[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Višegradska četvorka nezadovoljna budućim statusom u EU

Evropljani drugog reda?

Dosad najoštrija kritika odnosa Brisela prema budućim članicama koje odbijaju da čitavu deceniju u budžet Unije daju više nego što će iz njega dobijati

BUDIMPEŠTA, PRAG (FoNet) - Zemlje takozvane Višegradske četvorke zapretile su da mogu da odlože ulazak u Evropsku uniju ukoliko ostanu na snazi diskriminacioni uslovi koji bi od njih načinili članove druge kategorije.

Ta pretnja, izraz dosad najozbiljnijeg zaoštravanja između Unije i zemalja kandidata, čula se na samitu premijera Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, proteklog vikenda održanog u Ostrihomu (Mađarska) i Šturovu (Slovačka).

"Novi članovi bi morali da imaju iste šanse kao oni koji su već u Uniji", istakao je poljski premijer Lešek Miler, koji je, govoreći u ime svih učesnika samita, odbacio "članstvo druge kategorije".

Oprezni Slovaci

Tvrdu retoriku svojih kolega pokušao je da omekša slovački premijer Mikulaš Dzurinda za čiju vladu ulazak u EU predstavlja jedan od malobrojnih aduta u predstojećem izbornom okršaju sa bivšim premijerom Vladimirom Mečijarom i njegovim Pokretom za demokratsku Slovačku (HZDS) čija bi pobeda, kako je zaprećeno iz Brisela, blokirala uključivanje Slovačke u EU i NATO. "Ima još prostora za pregovore u kojima bismo mogli dobiti povoljnije uslove. Ne treba odustajati", rekao je on.

Predsednicima vlada ove četiri zemlje, koje se zajedno sa Slovenijom smatraju najsigurnijim kandidatima za ulazak u EU početkom 2004, naročito smeta predviđeni desetogodišnji prelazni period u kome bi poljoprivrednici iz novih članica imali pravo samo na deo subvencija koje uživaju njihove kolege iz zemalja koje su već u članstvu. S obzirom da troškovi finansiranja jedinstvene agrarne politike čine oko polovinu budžeta Unije, preti realna opasnost da nove članice više daju Briselu nego što dobijaju natrag.

"To je za nas neprihvatljivo. Budžet za širenje Unije, pri čemu se sada računa na 10 novih članova, isti je kao u vreme kada se računalo sa samo pet kandidata", izjavio je odlazeći češki premijer Miloš Zeman.

Nazore Milera i Zemana podržao je i novi mađarski premijer Peter Međeši. "Svi se slažemo oko toga da prelazni period mora biti izrazito kraći", podvukao je Međeši.

Ovi zajednički stavovi Višegradske četvorke dosad su mogli da se čuju samo pojedinačno i u nešto blažoj formi. Očekivano je da se zajednički stavovi protiv politike Unije prema novim članovima zauzmu još u februaru kada je trebalo da se u Mađarskoj održi samit četvorke.

Neposredno pred samit, međutim, tadašnji mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od Češke i Slovačke da ukinu takozvane Benešove dekrete koji su odmah posle Drugog svetskog rata, osim Nemaca u Češkoj, u izvesnoj, mada manjoj meri pogodili i Mađare u Slovačkoj.

Ostali članovi četvorke odgovorili su na to otkazivanjem samita. Zato je sastanak na vrhu u Ostrihomu imao i smisao obnavljanja funkcionisanja Višegradske četvorke koje se i dosad pokazalo najkorisnijim kada je reč o zajedničkom interesu prema drugim integracijama i zemljama. Saradnja ove četiri zemlje je, na osnovu češke inicijative, obogaćena proširivanjem Višegradskog fonda, koji će dodeljivati ubuduće i stipendije za razmenu studenata u početnom iznosu od 100 hiljada evra godišnje.


vesti po rubrikama

^globus

16:00h

Višegradska četvorka nezadovoljna budućim statusom u EU

16:15h

Kako stati na put jačanju ksenofobije u Evropi

16:25h

Sukob policije i demonstranata u Džakarti

   


     


FastCounter by LinkExchange