[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Fascinantna autobiografija Ričarda Brensona, osnivača kompanije „Virdžin"

Kako sam gubio nevinost

Brensonu je lako poverovati na reč kada kaže da mu je jedan od osnovnih kriterijuma u biznisu „zabava"

Ministar Boža trebalo bi da lobira kod kolege Gaše da knjigu „Kako sam gubio nevinost" (Losing My Virginity) Ričarda Brensona, osnivača kompanije „Virdžin", ubaci u srednjoškolsku lektiru. Jer iz Brensonove autobiografije da se naučiti više o „kreativnom preduzetništvu" nego iz gomile dosadnih udžbenika ekonomije.

Brenson ne samo da zna da radi posao, već takođe odlično piše, nekonvencionalan je, ne mistifikuje već demistifikuje, često je ironičan na svoj račun, tako da je knjiga zabavna, uzbudljiva i informativna.

Čita se u dahu iako ima skoro 500 strana, a s obzirom da je Brenson unikatan tip koji je svašta u životu radio, njegova autobiografija je tematski šarolika i može da bude zanimljiva najrazličitijoj publici.

Rok-zaljubljenici u knjizi će uživati zato što će iz prve ruke saznati kako je rođena i kako je rasla „rokenrol kompanija", koliko je ludosti i sreće potrebno za uspeh u šou-biznisu, anegdote o ćudljivom Majku Oldfildu (prvoj velikoj zvezdi „Virdžina"), sklapanju ugovora sa „Seks pistolsima", ljubavničkim avanturama Kita Ričarda, čistunstvu „Dajer strejtsa", (ne)očekivanom proboju Boja Džordža ili Fila Kolinsa...

Biznismenima i onima koji bi to da budu knjiga može da bude poučna zato što otkriva način (poslovnog) razmišljanja i delovanja čoveka koji je kao disleksični sedamnaestogodišnjak počeo ni od čega (izdavanjem studentskog časopisa) i uspeo da napravi imperiju koja danas zapošljava više od 25 hiljada ljudi i deluje u više „dimenzija" (naziv „Virdžin" danas nose avio-kompanija, železničke linije, služba osiguranja, bezalkoholna pića itd).

Brenson tvrdi da recept za uspeh ne postoji i njegov način delovanja - praćenje sopstvene intuicije i nekonvencionalno, „porodično" ustrojstvo kompanije - direktno demantuje većinu opšteprihvaćenih biznis teorija.

Brensonova ispovest biće poslastica i ljubiteljima kriminalističko-advokatskog žanra jer priča o sporu „Virdžina", Davida avio-biznisa, i „Britiš ervejza", Golijata koji je raznim „prljavim smicalicama" pokušavao da uništi malog konkurenta, podseća na najbolje romane Džona Grišama. Samo što je istinita, a ipak se završava hepi-endom: „Britiš ervejzu" razrezana je najveća kaznu za klevetu u istoriji britanskog pravosuđa (više od 600 hiljada funti).

Na kraju, „Kako sam gubio nevinost" može se čitati i kao avanturistički roman. Brensonu je lako poverovati na reč kada kaže da mu je jedan od osnovnih kriterijuma u biznisu „zabava". I mada kaže da u poslu uživa i kad radi od jutra do sutra, to mu nije dovoljno. Jer, njegov život, po svemu sudeći, pokreću izazov i avantura.

Nema drugog objašnjenja ne samo za njegove riskantne i „nelogične" poslovne akcije, već još više za samoubilačke avanturističke poduhvate: preletanje Atlantika i Pacifika balonom (svi koji su to prethodno pokušali netragom su nestajali), putešestvija malim brodom preko Atlantika u želji da se obori stari rekord... Nekoliko puta za dlaku je izbegao smrt, tako da je i knjiga u neku ruku nastala kao „flešbek" na život u samrtnom času.

Jednom rečju, Brensonova autobiografija „Kako sam gubio nevinost" s razlogom je postala svetski bestseler ubrzo posle objavljivanja pre pet godina. Zato, svako priznanje prevodiocu Dejanu Markoviću, koji je ovu knjigu na srpski preveo iz sopstvenog gušta, i kući MTK Star, koja je imala sluha da to objavi (mada bi za drugo izdanje morali da koriguju ne mali broj slovnih grešaka).

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

15:05h

Fascinantna autobiografija Ričarda Brensona, osnivača kompanije „Virdžin"

15:17h

Pet Meteni održao koncert u pariskoj Olimpiji

15:31h

Najveće muzičke zarade u prošloj godini

15:46h

Kolekcionar kome zavide biblioteke ...

15:59h

Zoran Maksimović, autor monografije o Miri Banjac: Pedeset glumačkih godina

16:08h

Projekcija i razgovor o filmu „Akademici" u Reksu

16:20h

Reklama za Harija Potera na internetu

16:29h

Jagodinska biblioteka predstavlja SRJ u Litvaniji

16:37h

„Spajdermen" zabranjen za mlađe od 12 godina

glasno

17:07h

Frontmen legendarnih „Stonsa" dobio plemićku titulu

17:14h

Multimedijalne prezentacije najmlađih izvan stereotipa

17:23h

Koje scene su producenti isekli iz filma Scooby-Doo?

17:36h

Moskovski koncert grupe Rammstein pod znakom pitanja

17:52h

BG školice: Siguran izbor

18:08h

U Klubu Doma omladine oko 22 sata Supernauti u akciji

      


FastCounter by LinkExchange