[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Nabavka poljoprivredne mehanizacije na kredit i dalje nepristupačna

Za traktor 42 tone pšenice

Poljoprivrednici bi mogli na vreme da obezbede traktore i mašine za jesenje radove da su krediti povoljni

BEOGRAD - Ratari su ove godine na muci kao i prethodnih. Poljoprivredna mehanizacija stara preko 20 godina, teško će izdržati žetvu i ovogodišnje jesenje radove. Nove poljoprivredne mašine ratari, na žalost, ne mogu da kupe.

Država je ponudila poljoprivrednicima da kroz naturalnu razmenu poljoprivrednih proizvoda obezbede mehanizaciju. Ali cilj ove akcije, kako kaže Đorđe Bugarin, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, izgleda nije bio u tome da se ratarima pomogne da obnove poljoprivrednu mehanizaciju, nego da se metalski kompleks, IMT, IMR i Zmaj "podignu iz mrtvih", da bi kasnije bili atraktivniji za privatizaciju.

Za seljake skupo

Po mišljenju Milana Prostrana, za seljake je još uvek bolje da ne uzimaju kredite kod banaka, nego da, ako slučajno imaju keš, mašine plate odmah. - To će se desiti kada i njihovi proizvodi budu isplaćivani na vreme. Iako se situacija u poslednjih godinu, dve dana poboljšala, ove kredite mogu da uzimaju samo preduzeća, ne i seljaci, smatra Prostran.

Banke, kada su krediti za mehanizaciju u pitanju, kao da su zakasnile, jer je žetva već počela, a tek sada se odobravaju krediti poljoprivredi. Poljoprivrednici bi ovim kreditima, eventualno, mogli da na vreme obezbede traktore i mašine koje su potrebne na jesen, međutim, krediti banaka su, po mišljenju Milana Prostrana, sekretara Udruženja za poljoprivredu PKJ, nepovoljni, a i krediti koje daje Republički fond za razvoj, sa godišnjom kamatom do devet odsto, su za seljake neizdrživi.

Rajko Majstorović, direktor Republičke direkcije za robne rezerve, kaže da se za traktor IMT 539 traži 42 tone pšenice, a za kombajn 240 tona pšenice i do sada je za razmenu proizvedeno 550 traktora. Pored traktora, po njegovim rečima, vlada veliko interesovanje i za druge poljoprivredne mašine, posebno za berače za kukuruz.

- Ko ima 42 tone pšenice za razmenu, njemu i ne treba traktor IMT 539. To je za takvog domaćina mali traktor, jer da bi imao toliko pšenice, 15 hektara zemlje treba da zaseje ovom kulturom. S druge strane, ako država već daje premije za setvu šećerne repe, kako to da se nije setila da kroz naturalnu ramenu ponudi poljoprivrednicima i linije za vađenje šećerne repe. Da li je pak paritet pšenica - mašine odgovarajući, teško je reći, jer taj traktor je vredeo poslednjih godina 70 tona pšenice, a u boljim vremenima svega 25 tona, naglašava Bugarin.

Hiljadu evra, pa preko reda

Po selima se već šire priče da nije lako dobiti mehanizaciju kroz naturalnu razmenu. Ratarima se kaže da mogu da dobiju neku mašinu, ali tek za šest meseci, znači kada se jesenji radovi završe. Preko reda mogu eventualno da dođu do nje ukoliko daju 500 ili 1.000 evra. U tom slučaju ratarima ništa drugo ne preostaje, nego da se okrenu bankama i pokušaju da od njih dobiju kredit za nabavku neophodne mehanizacije.

Trenutno više banaka odobrava kredite za poljomehanizaciju, ali pod različitim uslovima. To su Vojvođanska banka, Agrobanka, Delta, Komercijalna, MFB banka, AIK banka Niš, Privredna banka Beograd, Jubanka.

Delta banka je nedavno krenula sa odobravanjem kredita za ove namene. Ukoliko bi se poljoprivrednik odlučio da kupi traktor IMT-539, 39 KS, koji sa kabinom košta 338.720 dinara, kredit u ovoj banci bi dobio na 36 meseci, učešće bi bilo 20 odsto ili 67.744 dinara, a na ostatak duga se zaračunava mesečna kamata od 1,9 odsto. Mesečna rata bi bila 10.461 dinara.

Mikrofajnens banka ima tri različita programa kreditiranja poljoprivrede, a jedan od njih je i kreditiranje kupovine poljoprivredne mehanizacije. Preko ove banke se mogu kupiti "belarus" traktori i "klaas" kombajni. Cena traktora MTZ-820, 60 KS je 13.579 evra.

Kredit se odobrava, takođe, na 36 meseci, kamatna stopa je 9,6 odsto godišnje, a mesečna rata bi bila 491 evro. Sredstva obezbeđenja za ovaj kredit su žirant, zaloga na pokretnosti ili nepokretnosti u vrednosti kredita i pripadajuće kamate.

AIK banka Niš odobrava kredit za kupovinu Džon Dirove mehanizacije. Kredit se odobrava na tri do četiri godine, godišnja kamata je 6,9 odsto, sa godinu dana grejs perioda. Prva rata se plaća nakon 12 meseci, a preostalih šest, ukoliko je kredit na četiri godine, svakih šest meseci. Cena traktora od 53 KS je 27.000 evra, a kombajn je oko 100.000 evra.

Pored učešća od 20 odsto, odmah se plaćaju i troškovi koji za kombajn i veći traktor iznose 13,5 odsto ukupne vrednosti mašine, odnosno 18,5 odsto za manji traktor. Veličinu rata za ove mašine bilo je teško saznati u banci u Novom Sadu, jer službenica za to nije imala vremena.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:31h

Uz skuplje kilovate i život skuplji za 4,4 odsto

18:42h

Država osniva Garancijski fond za mala i srednja preduzeća

18:49h

Odluka Vlade o poskupljenju struje i tarifnom sistemu u ponedeljak

18:54h

Hleb neće poskupeti zbog otkupne cene

19:03h

Nabavka poljoprivredne mehanizacije na kredit i dalje nepristupačna

19:11h

Veće dažbine na uvoz žive stoke, mesa i mleka

19:18h

U NIS-u zamrznut štrajk

19:26h

Ugovor Nacionalne štedionice i udruženja "Krov"

19:34h

Zarade po gradovima u Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange