[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Posle "Enrona" Ameriku potresao još jedan finansijski skandal

"Worldcom" na ivici bankrota

NJUJORK (Tanjug-Ekos) - Američki telekomunikacijski džin "Worldcom", čije je "naduvavanje" prihoda u proteklih pet tromesečja za 3,6 milijardi dolara izazvalo snažne potrese na globalnim tržištima, duguje bankama milijarde dolara.

"Worldcom" je dužan vodećim bankama širom sveta oko 4,5 milijarde dolara i kreditori, uključujući "Bank of America corp", "Citygroup"..., odbijaju da daju kompaniji svež novac pa je "Worldcom" na ivici bankrotstva.

Rojters je javio da je izvršni finansijski direktor Skot Saliven "isfrizirao" prihod korporacije i prikazao operativne troškove kao dugoročne investicije kapitala umesto kao obične rashode.

"Worldcom" je, zahvaljujući šemi koju je "režirao i odobrio vrh kompanije", izvestio o lanjskom prihodu od 2,393 milijarde dolara umesto stvarnom gubitku od 662 miliona. U prvom tromesečju ta korporacija je umesto gubitka od 557 miliona dolara prikazala gotovinski priliv od 240 miliona.

Neregularno vođenje knjiga "Worldcoma" pojačalo je krizu poverenja na Volstritu na kom su neke od najvećih američkih kompanija pod istragom zbog računovodstvenih prevara. I sam Buš je izrazio "duboku zabrinutost" i zatražio istragu.

Pred Saveznim sudom u Njujorku Američka komisija za hartije od vrednosti i berze optužila je "Worldcom" da je manipulisao prihodom da bi ga prikazao na nivou očekivanja na Wallstreet-u.


vesti po rubrikama

^svet

17:02h

Posle "Enrona" Ameriku potresao još jedan finansijski skandal

17:14h

Gaza: Arafat juče doneo nov dekret

17:21h

Eksplozija na prepunoj pijaci u Kašmiru

17:29h

Samit lidera Grupe 8 u Kanadi

17:37h

SAD strahuju da Al Kaida sprema napad internetom

17:46h

"Boing" i "Suhoj" prave novi avion

17:52h

Šreder putuje na finale SP

 FastCounter by LinkExchange