[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Poslanici Veća građana usvojili izmene carinskog zakona

Bez plaćanja carina za staru i novu robu

"Olakšica" za strance se ne odnosi na uvoz automobila, automata za zabavu i igara na sreću

BEOGRAD - Poslanici Veća građana saveznog parlamenta do popodnevne pauze u 17 sati, usvojili su juče nekoliko izmena i dopuna zakonskih akata, potvrdili više sporazuma i konvencija i započeli raspravu o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije.

Veće je usvojilo promene carinskog zakona u delu koji se odnosi na carinske olakšice, tako da je sada, kako je obrazloženo, zakon u skladu sa odredbama Zakona o stranom ulaganju koji je stupio na snagu krajem januara ove godine.

Usvojenim promenama, preduzeća sa stranim kapitalom, oslobađaju se plaćanja carine i imaju pravo da uvoze i novu i korišćenu opremu. Međutim, ova "olakšica" se ne odnosi na uvoz putničkih motornih vozila, automata za zabavu i igara na sreću.

Još o deviznoj štednji

- Trenutno nisu završeni razgovori o staroj deviznoj štednji. Zalažemo se da to bude po teritorijalnom principu, jer bi nam tada ostalo milijardu maraka - rekao je Labus.

Ovim izmenama jedinstvena carinska stopa od 10 odsto primenjivaće se na robu namenjenu za korišćenje u sopstvenom domaćinstvu, koju građanin unese ili primi iz inostranstva, a Vlada će propisati njen iznos.

Po novinama u zakonu, međunarodne i strane humanitarne organizacije biće pošteđene plaćanja carine, ako uvoze robu isključivo namenjenu za pružanje humanitarne pomoći. Veće je, takođe, usvojilo izmene zakona o preduzećima i potvrdilo nekoliko sporazuma i konvencija.

Govoreći o sporazumu o sukcesiji, Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade obrazložio je da je po preuzimanju dužnosti, nova Vlada SRJ pre dve godine "zatekla teško stanje i potpunu blokadu u razgovorima o sukcesiji", te da je zbog toga odložena rasprava.

- Najpre smo počeli razgovore o raspodeli diplomatsko-konzularnih predstavništava, o podeli zlata i poravnjanju dugova. Zabluda je da su u banci u Bazelu postojale zlatne poluge sa srpskim grbom jer je Banka osnovana mnogo kasnije od formiranja Kraljevine SHS. Posle se pokazalo da su i državni dugovi veći od vrednosti tih poluga - obrazložio je Labus, ističući da je stanje sređeno zahvaljujući arhivama i što je posle 23 meseca formulisana nova strategija za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

Poslanici opozicije zameraju što se o sukcesiji raspravlja sada, i predlažu "da to nastavi rukovodstvo i parlament buduće države".

D. G. - V. N.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Šta kome donosi novo poskupljenje električne energije

17:12h

Dr Jovan Ranković: Najveća preduzeća zrela za stečaj

17:19h

Po odluci NBJ, skuplje podizanje gotovine

17:26h

Zakon o hartijama

17:42h

Nebojša Mišić: Na izvozu žita izgubljeno 50 miliona dolara

17:56h

Banke još uvek vagaju da li da smanje svoje kamate

18:23h

Poslanici Veća građana usvojili izmene carinskog zakona

18:41h

Benzin skuplji od iduće nedelje?

18:58h

Odbor za finansije Skupštine Srbije: Od ekstraporeza 57,5 miliona evra

      


FastCounter by LinkExchange