[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ugovor Nacionalne štedionice i udruženja "Krov"

Povoljnosti u kupoprodaji stanova

BEOGRAD (Tanjug) - Direktor Nacionalne štedionice Bojan Stanivuković i predsednik Skupštine Poslovnog udruženja za promet nekretnina "Krov" Nebojša Rapajić potpisali su juče u Privrednoj komori Srbije ugovor o poslovnoj saradnji, koji će omogućiti povoljnije transakcije u kupoprodaji stanova.

Nacionalna štedionica ponudila je dve mogućnosti članovima "Krova" i njihovim klijentima. Prema prvoj, provizija za transfer novca od kupca prodavcu iznosi jedan promil, minimum 3.000 dinara, s tim što će biti besplatno otvaranje računa, polaganje efektivnog stranog novca i izdavanje potvrda.

Krediti za stanove iduće godine

Od početka sledeće godine očekuje se i kreditiranje izgradnje i kupovine stanova, čim se bude formirala agencija za osiguranje bankarskih kredita, a s početkom dugoročnih kredita od 20 do 30 godina, može se reći da je reforma bankarskog sistema uspela, kaže Stanivuković.

Prodavac i kupac u svakom trenutku imaju svoja sredstva na raspolaganju, s tim što se za sredstva, koja su odležala sedam dana, ne plaća nadoknada, a ako se podižu odmah, naknada je 0,75 odsto.

Druga mogućnost podrazumeva proviziju na transfer od dva promila, minimum 6.000 dinara, a sve ostale usluge su besplatne, s tim što je efektiva dostupna svakog trenutka.

Kupac na računu može da zadrži sredstva i duže od sedam dana, a ako se još nije odlučio za kupovinu stana, može da ih oroči ili da drži po viđenju.

Stanivuković je istakao da je ovo izuzetno značajan posao koji treba da uredi tržište nekretnina i dovede do njegovog prosperiteta, jer će se obavljati legalno i biti pod kontrolom.

Rapajić je ukazao na potrebu da se što pre donese zakon o prometu nekretnina, čiji je nacrt gotov da bi se sa tržišta eliminisali oni koji se time bave nelegalno. Samo je u Beogradu preko 2.000 nelegalnih trgovaca nekretninama.

Zakonom treba tačno, kako je naglasio, da se utvrdi ko i pod kakvim uslovima može da se bavi ovim poslom.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:31h

Uz skuplje kilovate i život skuplji za 4,4 odsto

18:42h

Država osniva Garancijski fond za mala i srednja preduzeća

18:49h

Odluka Vlade o poskupljenju struje i tarifnom sistemu u ponedeljak

18:54h

Hleb neće poskupeti zbog otkupne cene

19:03h

Nabavka poljoprivredne mehanizacije na kredit i dalje nepristupačna

19:11h

Veće dažbine na uvoz žive stoke, mesa i mleka

19:18h

U NIS-u zamrznut štrajk

19:26h

Ugovor Nacionalne štedionice i udruženja "Krov"

19:34h

Zarade po gradovima u Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange