[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 1. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Razgovori sa Dragišom Giletom Đurićem (4)

Mira užasno mrzela Ivana

Stambolić je bio pomalo bahat. On je Miru više puta omalovažio

Piše: Petar Lazić

LAZIĆ: Kako je reagovao Voja Crnjanski kada mu je Milošević rekao da nema veze s tvojim izbacivanjem s mesta direktora Aerodroma?
ĐuriĆ: Voja ga je oterao u pizdu materinu i spustio slušalicu. Smatrao je da Sloba, posle svega što je učinio za njekga, ne bi smeo tako nešto da mu kaže. Voja Crnjanski je nesebičan čovek koji je smatrao da je uspešno završio dan ako je bar četvorici nešto pomogao.

LAZIĆ: Sigurno si sigurno upućen u to, koji je razlog što je Stambolić sve vreme vukao Slobodana Miloševića za sobom i zašto se ovaj kasnije okrenuo protiv njega?
ĐURIĆ: Slobodan Unković je pričao nekom svom prijatelju da viđa često Miru Marković i ako se pred njom pomene ime Ivana Stambolića, ona počne da se trese. Prosto, poludi od mržnje.

LAZIĆ: Da li je imala konkretne razloge?
ĐURIĆ: Ivan je bio pomalo bahat. On je Miru više puta omalovažio. Znam priču da je jednom došao kod Slobe, a ovaj otišao da kuva kafu. Mira je za to vreme počela Ivanu da izlaže sopstveno mišljenje o ko zna čemu. Ivan joj je na to rekao: „Ma idi, bre, ženo, kuvaj kafu, šta mene briga za tvoje mišljenje?!"

LAZIĆ: Protiv njihovog političkog angažmana su bili i Markovići... Moma i Draža.
ĐURIĆ: Oni su ih najbolje poznavali. Mirin otac, Moma Marković, kao i njen stric, Draža Marković, napisali su Komitetu da su njih dvoje ludi i da ih ne treba puštati u politiku... To nije tajna. To je i obavljeno. Ona je umislila da je Sloba pravi čovek da postane novi Tito. NJima je Ivan u jednom momentu stajao na putu. Sloba je bio vrlo servilan prema Ivanu, dok mu je to trebalo. To je njoj, na neki način, smetalo. Ivan je Slobodana izgurao na svoj autoritet. Postojala je ta, kako se kaže, zaverenička loža, čiji je glavni projektant bio Dušan Mitević. Pošto je predsednik CK najjači čovek - smislili su da Ivana treba srušiti jer im više nije potreban. To su i ostvarili. Oni su Ivana posle godinu dana eliminisali.

LAZIĆ: Eliminisali iz politike. Ali Milošević ga je ostavio da bude direktor Jubmesa.
ĐURIĆ: Taman posla. Ivan je imao odlične odnose i sa Antom Markovićem i sa Milanom Kučanom, kao i sa mnogim drugim saveznim i republičkim funkcionerima. Oni su njega ugurali u Jubmes banku. Držali su ga u Jubmesu, dokle god su imali bilo kakav uticaj. Sloba s tim nema veze. Pošto je najuren Ante Marković i posle raspada Jugoslavije, Jubmes banka je postala beznačajna. Slobi nije padalo na pamet da smeni Ivana. Po principu - neka sedi tamo, ne smeta - nek' si jebe mater. Smenio ga je čim se pojavila nekakva šansa za tu banku. Ubacio je tamo onog Zečevića.

LAZIĆ: Jedno vreme je i Milošević sedeo u Ivanovom kabinetu u Jubmesu. Da li je reč o opsesiji Ivanom Stambolićem ili je u pitanju nešto drugo?
ĐURIĆ: Opsesija, naravno, a šta bi drugo bilo?! Pre izvesnog vremena sam bio u Jubmesu. Tamo je postavljen na Ivanovo mesto jedan fini momak, Darko Čukić. Bio sam u njegovom kabinetu. SPS je svojevremeno oduzeo Jubmesu zgradu. Zgrada je ostala manje-više ista. Ambijent je sličan onom kada je tu sedeo Ivan. E, tu je jedno vreme sedeo predsednik SPS-a, Slobodan Milošević. Opsesija Ivanom Stambolićem kod porodice Milošević je bila patološka. Podsetiću da je Mira Marković rekla na Glavnom odboru JUL-a: „Ovi, četnici, Koštunica i njemu slični, nisu opasni - najveća opasnost vreba od povampirenih kadrova sa Osme sednice." Ovo o čemu govorim, dešava se samo dve-tri nedelje pre 25. avgusta 2000. godine.

SUTRA: STAMBOLIĆA UBILI MIRINI LJUDI


vesti po rubrikama

^feljton

17:47h

Milan Stojadinović ni rat ni pakt (50): Vlada u izgnanstvu

17:52h

Razgovori sa Dragišom Giletom Đurićem (4): Mira užasno mrzela Ivana

18:02h Politička elita BiH uoči oktobarskih izbora (6)
   


     


FastCounter by LinkExchange