[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Privatizacija srpske imovine na Kosovu već počela

Srbija tek sprema plan,
a Albanci ga imaju odavno

Novac od privatizacije 350 društvenih i 65 javnih preduzeća dobiće Unmik. Zaštita srpske imovine i pred međunarodnim sudom

BEOGRAD- Dok naša vlast i Ministarstvo za privatizaciju natenane razrađuju strategiju za, bar, novčanu nadoknadu imovine društvenih i javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji, Mihael Štajner, šef Unmika, je već oformio i Agenciju za privatizaciju. Osnivanju Agencije prethodila je i Uredba o privatizaciji preduzeća na Kosovu i Metohiji, koja je izazvala pravi šok u srpskom Ministarstvu za privatizaciju.

Pare od privatizacije, oko 350 društvenih i 65 javnih preduzeća dobiće Unmik, dok je Srbiji ostalo da vraća njihove dugove, odnosno inostrane kredite. Procenjuje se, da od 1,9 milijardi dolara koje dugujemo Svetskoj banci, za Kosovo otpada oko 400 miliona dolara, dok višegodišnja ulaganja bivšeg saveznog Fonda za razvoj, prema podacima Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, iznose oko 17 milijardi dolara.

Albanci krišom krojili privatizaciju

- Kod mene su dolazile albanske kolege još pre godinu i po dana i raspitivali se o modelu vaučerske privatizacije. Zato je čudno da je vlast u Srbiji bila zatečena vešću o Unmikovoj privatizaciji kosovskih preduzeća. U privatnoj svojini uživaće samo Albanci, jer novi vlasnici tih preduzeća neće imati nikakvih obaveza prema poveriocima iz Srbije. Međutim, pošto i albanski radnici sa Kosova traže svoje deonice, i Srbi koji su radili u tim preduzećima ih moraju dobiti. Lokalnim igračima, odnosno finansijskim centrima sa Kosova to odgovara, jer će ih od Srba kupiti za bagatelu, tvrdi Medojević.

Nedavno je pri Privrednoj komori Beograda oformljen klub poverilaca preduzeća iz centralne Srbije, koja su Kosovu ostavila oko 1.200 svojih pogona. Tome treba dodati i 140 objekata vojvođanskih preduzeća. Velike nade naša vlast je polagala u Svetsku banku, kojoj je odmah nakon što je Štajner doneo Uredbu o prodaji kosovskih preduzeća, poslato pismo protesta.

Međutim, kako saznajemo u Sektoru za rekonstrukciju i razvoj u Koordinacionom centru za KiM, od Rorija O Salivena, šefa misije Svetske banke, stigao je diplomatski odgovor, „da Svetska banka veruje da će naša vlast, u saradnji sa Unmik-om naći kompromisno rešenje ovog problema".

- Upotrebićemo sva pravna sredstva, uključujući i tužbu nadležnom međunarodnom sudu za zaštitu društvene i državne imovine na KiM. Vlada Srbije utvrđuje strategiju delovanja jer je Unmik, sa svakom novom uredbom, sve dalje od odredbi Rezulucije SB 1244. Već imaju fiskalni i monetarni suverenitet, a sada i potpunu nadležnost u prodaji kosovskih preduzeća, kaže naš sagovornik iz Sektora za rekonstrukciju i ekonomski razvoj u Koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju.

Na pitanje da li je Vlada Srbije angažovala i međunarodne eksperte za borbu protiv moćnika, sagovornik tvrdi, „ da ih u srpskoj Vladi ima dovoljno"
- Unmik je obećao da će osnovati Komoru sa međunarodnim predstavnicima pri Vrhovnom sudu Kosova, koja će rešavati žalbe poverilaca. Međutim imajući u vidu da je Štajner prvo obećao da javna preduzeća neće biti privatizovana, pa je posle porekao da je neizvesno je da će nepristrasno rešiti spor, ne znamo šta sledi srpskoj strani- kaže sagovornik.

Prema mišljenju Nebojše Medojevića, direktora podgoričkog Centra za tranziciju, problem imovine na Kosovu Srbija je propustila da reguliše Rezolucijom 1244.
- Nažalost, Kosovo je sada van pravnog poretka Srbije i ovu pravnu prazninu koriste albanski „biznismeni" i Privremena administracija KiM-a. U proteklom periodu srpska vlast se ponašala nezainteresovano, jer im to nije bio prioritet - kaže Medojević.

Pravno gledano, Unmikova prodaja preduzeća na Kosovu, nastavlja on, jeste sporna, ali „ čije su ovce njegova je i livada".

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:03h

Švajcarska dostavila dokumentaciju o Miloševićevim bogatašima

17:22h

Privatizacija srpske imovine na Kosovu već počela

17:48h

Direktor „Štarka": „Salford" nudi male pare

      


FastCounter by LinkExchange