[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 1. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Reporteri "Glasa" na snimanju filma i TV serije "Zona Zamfirova"

"Zona-drim" na južnoj pruzi

Dragan Nikolić tumači lik Hadži Zamfira, a Zonu mlada Katarina Radojević. Niški govor proglašen za službeni jezik

Mlada niška privatna producentska kuća "Drim kompani", čiji je vlasnik Miroslav Mitić, zajedno sa RTS, Skupštinom grada Niša i brojnim sponzorima, upustili su se u jedan od najambicioznijih filmskih projekata poslednjih godina u našoj zemlji vredan oko milion evra.

Reditelj Zdravko Šotra dugo je u fioci imao scenario za film i TV seriju "Zona Zamfirova" i "Zona-drim" kako već u šali zovu ovaj projekat, postao je san koji se i ostvaruje. Prve klape snimljene su proteklih desetak dana u autentičnim starim ambijentima Pirota, a prema tempu snimanja poslednje klape očekuju se krajem jula.

Producenti i cela filmska ekipa, kojima su novinari na snimanjima česti gosti, ističu da su u poplavi jeftinih filmova sa savremenom urbanom tematikom, punom nasilja, droge, pesimizma i sivila, želeli da ponude nežnu ljubavnu priču sa juga Srbije, uz puno muzike, prefinjenog humora i autentičnog govora iz ovog kraja, u čijem odslikavanju je Stevan Sremac bio veliki majstor, ali i reditelj Šotra takođe.

Poznati niški glumac Mlađa Nedeljković, koji u filmu igra ulogu novinara, a inače je lektor u filmskoj ekipi i glavni krivac što je niški govor proglašen za "službeni" jer ga glumci rado koriste i u pauzama snimanja.
- Zadovoljan sam kako govore, naročito ovi Beograđani, kaže u šali Nedeljković. Uhvatila ih je prava govorna "nišomanija" i verujem da će im niška gramatika dugo ostati u ušima. Uostalom i jedan ugledni Francuz i jedan Amer, doktorirali su na niškom govoru, a nisu znali srpski, onaj zvanični i takozvani književni. A i Šotra, kao Hercegovac, odlično se snašao, pa me čak ispravlja u nekim niškim akcentima.

Dragan Nikolić, koji igra Hadži Zamfira, bio je jedan od onih koji je mnogo pomogao da se donese odluka o snimanju ovog filma i da Skupština grada Niša, sa ostalim producentima krene u tako ambiciozan projekat.
- Drago mi je što sam se poput mnogih naših velikana, recimo Milivoja Živanovića, upisao na tu listu onih koji su igrali Hadži Zamfira. "Zona" je inače bila prva predstava u kojoj sam ja igrao kao klinac u KUD "Gradimir Mihajlović" u Beogradu. Igrao sam nekog Mitančeta i ceo moj tekst je glasio: "Zona pobegulja". I od tada do sada nisam igrao Sremca, kaže tumač glavne uloge. Nikolić kaže da je Sremac neka vrsta "srpskog Šekspira" i da se ne boji pred pitanjem - da li će "Zona" biti aktuelna za ovdašnje i ovakvo vreme. Mi i danas imamo klasnih i staleških sukoba, itekako, napominje Nikolić, dodajući u šali da je on "poznati srpski glumac i suprug Milene Dravić".

Asovi u timu
Pored već pomenutih, ekipu glumaca filma "Zona Zamfirova" čine sve same zvezde našeg glumišta. Branimir Brstina, Tihomir Stanić, Svetlana Bojković, Danica Maksimović, Ružica Sokić, Radmila Živković, Predrag Ejdus, Nikola Đuričko, Bata Paskaljević, Jelica Sretenović i drugi.
Scenograf je arhitekta Miodrag Nikolić, kostimograf Nada Todorović, za šminku i maske brinu Stanislava Zarić i Vidosava Biro, a za izgled filmske slike Veselko Krčmar. Muziku je uobličio Nenad Milosavljević - Neša "Galija", a songove uz orkestar Srđana Azirovića, peva Biljana Krstić.

