[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Veliki datum srpske istorije danas će biti obeležen širom zemlje

Svečanije od svih Vidovdana

Najznačajniji događaj u Kruševcu - prenos moštiju kneza Lazara u Lazaricu

Na današnji dan, 1389. godine, bio je Boj na Kosovu, jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji. Tim povodom se danas u mnogim mestima obeležava taj jubilej nizom manifestacija i svečanosti.

Najznačajniji događaj biće danas u Kruševcu - prenos dela moštiju kneza Lazara u crkvu Lazaricu. Kivot u kome će biti prenete mošti, po idejnom rešenju arhitekte Gorana Todorovića, radio je akademski vajar Đorđe Jovanović. U ovaj umetnički rad ugrađeno je 45 kilograma srebra i 800 grama zlata, a darodavac je Zoran Nikolić. U Kruševac su juče počeli da pristižu brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Noćni turnir u Gnjilanu

GNJILANE - U selu Koretište kod Gnjilana ovih dana je veoma živo u sportskim i kulturnim aktivnostima. Tradicionalni noćni turnir u malom fudbalu već desetak dana zaokuplja pažnju omladine. Na ovom, devetom po redu turniru, učestvuje četrnaest seniorskih, šest ekipa veterana i četiri omladinske sekcije. Večeras će u čast Vidovdana biti održano finale, kojom prilikom će najuspešnijim pojedincima i ekipama biti dodeljena prigodna priznanja i pokloni, u svim kategorijama takmičenja. Takođe, u okviru Vidovdanskih svečanosti svoj jubilej obeležiće i jedno od najstarijih kulturno-umetničkih društava na Kosmetu, KUD "Stojan Stošić Miško" iz Koretišta.

Svečanost na Trgu kosovskih junaka počinje u 8 sati služenjem svete liturgije, a nastavlja se parastosom kosovskim junacima i borcima poginulim u svim minulim ratovima, od Kosovske bitke do danas. Velika svečanost koja je počela pre desetak dana, biće uveličana međunarodnom biciklističkom trkom, koja se završava u Kruševcu.

Tradicionalni vidovdanski dani kulture i sporta u Bileći, koji su započeli pre dva dana fudbalskim mečevima, obuhvatiće i niz drugih kulturnih sadržaja. U Klubu VRS biće otvorena izložba radova u drvetu vajara i skulptora Milorada Miljanovića iz Budve, a na svečanoj Vidovdanskoj akademiji dodeliće se priznanja za najbolje likovne i literarne radove na temu Vidovdana.

Uz blagoslov episkopa niškog gospodina Irineja, sveštenstvo Saborne crkve organizuje danas u Nišu parastos postradalim rodoljubima i Vidovdansko veče. U malom sabornom hramu u 8.30 sati služiće se sveta liturgija, uz parastos svim postradalim srpskim rodoljubima. Večeras od 19 sati u parku Svetog Save počinje Vidovdansko veče koje će otvoriti vladika Irinej.

Na obroncima planine Suvobor danas će početi trodnevna manifestacija posvećena razvoju ovoga kraja i čitave Srbije. Svečanosti će prisustvovati brojni gosti iz zemlje i inostranstva, kada će biti potpisane povelje o bratimljenju Koštunića i grčkog ostrva Itaka. Sutra će se održati međunarodna smotra dečjih folklornih ansambala, koju će pratiti brojni ambasadori akreditovani u Beogradu.

U nedelju će se održati prva radna skupština društva srpskih domaćina, koje je osnovano kao vanstranačka organizacija, a okupljaće sve istinske domaćine u zemlji i dijaspori, koji će pokrenuti dalji razvoj Srbije.

G. J.


vesti po rubrikama

^Regioni

16:03h

Veliki datum srpske istorije danas će biti obeležen širom zemlje

16:09h

Prekinuta sednica SO Gornji Milanovac

16:14h

Aranđelovac: Hotel "Izvor" na prodaji

16:18h

U Čačku se vodi istraga protiv devet osoba zbog zloupotreba

16:21h

Kontrola Turističke inspekcije u Nišu

16:27h

Svakodnevne restrikcije vode u Donjem Milanovcu

16:33h

Za signalizaciju u inđijskoj opštini treba 2,3 miliona dinara

16:46h

Odluka leskovačkog "Vodovoda": Bez blok tarife

16:52h

Najveći skup mladih u Evropi: Palančani u Danskoj

16:59h

U Pirotu otvorena kancelarija Agencije za razvoj preduzeća

17:04h

Predstava i izložba u KPD "Zabela"

17:08h

Dugovi za struju u Loznici 300 miliona dinara

 

 


     


FastCounter by LinkExchange