GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


OTVORENO

Starim stazama Blaža i Radmila

Drugo pismo predsedniku Vojislavu Koštunici

Iskazanom namerom Vašeg kabineta da liši slobode sekretara Biroa za komunikacije Vlade Republike Srbije Vladimira Popovića, pridružili ste se nizu istorijskih ličnosti koji su u mnogome odredili porodičnu istoriju Popovića.

Vladimirov deda Ilija Popović uhapšen je u Podgorici u jesen 1944. godine po nalogu Blaža Jovanovića i ostao u komunističkoj tamnici punih četrnaest godina. Blažo Jovanović bio je poznati dobrotvor koji je obukao dobar deo Crne Gore posle Drugog svetskog rata. Obukao je u crninu srpski, monarhistički i antikomunistički deo Crne Gore.

Vladimirov otac Božidar bio je uhapšen 1971. godine po nalogu Radmila Bogdanovića, ali srećom potom oslobođen sudskom odlukom. Radmilo Bogdanović ostaće upamćen kao prvi policajac Jagodine i Srbije u vreme kada je njegova rodna Jagodina počela da izrasta u značajan centar narko-mafije. Vladimira je juna 2001. godine trebalo lišiti slobode po nalogu Kabineta Vojislava Koštunice...

Dakle, poštovani gospodine predsedniče, (ne)očekivano postali ste sledbenik Blaža i Radmila.

DR NEBOJŠA POPOVIĆ, ISTORIČAR,
BEOGRAD


NEDOUMICA

Po čemu je sudstvo specifično?

Ima nešto nejasno u medijskoj raspravi koja se vodi povodom predloga Vlade za lustraciju u sudstvu. Sa strane sudija sagovornika najviše se ističe problem zavisnosti sudstva, odnosno potreba nezavisnosti, pored da je sudstvo najviše specifično.

Ukratko: donosili su presude pod pritiskom moćnika iz nekadašnje vlasti, naravno, nepravedne. Samo, nejasno je kako danas, kada ti moćnici nisu više na vlasti, ili bar ne svugde, te iste sudije ama baš nigde da dozvole neku reviziju, ili ponavljanje sudskog postupka, ili bilo koji vid otklanjanja tako uspostavljene bespravne situacije, ili bar neku analizu počinjene nepravde.

Nekada sam bio u predsedništvu udruženja podstanara pri Porketu za zaštitu ljudskih prava, dok je taj pokret još postojao, i tako sam upoznat sa hiljadama i hiljadama slučajeva otimačine stanova, gde se kao glavni akteri pojavljuju upravo sudije.

Pitanje je dali su u tim poslovima sudije bili pod pritiskom moćnika iz vlasti, ili su sa njima bili u nekom dilu. Zna se da su mnoge sudije u vremenu njihovog službovanja uzimali po više stanova, i logično je da su protiv lustracije, koja može izazvati i otklanjanje bespravne situacije.

Pravna država se ne može zasnovati na bespravnoj situaciji situaciji.

MOMČILO OPARNICA,
BEOGRAD