[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Haškom tribunalu odobren uvid u dokumentaciju bivšeg prvog čoveka tajne policije

Pretres Stanišićeve kuće sprečio vrh MUP-a

Predstavnici Tribunala dobili uveravanja da se spisi koji su im potrebni nalaze u Ministarstvu unutrašnjih poslova

BEOGRAD (Beta) - Bivši šef državne bezbednosti (RDB) Srbije Jovica Stanišić potvrdio je juče da su pripadnici Resora javne bezbednosti u prisustvu istražitelja Haškog tribunala sinoć pokušali da izvrše pretres njegove kuće u Beogradu.

Stanišić je u pisanoj izjavi beogradskoj televiziji „BK" naveo da su policija i predstavnici Tribunala od te namere odustali posle konsultacija sa vrhom Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i uveravanja da se svi službeni spisi već nalaze u tom ministarstvu.

Batić: Nemam pojma o pretresu

BEOGRAD (FoNet) - Republički ministar pravde Vladan Batić izjavio je novinarima da „nema pojma" o tome da je u petak uveče MUP Srbije, u prisustvu haških istražitelja, izvršio pretres stana bivšeg šefa državne bezbednosti Jovice Stanišića. „Nemam pojma, što bih ja to znao, ja sam ministar pravde, nisam policija, niti imam informacije, niti me to zanima", rekao je Batić.

Radio B92 javio je da su pripadnici državne bezbednosti i Haškog tribunala sinoć pretresli Stanišićevu kuću, a prema izvorima tog radija, nalog za pretres izdat je na zahtev Tribunala. Ti izvori su naveli da je Stanišić u razgovorima sa istražiteljima Tribunala, koji navodno traju već tri meseca, otkrio da poseduje dokumenta koja ga oslobađaju odgovornosti za zločine iz nadležnosti Haškog tribunala, a koja terete druga lica. Stanišić je, takođe, rekao da ne može da preda tu dokumentaciju bez odobrenja Savezne vlade.

Nalog za pretres Stanišićeve kuće u beogradskom naselju Senjak izdat je nakon što je Haški tribunal zatražio od jugoslovenske komisije za saradnju s Tribunalom i od suda u Beogradu da dobije uvid u ta dokumenta, javio je Radio B92.

Prema izjavama očevidaca, ispred Stanišićeve kuće se u petak između 22 i 23 časa nalazio veći broj pripadnika Žandarmerije, kao i policajaca u civilu.

Tražili dokaz o Miloševićevoj kontroli DB-a?

Policija i istražitelji međunarodnog suda pokušali su da pretresu kuću Jovice Stanišića u potrazi za dokumentom koji bi dokazao da je služba Državne bezbednosti bila pod direktnom kontrolom Slobodana Miloševića, javila je sinoć RTS.
Državna televizija je, pozivajući se na neimenovani izvor, javila da je ukaz o izdvajanju Resora državne bezbednosti iz nadležnosti MUP-a Srbije, koji je potpisao sam Milošević, Stanišić policiji dostavio pre tri dana.
Radi se, naime, o dokumentu iz 1997. godine koji, ne samo da nikada nije objavljen, već javnost nikada nije bila obaveštena da takav ukaz uopšte postoji.

Svilanović: U skladu sa zakonom

Jugoslovenski ministar inostranih poslova i predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Haškim sudom Goran Svilanović izjavio je da je nalog za pretres kuće Jovice Stanišića izdat na molbu Tribunala u Hagu.
"Mi smo se obratili našim nadležnim organima i Ministarstvu pravde i onda je izdat naš nalog za pretres", rekao je Svilanović Radiju B92 i dodao da je cela procedura bila usklađena s našim zakonodavstvom".


vesti po rubrikama

^hronika

18:12h

Advokati odbacili optužbe o umešanosti jugoslovenskog biznismena u šverc cigareta

18:26h

Policija analizira pismo nepoznate organizacije upućeno „Blicu"

18:41h

Haškom tribunalu odobren uvid u dokumentaciju bivšeg prvog čoveka tajne policije

18:58h

Maloletni R. Đ. slučajno pucao u glavu drugu

22:14h

Uhapšen ubica radnika "Džokera"

      


FastCounter by LinkExchange