[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Odluka Vlade o poskupljenju struje i tarifnom sistemu u ponedeljak

Procenat poskupljenja još nepoznat

BEOGRAD - Vlada Srbije će u ponedeljak doneti konačnu odluku koliki će biti procenat poskupljenja električne energije i kakav će tarifni sistem Elektroprivreda Srbije primenjivati prilikom naplate struje od 1. jula.

Kori Udovički, ministar energetike i stručnjaci EPS-a, kako saznajemo, rade konačne analize kolika će biti cena kilovat-časa po zonama potrošnje, "zelenoj", "plavoj" i "crvenoj", koje će se i po novom načinu obračuna sigurno primenjivati.

Za sada je sigurno da će EPS naplaćivati fiksni trošak, koji će najverovatnije iznositi 75 dinara, i koji će plaćati svi potrošači koji nemaju ugrađen automatski osigurač. Dakle, biće ukinuta angažovana snaga, a uvedena pretplata.

Ono što nadležni i novi ministar obećavaju potrošačima jeste da će novim načinom naplate električne energije računi sigurno biti jasniji od dosadašnjih. Prema rečima ministra Udovički, Vlada Srbije je predvidela da se ugroženim potrošačima, koji će teško podneti poskupljenje, pomogne tako što će socijalno ugroženi biti identifikovani da bi im se dodelili bonovi kojima će moći da plate određenu količinu utrošenih kilovat-sati.

Međutim, za sada se ne zna ko će podneti teret "benifita", da li će to na sebe preuzeti Ministarstvo finansija, Ministarstvo za socijalno staranje ili lokalna samouprava, ali je sigurno da bi tako nešto najteže podnela Elektroprivreda Srbije.

Dakle, za penzionere koji imaju nizak prosek primanja, a koji su od nadležnih identifikovani kao socijalno ugroženi, biće sprovedeni programi pomoći za plaćanje računa za struju. Procena je da će takvim potrošačima Ministarstvo i EPS mesečno određivati koliko će dobiti bonova za struju.

Kako kaže ministar, plan je da se pre zime pomogne i onima koji loše stoje materijalno, racionalno troše struju i nemaju načina da se preorijentišu na alternativne načine grejanja. Takođe, plan je da se ubrza priključenje na toplovode svih domaćinstava koja imaju takve mogućnosti i koja će dobiti šansu otplate priključka na rate.

I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:31h

Uz skuplje kilovate i život skuplji za 4,4 odsto

18:42h

Država osniva Garancijski fond za mala i srednja preduzeća

18:49h

Odluka Vlade o poskupljenju struje i tarifnom sistemu u ponedeljak

18:54h

Hleb neće poskupeti zbog otkupne cene

19:03h

Nabavka poljoprivredne mehanizacije na kredit i dalje nepristupačna

19:11h

Veće dažbine na uvoz žive stoke, mesa i mleka

19:18h

U NIS-u zamrznut štrajk

19:26h

Ugovor Nacionalne štedionice i udruženja "Krov"

19:34h

Zarade po gradovima u Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange