[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ko je ovaj čovek?

Zinedin Zidan

(Savršen i oženjen)

Početak - rođen je 23. juna 1972. u La Kastaneli, 16. disktriktu Marselja. Otac Smail i majka Malika su alžirske izbeglice i početkom 60-ih su došli u Francusku. Neki od daljih rođaka su i dalje beduini.
Jazid Zinedin Zidan je najmlađi, ima braću Đamila, Farida, Nordena i sestru Lilu.

Zasad je jedini fudbaler na svetu koji je na stranicama na internetu postavio fotografije svih članova porodice, svojih najboljih prijatelja iz detinjstva (Babe, Dudoa, Sofijana, Ivona, Žan-Fransoa, Elisa) kao i svojih trenera. Naravno, svima je omogućio i da iskreno kažu šta misle o njemu, a mi prenosimo samo nekoliko zapažanja.

Tako, majka tvrdi da mu je zatvarala prozore da bi ga kaznila što se kasno vraća kući sa fudbala, otac kaže da je video da od sinovljeve škole nema ništa, pa ga je podržao u džudu, kasnije fudbalu, sestra se kune da je najbolji otac i suprug, braća su mislila da od onakvog derana, koji je sestri u đus sipao sok od paradajza, teško da može da postane super-liga, a jedan od prijatelja, mister Dudoa, skromno napominje: „Bio sam pametniji od njega u školi, ali malo!"

Detinjstvo - jednom je drugarima predložio da za Dan majki, pošto nisu imali para, pozajme cveće s obližnjeg balkona. Lopta je predmet njegovog divljenja od kad zna za sebe...

Verska opredeljenost - kaže da je Francuz, ali ne kaže koje vere.

Nacionalnost - „Ponosim se što sam Francuz, i pogađa me ovo što se događa. Blizu trideset procenata birača ne izlazi na birališta, i to kad u drugom krugu treba izabrati između Žaka Širaka i... onog drugog," izjavio je uoči predsedničkih izbora Zidan, čiji je otac alžirski Kabil. Inače, svojataju ga jednako u Alžiru i Francuskoj, dok, trenutno, najviše vajde od njega vide Španci. Ali, pošteno su platili, pa neka...

Obrazovanje - lopta je njegova sva nauka.

Karijera - prvo je igrao u lokalnom klubu u La Kastaneli, a kad mu je bilo 14 godina, porodica se preselila u Kan, pa je obukao dres kanskog tima. Potom je do 1996. igrao u Bordou, i do 2001. u torinskom Juventusu.

Zidan je vrlo brzo, jednim potezom, opravdao 66,62 miliona dolara koje je Real Madrid lane platio za njega. U finalu Lige šampiona „kraljevski tim", koji je nedavno proslavio stotu godišnjicu postojanja, savladao je Bajer iz Leverkuzena sa 2:1, a pobedonosni gol dao je upravo Zidan.

„Mi smo šampioni i to je najvažnije. Posle titule svetskog prvaka, ovo mi je najvažniji trofej u karijeri. U poslednjih pet godina treći put se penjemo na postolje i to valjda dovoljno govori o našem radu."

Zidan, koga suigrači i igrači konkurentskih timova mole da bude bar malo milostiv, za samo četiri godine osvojio je tri najvrednija trofeja na svetu (dva puta reprezentacija „trikolora", u kojoj je on bio glavni čovek, osvaja prvenstvo Evrope, jednom 1998, drugi put 2000.). On je proglašavan za najboljeg fudbalera na svetu 1998, 1999 i 2000. godine.

Doduše, Gali su se iz Japana vratili pre nego što su raspakovali kofere, što je Zidan pokušao da opravda napornim pripremama...

Stranački angažman - iako mu je politika strana, pozvao je Francuze da 5. maja ne apstiniraju, već izađu na birališta i glasaju protiv „partije kojoj su tuđe sve vrednosti Francuske". U julu 1998, kad je Francuska bila u delirijumu što su trikolori postali prvaci sveta u fudbalu, Žan Mari le Pen izjavio je da ne može toliko da se raduje „jer u toj ekipi nema ni četiri čista Francuza".

Zanimljivosti - francuski internacionalac priznao je da je u Juventusu uzimao kreatin, koji je jako doping sredstvo: „U Juventusu sam uzimao kreatin. Kreatin nije na listi zabranjenih supstanci. U Realu ga više ne uzimam, uzimam samo vitamine. Naučio sam da sam brinem o sebi. Uzimam samo vitaminske preparate i s vremena na vreme kontrolišem svoje zdravstveno stanje. Vodim zdrav život, retko izlazim, rano odlazim na spavanje, brinem o svojoj ishrani i ne upražnjavam španski način života."

Iako je najbogatiji fudbaler na svetu, više voli dvorište svojih roditelja od svih mondenskih mesta i „in" kafića. Počasni je predsednik malog kluba u La Kastaneli, zvanog „Nouvele Vague". Mnogi ga smatraju najboljim penaldžijom na planeti. Koliko ga vole, najbolji dokaz je da je dovoljno reći Zi Zu, i svi fudbalski zaluđenici, ali i njihove lepše polovine koje prežalit ne mogu što je zgodni Francuz, sa 21,5 miliona dolara u džepu već oženjen, znaju o kome je reč. „Frans fudbal" analizirao je njegov uticaj na igru svetskih i evropskih prvaka i izračunao da 40 procenata akcija on vodi, da loptu zadržava ukupno 3,22 minuta, dok je prosek drugih igrača oko 1,30 minuta.

Oženjen je Veronikom (kad se porađala sa Lukasom, propustio je meč, k'o od šale, zbog proslave njegovog trećeg rođendana kasnio je i na pripreme za Japan), dok su drugog sina Enza dobili maja prošle godine. Mnogi kažu da je Veronikina ljubav prema španskom suncu bila presudnija od svih para kojim je mahao trener Reala, gospodin Vinsent dela Boske.

Zorica Zarić


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Značaj ispitivanja javnog mnjenja i koliko mu naši građani veruju?

17:15h

Spisak sahranjenih u Grobnici zaslužnih građana do 1997. (2)

17:35h

Ko je ovaj čovek - Zinedin Zidan

 FastCounter by LinkExchange