[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 2. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Šta kome donosi novo poskupljenje električne energije

Račune za struju kroji potrošnja

Najgore, po korigovanom tarifnom sistemu, prošli mali potrošači

BEOGRAD - Većina građana u Srbiji zbunjena je najavama da je od juče struja u proseku poskupela za 50 odsto, a ne svim potrošačima za isti procenat. Prvi i osnovni razlog zašto u proseku, a ne svima podjednako, jeste taj što je novim načinom obračuna utrošene električne energije ukinuta angažovana snaga.

Tako je potrošačima sa ugrađenim limitatorima električna energija, u odnosu na prethodni cenovnik, zaista poskupela za 50 odsto. Međutim, potrošačima koji nemaju ugrađen automatski osigurač cena Kv/h po zonama - zelenoj, plavoj i crvenoj - u odnosu na prethodni cenovnik, povišena je za 80 odsto, ali, pošto je angažovana snaga u računima potrošača imala učešće od 30 odsto, tako su i ovi potrošači dobili višu cenu po Kv/h za prosečnih 50 odsto.

Računi nekima veći i 100 odsto

U Srbiji ima 261.000 potrošača koji mesečno troše od 100 do 200 Kv/h. Od 200 do 300 kilovat sati mesečno troši čak 251 hiljada domaćinstava. Takvim potrošačima će mesečni računi biti uvećani za gotovo 100 odsto. Prema rastu mesečne potrošnje struje, procenat poskupljenja je manji, pa će tako za oko 440.000 domaćinstava u Srbiji, koji troše od 400 do 600 kilovat sati, mesečni računi biti uvećani od 48 do 67 odsto. Međutim, procenti poskupljenja i iznosi u dinarima nisu proporcionalni, pa će onima koji troše do 300 Kv/h mesečno računi porasti do 250 dinara, a računi s potrošnjom od 300 do 600 kilovat sati do 400 dinara.

Dakle, angažovana snaga je negde morala da se ugradi, jer bi u suprotnom EPS ostao bez prihoda koji je dobijao, a poskupljenje bi bilo realno manje.

Najvažnija činjenica u svemu je da svaki potrošač u Srbiji, u zavisnosti od ponašanja i potrošnje struje, sebi određuje cenu struje i visinu mesečnog računa.

Tako na primer, ukoliko domaćinstvo mesečno troši 600 kilovat sati, i to 60 odsto struje po višoj tarifi, a 40 odsto po jeftinijoj, imaće cenu od oko dva dinara po Kv/h. Međutim, ukoliko domaćinstvo mesečno troši 3.000 Kv/h i to 58 odsto po višoj, a 42 odsto po jeftinijoj tarifi, cena po Kv/h će iznosiće 4,9 dinara. Najgore od svih potrošača prema korigovanom tarifnom sistemu prošli su mali potrošači zato što im je udeo angažovane snage u računima bio mali.

Pa recimo, ukoliko domaćinstvo troši 100 Kv/h mesečno, i to 67 odsto po skupljoj, a 33 odsto po jeftinoj tarifi, cena po Kv/h iznosiće 2,9 dinara. Međutim, kako je obećala Kori Udovički, resorni ministar, takva domaćinstva, osim vlasnika vikendica, dobiće vaučere za plaćanje fiksne mesečne pretplate, koja iznosi 91,48 dinara. Takođe, vredi istaći da malim potrošačima samo procentualno najviše poskupljuje struja, dok, ukoliko se procenti izraze u dinarima, onda to iznosi od 250 do 400 dinara mesečno.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Šta kome donosi novo poskupljenje električne energije

17:12h

Dr Jovan Ranković: Najveća preduzeća zrela za stečaj

17:19h

Po odluci NBJ, skuplje podizanje gotovine

17:26h

Zakon o hartijama

17:42h

Nebojša Mišić: Na izvozu žita izgubljeno 50 miliona dolara

17:56h

Banke još uvek vagaju da li da smanje svoje kamate

18:23h

Poslanici Veća građana usvojili izmene carinskog zakona

18:41h

Benzin skuplji od iduće nedelje?

18:58h

Odbor za finansije Skupštine Srbije: Od ekstraporeza 57,5 miliona evra

      


FastCounter by LinkExchange