[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Tužilaštvo se protivi da Šainović i Ojdanić do suđenja budu na slobodi

Optuženi u pritvoru do odluke veća za žalbe

BEOGRAD - Tužilaštvo Haškog tribunala, kako je "Glas" nezvanično saznao, uložilo je žalbu na odluku Sudskog veća u sastavu Ričard Mej, predsedavajući, i Džordž Robertson i O Gon Kvon, članovi Veća, donetu preksinoć, pred kraj radnog vremena Tribunala, da Nikola Šainović i Dragoljub Ojdanić do početka suđenja budu na slobodi.

Tužilaštvo, podsećamo, ima rok od 24 sata da uloži žalbu. Advokati Toma Fila i Tomislav Višnjić, branioci optuženih, danas će dati svoj odgovor na žalbu tužioca.

Optuženima je, potvrdio je za "Glas" Ojdanićev branilac Tomislav Višnjić, produžen pritvor do odluke Žalbenog veća. Kako Žalbeno veće odlučuje samo o pravnom aspektu žalbe, očekuje se da Šainović i Ojdanić tokom sledeće sedmice budu u Beogradu. Žalbeno veće, naime, u roku od dve nedelje trebalo bi da donese odluku po žalbi Tužilaštva koja, po anglosaksonskom pravu, mora da ima nove argumente, a ne one koji su izneti pred raspravnim većem.

Na slobodi devetoro

Od 68 optuženih koji su se pojavili u postupku pred Tribunalom, devetoro je privremeno pušteno na slobodu. Biljana Plavšić, Pavle Strugar, Enver Hadžihasanović, Mehmed Alagić, Amir Kubura, Sefer Halilović, Miodrag Jokić, Rahim Ademi i Dragan Jokić su na slobodi i imaju obavezu da se redovno javljaju policiji država u kojima su.

Beogradski advokat Toma Fila, koji pred Tribunalom brani Šainovića, rekao je za "Glas" da je ovakva odluka Sudskog veća bila očekivana, s obzirom na argumente koje su on i Višnjić izneli u zahtevima za privremeno puštanje na slobodu svojih klijenata, obrazloženja data u sudnici tokom rasprave i garancijama Savezne i Republičke vlade o kojima je govorio pomoćnik saveznog ministra pravde Nebojša Šarkić. Fila nije iznenađen ni žalbom Tužilaštva, koja je bila najavljena pre rasprave.

- Članovi Sudskog veća razmotrili su naš zahtev, garancije Vlade, ali i razloge Tužilaštva koje je protiv privremenog puštanja na slobodu mog klijenta i gospodina Ojdanića - kaže Fila.

Jedan od argumenata tužioca Karle del Ponte da Ojdanića i Šainovića ne treba pustiti da do početka suđenja budu na slobodi, jer je kooptuženi po optužnici za Kosovo Milan Milutinović još na slobodi. Sledeći argument je njeno nezadovoljstvo saradnjom naše države s Tribunalom. Del Ponte se, međutim, nije protivila puštanju Biljane Plavšić i Dragana Jokića za koje je takođe garantovala Vlada Srbije, i to pre usvajanja Zakona o saradnji s Tribunalom. Neshvatljiv je još jedan argument Tužilaštva - da optuženi ne sarađuju sa njima.

Optuženi mogu da daju iskaz i budu saslušani, ali saradnja koju tužilac pominje podrazumeva potvrdu svih navoda iz optužnice, priznavanje krivice i svedočenje u korist optužnice protiv kooptuženih.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

SB UN pozvao Vladu Kosova: Poštujte Rezoluciju i manite se nezavisnosti

17:35h

Čović zatražio za Kosmet: Svima pravo na opstanak

17:45h

Tužilaštvo se protivi da Šainović i Ojdanić do suđenja budu na slobodi

17:50h

Šolević odložio masovni povratak Srba na Kosovo

18:05h

Urednik "NATO Revije" poručio: "Partnerstvo" samo dobrobit za SRJ

18:10h

Prof. Zoran Tomić: Pavkovićeva smena legalna

18:15h

U Novom Sadu sednica DOS-a: Isključenje DSS?

18:30h

SRS o navodnom planu za upad u Vladu Srbije

18:45h

"Glas" istražuje: Može li Koštunica da se kandiduje i za šefa Srbije

19:00h

Skupština pokrajine utvrdila grb Vojvodine

19:05h

SPS, DSP i PDL juče potpisali ugovor o saradnji

19:15h

Danas jubilarni Vidovdanski sabor ispred Savezne skupštine

22:25h

General Milan Đaković o zahtevima savetnika predsednika SRJ

23:20h

U Novom Sadu održana sednica DOS-a

      


FastCounter by LinkExchange