[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 15. jun 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Izbori u Srbiji s nepromenjenim najvišim pravnim aktom

Do novog ustava
„v.d. predsednik"

Batić: Posle toga očekujem vanredne izbore. Kovačević: Nije sporan konsenzus za promenu ustava. Čomićeva: Skupština ima demokratski potencijal od 176 poslanika

BEOGRAD - Na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, Vojislav Koštunica, predsednik SRJ, postavio je kontrapitanje - zar po Miloševićevom ustavu. Jedno od obećanja tada opozicionog DOS-a bilo je donošenje novog republičkog ustava. U međuvremenu, isprečili su se nerešeni odnosi s Crnom Gorom, a i „topio" se konsenzus u Koaliciji o načinu donošenja najvišeg pravnog akta.

Milanu Milutinoviću, aktuelnom predsedniku Srbije, ističe mandat krajem godine, pa je premijer Zoran Đinđić najavio izbore za jesen. Svi u DOS-u, uključujući i DSS, uvereni su budući ustav neće predviđati ni približna ovlašćenja kao akuelan, pisan po Miloševićevom ukusu.

Nije ozbiljno
Zoran Šami, potpredsednik DSS-a, ubeđen je da se dosad moglo naći rešenje kako bi se promenio postojeći ustav.
- Ovaj je pravljen za Miloševića, a s druge strane, glupavo je birati predsednika kome će se samo nekoliko meseci kasnije ukinuti većina ovlašćenja - kaže Šami, i pita: „Koji bi se ozbiljan čovek sad kandidovao ako se planiraju vanredni izbori po donošenju novog ustava?"

- Koštunica veruje u sadašnji Ustav i ne znam zašto mu sad odjednom smeta. Svakako, bilo bi bolje da se izbori održe po novom ustavu, da Srbija ima parlamentarnu demokratiji, uz ceremonijalnu ulogu predsednika. Ali, Milutinoviću ističe mandat, nema mnogo vremena, jer prvo mora da se donese ustavna povelja pa tek onda republički ustav. Mislim da ćemo dobiti „prelaznog predsednika", a čim se donese novi ustav očekujem vanredne izbrore - smatra Vladan Batić, predsednik DHSS-a.
Ovakav sled poteza očekuje i Branislav Kovačević, predsednik Koalicije „Šumadija". On podseća da u DOS-u bilo konsenzusa oko promene ustava, da to ni sada nije sporno, ali se čekalo da se vidi gde su nam granice. „Zato ne isključujem mogućnost da dobijemo, recimo, „v.d predsednika" koji će raditi do promene ustava", kaže Kovačević.

Gordana Čomić, potpredsednik DS-a, promenu ustava očekuje pošto se usvoji ustavna povelja i postigne konsenzus oko ustrojstva zemlje, ali i oko načina i roka donošenja akta.

- U Skupštini postoji demokratski potencijal od 176 poslanika za promenu ustava. Potreban je politički konsenzus kao i rešenja nekoliko kontroverzi koje se nalaze u postojećem - ističe Čomićeva.

D. M. S.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Svečanost u Domu VJ povodom dana Oružanih snaga

17:18h

Koalicija „Za Jugoslaviju" na konsultacijama kod mandatara

17:20h Podela među kruševačkim socijalistima
17:22h Mirko Marjanović najavio u Majdanpeku: Pročistićemo redove
17:25h Počeo skup o suđenjima za ratne zločine u SRJ
17:30h Garancije dve vlade još nisu stigle u Hag
17:45h Premijer Zoran Đinđić o ovlašćenjima prvog čoveka Srbije
17:55h Tadić: Dobro da imamo jednog kandidata
17:58h Koštuničina stranka kreće u pravnu bitku
18:02h DSS objavljuje program „vlade u senci"
18:06h Izbori u Srbiji s nepromenjenim najvišim pravnim aktom
23:30h Prosper traži napredak u saradnji sa Hagom
   


     


FastCounter by LinkExchange