ada" 13. filmska sezona

17:07h

Novi film Sandre Bulok

      


FastCounter by LinkExchange