[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 22. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Početak samita u Sevilji kasnio zbog utakmica na SP

EU zaseda kad nema fudbala!

Susret "petnaestorice" u startu je pomeren jer je Bler morao da odgleda meč Engleska - Brazil. Naredna pauza napravljena je zbog Šredera jer su Nemci igrali protiv SAD

SEVILJA (Tanjug) - Lideri 15 zemalja članica EU počeli su juče dvodnevni samit u Sevilji sa izvesnim zakašnjenjem zbog SP u fudbalu, a i u daljem radu će se "prilagođavati" terminima zakazanih utakmica, saznaje se u krugovima samita.

Premda su na dnevnom redu razgovora važna pitanja poput ilegalne imigracije, terorizma i finansiranja proširenja EU na istok prijemom 10 novih članica do 2004, početak samita je kasnio da bi, kako je objašnjeno, britanski premijer Toni Bler mogao u svom hotelu da gleda prenos četvrtfinalnog meča između Engleske i Brazila, koji mu, ispostavilo se, nije doneo radost.

Dve eksplozije
Najmanje pet lica povređeno je juče u eksploziji bombe ispred hotela u poznatom španskom letovalištu Fuenhirola, nedaleko od Malage. Bomba je bila postavljena u jednom automobilu ispred hotela "Piramida", a među povređenima su uglavnom državljani Britanije i Maroka. Jedna osoba je u teškom stanju. Za napad je optužena ETA. Jedna neidentifikovana osoba u ime ETA upozorila je policiju na napad pola sata pre eksplozije. Još jedna bomba eksplodirala je juče i u Marbelji.

Brazil je naime sa 2:1 (1:1) porazio "Gordog Albiona." Slična "pauza" na samitu planira se kasnije u toku dana, da bi nemački kancelar Gerhard Šreder pratio drugu četvrtfinalnu utakmicu Nemačka - SAD.

Početak samita kasnio je, doduše, i zbog generalnog štrajka koji je paralisao Španiju, ali je baš to nanelo dodatne glavobolje policiji koja je, kako se tvrdi, zavela nezapamćene mere bezbednosti. Po celoj Sevilji raspoređeno je oko 10.000 policajaca, tu su i specijalne antiterorističke snage, avioni - radari i lovci F-16.

Španci se najviše pribojavaju domaće ETA i islamista. Glavna tema samita bili su imigranti, odnosno ilegalni azilanti, koji su naterali lidere EU da razmisle kako se odupreti sve većem talasu "ilegalaca". Godišnje u zemlje EU uđe oko pola miliona ilegalnih imigranata, povrh više od 650.000 sa legalnim dozvolama.

Španija i Britanija zastupaju tvrdi stav da je neophodno kažnjavati zemlje iz kojih dolaze ti ilegalni azilanti, kao i one koje služe kao tranzitne rute, što kategorički odbijaju Francuska, Švedska i Luksemburg.

Među pitanjima dominiralo je i pitanje odbrane jer bi iduće godine EU trebalo da ozvaniči početak delovanja svojih snaga za brzo regovanje, koje bi imale oko 60.000 vojnika.

Šreder je juče izjavio i da nikako ne želi da proširenje EU dovede do toga da Nemačka plaća dodatne milijarde evra u zajednički budžet, odnosno za direktnu pomoć svojim poljoprivrednicima. Ne može se više ponavljati da je uvek na Nemačkoj da zadovoljava potrebe drugih, rekao je Šreder, a prenosi "Bild".


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Početak samita u Sevilji kasnio zbog utakmica na SP

17:17h

Veb stranu ruskog predsednika za tri sata posetilo 10.000 ljudi

17:26h Ankara: Hapšenje turskog ekstremiste urodilo plodom
17:39h Arafat: Strane sile vrbuju bombaše-samoubice
17:42h Nemica isplaćuje odštetu sovjetskim zarobljenicima
17:58h Harare: Zatvorenik traži da mu uvedu internet u ćeliju
   


FastCounter by LinkExchange