[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 28. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Država osniva Garancijski fond za mala i srednja preduzeća

Manji rizik za veći biznis

Fond treba da pomogne bankama u smanjenju rizika kod kreditiranja ovih preduzeća

BEOGRAD - Svoje načelno opredeljenje za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja bi trebalo da pokrenu sa mrtve tačke privrednu aktivnost i omoguće zapošljavanje viškova radne snage iz društvenih i državnih preduzeća - a kako je izjavio guverner NBJ Mlađan Dinkić u njima bi u dogledno vreme posao moglo da nađe pola miliona ljudi-država je rešila i da konkretno podrži formiranjem Garancijskog fonda, čiji će biti osnivač i koji će na početku kapitalizovati.

Ovaj Fond, po rečima dr Boška Živkovića, pomoćnika srpskog ministra za privatizaciju, treba da pomogne da se smanji rizik u kreditiranju sektora malih i srednjih preduzeća, kojima za sada banke oprezno i u relativno skromnom obimu odobravaju pozajmice.

Fond će, naime, na sebe preuzeti garantovanje kredita, u slučajevima kada zajmotražioci, mala i srednja preduzeća, imaju dobre sve ostale performanse, ali nemaju imovinu ili drugu aktivu, koju bi u slučaju nenaplativosti kredita mogla da polože kao zalog.

Nacrt napravljen

- Garancijski fond bi mogao da startuje od jeseni, naravno ukoliko se zakon koji reguliše njegovo osnivanje - a nacrt je već napravljen - ne zakoči u skupštinskoj proceduri, čega se izgleda poznavaoci najviše i plaše. Ostala logistika je, takođe, već napravljena, od koncepta ugovora do sredstava sa kojima Fond treba da počne radi, pošto su ona predviđena nedavnim rebalansom srpskog budžeta. Na početku Garancijski fond će biti kapitalizovan iz budžeta, a kasnije i unošenjem u njegovu aktivu visokovalitetnih hartija od vrednosti. Prvi osnivač je država, a kasnije bi se mogao razvijati kao uzajamni fond, pored države uz ostale učesnike kapitala - banke, investitore i donatore, objašnjava Živković.

Predviđa se da Fond potpiše ugovor sa bankom i preuzme deo rizika, nikada rizik u celini, a veličina njegove garancije zavisiće od strategije, na osnovu koje će i sam vrednovati projekte. Recimo, ukoliko favorizuje zapošljavanje, onda će to biti projekti koji otvaraju više radnih mesta, objašnjava Živković.

On naglašava da to ne znači da će Garancijski fond preuzimati funkciju banaka, već je namera da se njima smanji rizik kreditiranja. Tim pre, što praksa u svetu pokazuje da u prve dve godine veliki broj malih preduzeća propada, kao što i nastaju nova, jer je naprosto to "priroda" ovog sektora. Inače, ovakvi fondovi postoje u 130 zemalja, ima ih i u razvijenim i u privredama u tranziciji, a poseban značaj imaju kada ekonomija neke zemlje ulazi u ozbiljne strukturne promene.

- U početku, dok se procedura ne ustali, svaki pojedinačni projekat koji se kandiduje za kredit testiraće pojedinačno i banka i Garancijski fond. U drugoj fazi praktikovaće se automatska port- folio šema, a to znači da će Fond sa izabranom grupom banaka, kod kojih se bude potvrdilo da imaju visok stepen naplativosti odobrenih zajmova, sklopiti ugovor o iznosu kredita koje one mogu odobriti uz garanciju Fonda, bez pojedinačnog testa svakog projekta, objašnjava Živković koji očekuje da će se na ovaj način povećati kreditiranje, osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:31h

Uz skuplje kilovate i život skuplji za 4,4 odsto

18:42h

Država osniva Garancijski fond za mala i srednja preduzeća

18:49h

Odluka Vlade o poskupljenju struje i tarifnom sistemu u ponedeljak

18:54h

Hleb neće poskupeti zbog otkupne cene

19:03h

Nabavka poljoprivredne mehanizacije na kredit i dalje nepristupačna

19:11h

Veće dažbine na uvoz žive stoke, mesa i mleka

19:18h

U NIS-u zamrznut štrajk

19:26h

Ugovor Nacionalne štedionice i udruženja "Krov"

19:34h

Zarade po gradovima u Srbiji

      


FastCounter by LinkExchange