A Milena, koja u filmu tumači lik Tašane, Hadži Zamfirove supruge, Zonine mame, kaže da se kao profesionalac dobro snašla u niškom govoru i da tu nema nikakvih problema.
- Ja jedino upozoravam da ne žurimo sa snimanjem zbog niškog festivala, jer Sremac i Šotra kao reditelj, mogu da naprave veliki film. Upravo me je pre par minuta Bata Paskaljević podsetio da je pokojna Soja Jovanović, koja znamo šta je sve uradila iz naše baštine, pred smrt znajući da će se raditi "Zona", rekla: "Pazite, opasan, klizav teren"! Ali, čini mi se da je ovo ekipa koja će izbeći tu klizavicu. Ja i Dragan, kao supružnici, posle one serije "Obraz uz obraz" igrali smo vrlo malo zajedno u filmovima i drago mi je što nam je "Zona" pružila takvu priliku.

Mlada beogradska glumica Katarina Radivojević, definitivno je pred reporterima "Glasa" raščistila da je osim prezimena, nikakva druga, a naročito ne bračna veza ne vezuje za reditelja Juga Radivojevića.
- Igram pomalo razmaženu i sujetnu Zonu, a ostalo ćete videti na filmu. Student sam treće godine glume i prošle godine sam radila film "Lavirint", a svojevremeno sam bila jedna od kćeri "Policajca sa Petlovog brda". Igram u predstavi "Komedijaši" na velikoj sceni Narodnog pozorišta, kaže Katarina. Za sebe kaže da je "prava Zona ovog vremena", ne šminka se, ne farba nokte i kosu, itd. Veruje da će se njena Zona dopasti publici, a za Vojina Ćetkovića kao Maneta napominje da je on "jedini i pravi Mane u ovom trenutku".

Katarina je za ovakve komplimente zaradila piće od Vojina, koji tvrdi da mu je samo uzvratila na njegove komplimente na njen račun.
- Ovo mi je prvi film koji snimam van Beograda, atmosfera je sjajna i osećam se nekako "sav u filmu", kaže Ćetković, dodajući da je Mane lik kakvih imamo i danas u ovom i ovakvom vremenu. Ovo je pomalo i melodrama i mjuzikl i etno, tu je i sjajna glumačka ekipa, dobar reditelj, odlična organizacija, film ima jedan savremen ritam i nema šansi da ovo ispadne film koji neće imati publiku, napominje Ćetković, inače neprekidno opsedan devojkama koje bi da mu se približe, popričaju sa njim, ulove autogram.

Reporteri "Glasa" prisustvovali su prekjuče snimanju kadrova ispred crkve u Pirotu. Reditelj Šotra strpljivo je čekao da sve bude na svom mestu i da kamere zazuje. Dotle, za "Glas" je rekao:
- Ne znam ko je iz naših knjižarskih izloga izbacio klasike, poput Sremca i drugih. A ja evo jedno delo prenosim na filmsko platno. "Zona" ima sve što je potrebno za dobar film. Jednu divnu ljubavnu priču sa hepiendom, divan zaplet, sjajne likove, mnogo muzike, vedrine, šale, bogate kostime... Dugo sam čekao da ovo realizujem, ovo je skup projekat i ja zajedno sa ekipom verujem u ovaj film. Tu je tridesetak odličnih glumaca, više stotina statista, sve živo što postoji od folklora u Nišu i Pirotu prelivaće se u brojnim masovnim scenama. Raduje me da su neki glumci prosto bili spremni da otkažu druge projekte, da bi ovde igrali. Ne žurimo po svaku cenu za Filmske susrete u Nišu, ali ako završimo snimanje do kraja jula, kako smo planirali, sada je montaža mnogo brža preko kompjutera i bilo bi lepo ako stignemo za niški festival, kaže Šotra.

MILORAD DODEROVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:31h

Reporteri "Glasa" na snimanju filma i TV serije "Zona Zamfirova"

15:58h

Transportni gigant "Automobilsko Beograd" pred prodajom ili privatizacijom

16:26h Reporter "Glasa" na granici s Kosovom, gde šverceri traže nove puteve
16:52h U "Milvol parku" na Zvezdari igralo se finale pre svetskog finala
   
 


     


FastCounter by LinkExchange