[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Nebojša Mišić, specijalni savetnik Vlade Srbije tvrdi

Na izvozu žita izgubljeno
50 miliona dolara

Ministar Veselinov je zbog svoje političke pozicije u Vojvodini najviše žita otkupljivao od tamošnjih seljaka, pa je tamo i otišlo najviše para, kaže Mišić

BEOGRAD - Da li Srbiju potresa nova žitna afera kao u vreme Mirka Marjanovića, ili je spor koji je nastao između specijalnog savetnika Ministarstva trgovine Nebojše Mišića i ministra poljoprivrede Dragana Veselinova oko izvoza pšenice iz prošlogodišnjeg roda posledica sukoba ličnih interesa, trebalo bi da se zna za dan-dva.

Mišić, naime, tvrdi da će Ministarstvo trgovine saopštiti kako je i zašto pšenica od seljaka otkupljena po 7,50 dinara, a izvezena po nepunih pet. Na tome su država, odnosno poreski obveznici izgubili oko 50 miliona dolara, tvrdi Mišić.

Posle lova kolači

U Uniji pekara smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede trebalo da ovu pšenicu ponudi domaćem tržištu i zaposli mlinove, a narod bi, umesto što se novac odlio u džepove stranaca, dobio beli hleb po deset dinara u narednih godinu dana. - Veselinov, možda smatra da narod treba da jede kolače posle lova i ručka od skupocene i retke divljači, navodi se u saopštenju Unije pekara i dodaje da bi bar pšenicu iz ovogodišnjeg roda trebalo ponuditi domaćim pekarima, a ne strancima.

- Da bi se ispraznili silosi i smestila pšenica iz ovogodišnjeg roda, 540.000 tona koje su otkupljene prošle godine izvezene su po 4,70 dinara. Gubitak čine, ne samo razlika u ceni, već i troškovi skladištenja, transporta i kamate. Za taj iznos je oštećen budžet i upropašćene su narodne pare - kaže Mišić.

Prošle godine je otkupljeno, ističe on, 780.000 tona žita, a izvezeno je 540.000 tona. Razlika je izgleda nestala, pa se sada na ime starog žita izvozi pšenica iz novog roda, tvrdi Mišić i dodaje da je prošle godine predlagao da se otkupi samo 150.000 tona i da cena bude šest dinara, jer je pšenica dobro rodila svuda u svetu zbog čega je bilo izvesno da se, ili ne može prodati, ili će se na tom poslu dosta izgubiti.

- Ministar Veselinov je zbog svoje političke pozicije u Vojvodini, najviše kupovao žito od tamošnjih seljaka, pa je tamo i otišlo najviše para. Veselinov bi morao da utvrdi gde je nestalo žito. Premijer je hteo da ga smeni prošle godine kada je otkriveno da je bez tendera za uvoz đ ubriva iz japanske donacije izabrana firma "Brazdakop"- kaže Mišić.

Žito za naftu

Prema podacima Direkcije za robne rezerve, oko 300.000 tona pšenice prodao je za pet dinara po kilogramu. Trećina novca usmerena je na finansiranje poljoprivredne mehanizacije, a ostalo će se potrošiti za uvoz sirove nafte. Izvoz pšenice i uvoz nafte poveren je NIS-u, "Koproduktu","Delti" i "Geneksu". Nafta se tek uvozi i kada se preradi, kažu u Direkciji, može se napraviti računica da li je izgubljeno na tom poslu.
Mišić kaže da se Veselinov "izmakao kada je trebalo tražiti firme koje će da izvoze pšenicu koje ima u izobilju". Izvoznike su tražili Goran Novaković, bivši ministar za energetiku, Slobodan Milosavljević, ministar za trgovinu i Nebojša Čović, potpredsednik Vlade. Veselinov će i ove godine otkupiti 600.000 tona i igra se tuđim parama, kaže Mišić.

Veselinov povodom ovih optužbi nije stigao da se obrati javnosti neposredno, već je njegova služba izdala saopštenje u kome se navodi da je Mišić ljut na Veselinova jer je izgubio unosan posao od prodaje aditiva za "narodni" hleb, pošto je ukinuta Uredba o obaveznoj proizvodnji ove vrste hleba. Mišić, međutim, tvrdi da firma "Areks-Puratos", u kojoj je do pre tri meseca bio direktor, nije jedini proizvođač tog aditiva, već da ga je u vreme, kada je doneta Uredba, proizvodilo još pet preduzeća, a nekoliko se obavezalo da će ga uvrstiti u proizvodnju.

Taj aditiv pekari su retko koristili jer je, kaže Mišić, Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Veselinov, odbio da kontroliše kvalitet tog hleba. Razlog tome su privatni interesi pošto su, po Mišićevim rečima, na taj način izbijene pare iz "džepova" "Dijamantu" koji je, takođe, proizvođač jedne vrste aditiva. Pošto nije bilo kontrole, pekari nisu ni koristili propisani aditiv, već najjeftiniji ili su ga "zamenjivali" sa smešom koja se spravlja od brašna i "c-vitamina".

Belgijska firma "Areks-Puratos" živi od prodaje aditiva "plavi tigar", koji se koristi za kvalitetnije vrste hleba i peciva, kaže Mišić i dodaje da kolegu Veselinova ne kritikuje zbog ličnog interesa, jer ukidanjem Uredbe nije ukinuta i proizvodnja narodnog hleba, što znači da pekari i dalje mogu da kupuju aditive od njegove bivše firme.

Najviše mi smeta što Veselinov troši tuđe pare za prikupljanje političkih poena u Vojvodini, a za Kosovo nema novca, kaže Mišić i dodaje da zamerke Veselinovu upućuje sa stranačkih pozicija DA i kao član Koordinacionog centra za Kosovo.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Šta kome donosi novo poskupljenje električne energije

17:12h

Dr Jovan Ranković: Najveća preduzeća zrela za stečaj

17:19h

Po odluci NBJ, skuplje podizanje gotovine

17:26h

Zakon o hartijama

17:42h

Nebojša Mišić: Na izvozu žita izgubljeno 50 miliona dolara

17:56h

Banke još uvek vagaju da li da smanje svoje kamate

18:23h

Poslanici Veća građana usvojili izmene carinskog zakona

18:41h

Benzin skuplji od iduće nedelje?

18:58h

Odbor za finansije Skupštine Srbije: Od ekstraporeza 57,5 miliona evra

      


FastCounter by LinkExchange